NAJAVA: ISLAND – VELIKA AVANTURA NA OSTRVU VATRE I LEDA (jul/avgust 2017.)

05/10/2017


Ostalo je nešto više od dva meseca do početka naše velike avanture na Islandu. Prva grupa (19.07.2017.) je skoro popunjena pa bismo želeli da vas upoznamo sa nekim važnim detaljima i kompletnim programom avanture.

VAŽNA NAPOMENA: Zbog želje da izađemo u susret i onim putnicima koji žele da obiđu pun krug oko Islanda po pristupačnijoj ceni, za avgustovsku turu (02.08.2017.) pripremamo program bez dole navedenih avanturističkih tura. One će biti moguće samo uz doplatu u okviru fakultativnih izleta. Cena avanture u avgustu je 1100€ + avio karta. Avgustovska grupa je otvorena za prijave do 01.07.2017. godine ili do popune mesta.

Kao što je i ranije najavljivano, Velika avantura na ostrvu vatre i leda je prvo avanturističko putovanje iz regiona bivše Jugoslavije sa obilaskom atrakcija u središtu ostrva. Imaćete priliku da obiđete pun krug oko Islanda i vidite sve atrakcije na toj ruti, kao i da upoznate pravu moć prirode u nepristupačnom, centralnom delu Islanda.

U julskoj turi posetićemo čuveni vulkan Askja i kupati se u njegovom krateru Viti (u prevodu pakao). Penjaćemo se na Langjokull glečer specijalnim transporterom i istraživati ledene tunele u samom glečeru. Šetaćemo se po jednom od najvećih geotermalnih polja Islanda i planinama duginih boja u Landmannalaugaru i kupati se u geotermalnim izvorima posle šetnje. Posmatraćemo kitove i pecati ribu u Dalviku i na kraju avanture se relaksirati u čuvenoj Plavoj laguni. Sve navedeno je uključeno u ukupne troškove.

U avgustovskoj turi svi navedeni izleti su mogući uz doplatu. Velika prednost ove naše avanture su male grupe i velika fleksibilnost u istraživanju terena. Možemo stati gde god poželimo, kako bi svi putnici mogli da vide i slikaju ono što im se svidi na putu.

Ruta kojom ćemo se kretati na našoj avanturi po Islandu

 

PROGRAM:

DAN 1: Polazak za Reykjavik iz Beograda, Zagreba, Budimpešte, Skopja, Podgorice i okupljanje grupe na internacionalnom aerodromu u Keflaviku u popodnevnim časovima. Vožnja do Reykjavika i čekiranje u hostelu u centru grada. Prilika za obilazak znamenitosti centra grada, kao što su Hallgrimskirkja crkva, Laugavegur ulica, staro jezgro grada, šetalište pored mora i čuvena skulptura “The Sun Voyager”. Predveče vas vodimo na vidikovac Perlan odakle se vidi ceo Reykjavik sa okolinom. Noćenje.

Pogled na Reykjavik sa Perlana

DAN 2: U jutarnjim časovima krećemo na road trip oko celog Islanda. Od tog trenutka počinje jedinstvena avantura u kojoj ćete doživeti pravo islandsko iskustvo. Prvo obilazimo čuveni “Zlatni krug” koji čine Thingvellir nacionalni park, Geysir (gejzir) i Gullfoss vodopad (Zlatni vodopad). Sa ove tačke krećemo prema jugu i obilazimo krater Keriđ i još neka interesantna mesta koja čuvamo kao iznenađenje. U mestu Hella smeštamo se u kuću (dvokrevetne sobe) na farmi konja, gde ćemo provesti dve noći. Noćenje.

Nacionalni park Thingvellir – mesto gde se razdvajaju Amerika i Evropa

DAN 3: Posle doručka polazimo na prvu turu u okviru naše velike avanture. Čekamo specijalni autobus i krećemo ka nepristupačnim predelima u unutrašnjosti Islanda, ka rezervatu prirode Fjallabak i čuvenoj dolini Landmannalaugar. Usput ćemo proći pored poznatog vulkana Hekla i prelaziti preko glečerskih reka, što je samo po sebi atrakcija i autentično islandsko iskustvo. Ubrzo ćete shvatiti zašto najveći svetski putnici Island smatraju najlepšom zemljom na svetu. Po dolasku u bazni kamp u  dolini Landmannalaugar, krećemo u dvosatnu šetnju po polju lave Laugahraun do planine Brennisteinsalda, poznate još kao “Sumporni talas”. Posle šetnje ćete imati priliku da doživite još jedno autentično islandsko iskustvo. Kupaćemo se u geotermalnim izvorima sa pogledom na fantastičan pejzaž koji čini Laugahraun i okolne šarene planine. U večernjim časovima stižemo na našu farmu na zasluženi odmor. Za putnike u avgustu koji ne žele da posete Landmannalaugar, pripremili smo izlet iznenađenja do jednog od najinteresantnijih geotermalnih područja na jugu Islanda. Noćenje.

Dolina Landmannalaugar

DAN 4: Pakujemo se i u jutarnjim časovima krećemo glavnom islandskom saobraćajnicom prema jugoistoku ostrva. Usput posećujemo čuvene vodopade Seljalandsfoss i Skogafoss, litice i crnu plažu Dyrhoaley, kao i čuvenu crnu plažu sa tri stene koje izviru iz vode nadomak mesta Vik. Zatim svraćamo do interesantnog Fjađrargljufur kanjona i nastavljamo dalje ka istoku i posećujemo zaštićeno područje Skaftafell, koje je deo Vatnajokull nacionalnog parka. Ovo mesto je idealna prilika za novo pešačenje kroz prelepe prirodne pejzaže. Naš cilj je Svertifoss vodopad (Crni vodopad) koji predstavlja jedan od simbola Islanda. Za kraj dana, posećujemo možda i najčuvenije i najlepše mesto na Islandu – Jokulsarlon lagunu glečera. Za potrebe naše avanture uspeli smo da obezbedimo smeštaj u gostinskoj kući (dvokrevetna, trokrevetna i četvorokrevetna soba) na samo 10-ak km od lagune. To je na Islandu gotovo pa nemoguće zbog ogromne tražnje za smeštajima na ovom području, kojih ima svega nekoliko. Zato ćemo iskorisiti ovu priliku da posetimo lagunu u sumrak i doživimo magiju kakvu samo Island ume da priredi. Noćenje.

Jokulsarlon laguna glečera

DAN 5: Idemo dalje prema istoku u jutarnjim časovima. Dan rezervisan za obilazak fjordova na istoku zemlje. Bukvalno ćemo se provozati kroz skoro sve fjordove da doživite tu posebnu atmosferu i uživate u prirodi. Usput vas vodimo na jedno fantastično mesto, još jedno iznenađenje na ovoj avanturi. Smeštamo se u gostinskoj kući (dvokrevetne i trokrevetne sobe) u Seydisfjorduru. Noćenje.

Gufufoss vodopad u blizini Seydisfjordura

DAN 6: Napuštamo fjordove i vozimo se kroz pejzaže koji deluju nestvarno, kao sa druge planete. Zato je severoistočni deo Islanda veoma popularan za snimanje SF filmova. Prvo posećujemo Dettifoss, najmoćniji vodopad Evrope. Da bi posetili ovaj vodopad, moramo skrenuti sa glavnog puta i nastaviti dalje zemljanim (gravel road). Videćete šta znači moć prirode. Nastavljamo dalje i posećujemo još jedno od čuda prirode, Asbyrgi kanjon. Nastavljamo prema severu i uživamo u pogledu sa klifova na putu za simpatični gradić Husavik. Svraćamo do jednog od najpoznatijih vodopada Islanda – Goddafoss-a (Božiji vodopad). Ukoliko bude bilo vremena obići ćemo deo oblasti prelepog jezera Myvatn. Naredne tri noći provešćemo u luksuznoj nordijskog kolibi 30-ak km od Akureyri-ja, najvećeg grada na severu zemlje. Imali smo pravu sreću što smo uspeli da obezbedimo ovakav smeštaj. Koliba ima prelep pogled na okolinu i spoljni đakuzi sa geotermalnom vodom. Sve sobe su dvokrevetne. Noćenje.

Dettifoss

DAN 7: Dan rezervisan za najvažniju turu naše velike avanture – Put u središte Islanda do vulkana Askja i kupanje u krateru Viti. Ovo je tura koja pomera sve granice i pruža vam priliku da upoznate moć prirode. Krećemo veoma rano do jezera Myvatn gde ćemo specijalnim autobusom krenuti na 12-časovnu avanturu kroz bespuća i dramatične predele do vulkana Askja. Biće prilike za slikanje, pešačenje i na kraju kupanje u krateru vulkana Askja gde je temperatura vode 30°C, dok je spoljna temperatura od 0 do 10°C. Za putnike u avgustu koji ne žele da idu na izlet do Askje, pripremili smo relaksirajući dan, uz celodnevni obilazak područja jezera Myvatn. Noćenje.

Askja

DAN 8: Iz naše planinske kolibe put nas vodi na zapad ka Dalviku, gde se ukrcavamo na brod i krećemo na avanturu posmatranja kitova sa pecanjem ribe sa broda. Posmatraćemo uglavnom grbave kitove koji vole publiku i često izvode akrobacije iznad vode. Na kraju vožnje nas čeka jedno lepo iznenađenje. Posle  ove sjajne avanture put nas vodi prema istoku do jezera Myvatn. Čitavo ovo područje je možda i najlepši deo Islanda. Obilazićemo geotermalna područja Hverir i okolinu vulkana Krafla, pseudokratere Skutustadir, atraktivni vulkan Hverfjall, neobične vulkanske oblike u samom jezeru, kao i Dimuborgir polje lave sa neobičnim oblicima vulkanskog porekla. Na ovom području ćete imati prilike da vidite i nekoliko mesta koja su se pojavila u poznatoj seriji “Igre prestola”. Za putnike u avgustu koji ne žele da idu na turu posmatranja kitova, priredićemo relaksirajući dan uz mogućnost posete drugom najpoznatijem geotermalnom kupalištu na Islandu – Myvatn Nature Baths (doplata 45 eura). Noćenje.

Geotermalno područje Hverir u oblasti jezera Myvatn

DAN 9: U ranim jutarnjim časovima (7:30) krećemo ka zapadu Islanda. Usput obilazimo neka interesantna mesta poput stenske formacije Hvitserkur, popularnog zmaja koji pije vodu iz okeana. Nastavljamo dalje do Husafella gde se ukrcavamo u 4×4 vozila i krećemo ka baznom kampu Langjokull glečera, gde počinje jedna od trenutno najpopularnijih avantura na Islandu. Uz pomoć specijalnog transportera sa pogonom 8×8, popećemo se na glečer i ući u najduži tunel unutar nekog glečera na svetu. Ovo je jedinstvena svetska atrakcija koja se ne sme propustiti. Istražićemo unutrašnjost glečera uz pratnju specijalno obučenih vodiča za ovu turu. Po povratku sa glečera istražićemo interesantne vodopade u neposrednoj blizini Husafella. Put nas vodi ka poluostrvu Snaefellsnes gde ćemo u blizini kratera Eldborg provesti dve noći u planinskoj kolibi (dvokrevetne i trokrevetne sobe) koja ima spoljni đakuzi. Za putnike u avgustu koji ne žele da idu na Langjokull glečer, priredićemo relaksirajući izlet u blizini Husafella. Noćenje.

DAN 10: Dan predviđen za celodnevni obilazak Snaefellsnes poluostrva. Plan je da vidimo sve što je vredno pomena. Od čuvene planine Kirkjufell, vulkana Snaefell koji je inspirisao Žila Verna da napiše “Put u središte zemlje”, do živopisnog ribarskog sela Arnarstapi, koje krase neobični oblici bazaltnih stena koje vire iz okeana. Videćemo još i gradić Stykkisholmur, kao i ostala značajna mesta ovog poluostrva. U povratku se možemo popeti u krater vulkana Eldborg u blizini naše kolibe. Noćenje.

Jedan od najlepših kadrova na Islandu –  Kirkjufell

DAN 11: Ovo je dan predviđen za totalni relax posle napornih 10 dana avanture po Islandu. U skladu sa tim, lagano se spremamo za pokret. Biće vremena za doručak bez žurbe i kafu koju možete piti u đakuziju sa pogledom na prelepu okolinu. Posle dvočasovne vožnje stižemo u najpoznatije mesto na Islandu – čuvenu Plavu lagunu. Skoro ceo dan imamo na raspolaganju pa ćemo se zadržati dokle god nam bude bilo interesantno. Posle lagune krećemo za Reykjavik gde ćemo se ponovo smestiti u isti hostel, ali ovoga puta u petokrevetnu i četvorokrevetnu sobu. Ukoliko u avgustovskoj grupi ima onih koji ne žele da posete Plavu lagunu, odbacićemo ih do Reykjavika gde mogu provesti ceo dan. Noćenje.

Plava laguna

DAN 12: Imamo bukvalno ceo dan da se šećkamo po Reykjaviku. Ukoliko bude bilo raspoloženih, možemo organizovati izlet po poluostrvu Reykjaness na putu do aerodroma u Keflaviku. U kasnim večernjim satima odlazimo do aerodroma gde se rastajemo od čarobnog Islanda. Letovi za gradove ex Yu regiona su po rasporedu posle ponoći.

Pogled na geotermalno polje Krysuvik i jezero Kleifarvatn na poluostrvu Reykjanes

DAN 13: Povratak u Beograd, Zagreb, Skopje, Budimpeštu, Podgoricu,…

VAŽNE INFORMACIJE

JULSKA TURA (19.07.2017.)

Cena ture bez avionske karte iznosi 1675€. U cenu su uključene sve gore pomenute ture. Trenutne cene letova iz: Beograda 516€, Zagreba 505€, Skopja 663€, Budimpešte 476€, Podgorice 541€.

AVGUSTOVSKA TURA (02.08.2017.) 

Cena ture bez avionske karte iznosi 1100€. U cenu nisu uključeni gore pomenute ture. Moguće su u okviru fakultativnih izleta, uz doplatu. Trenutne cene letova iz: Beograda 526€, Zagreba 493€, Skopja 696€, Budimpešte 452€, Podgorice 541€.

Cene fakultativnih izleta za avgustovsku turu:

  • Plava laguna – 85€

  • Posmatranje kitova – 100€

  • Landmannalaugar tura – 100€

  • Tura do vulkana Askja – 215€

  • Tura na Langjokull glečer (ledeni tuneli) – 200€

PET RAZLOGA ZAŠTO DA NAM SE PRIDRUŽITE OVOG LETA:

  1. Jedinstvena prilika da obiđete pun krug oko Islanda sa posetom unutrašnjosti zemlje, i vidite najbolje od Islanda.

  2. Idealan period za posetu Islandu. Jul i avgust su ubedljivo najbolji meseci za posetu zbog nepredvidivih vremenskih prilika tokom ostalih meseci.

  3. Imajući u vidu da je Island četvrta najskuplja zemlja na svetu, kao i stalni rast vrednosti lokalne valute u odnosu na euro i dolar, cena ovako organizovane ture je izuzetno povoljna u poređenju sa drugim ponudama za Island. Predviđa se porast cena smeštaja, prevoza i turističkih usluga u 2018. godini za 20-30%.

  4. Putovanje u dve grupe od po devet putnika. Velika fleksibilnost pri obilasku atraktivnih područja zemlje.

  5. Izuzetan odnos cene i kvaliteta kada je smeštaj u pitanju. Boravak u dobro opremljenim gostinskim kućama i planinskim kolibama.

UKOLIKO ŽELITE JOŠ BLIŽE DA SE UPOZNATE SA MESTIMA KOJE ĆEMO POSETITI NA ISLANDU, PROČITAJTE NAŠE PRIČE – UPOZNAJMO ISLAND (kliknite na linkove):

 Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*