UPOZNAJMO ISLAND – LAGUNA GLEČERA

04/07/2017


U susret našoj letnjoj avanturi na magičnom Islandu, upoznajemo vas sa najlepšim mestima ovog nesvakidašnjeg ostrva. Naša tura, pod nazivom “Velika avantura na ostrvu vatre i leda” je po mnogo čemu jedinstvena. Obići ćemo pun krug oko Islanda i istražiti unutrašnjost ostrva. Imaćete priliku da vidite sve ono što Island čini jednom od najlepših zemalja na svetu, rajem za fotografe, drugom planetom…

Počinjemo sa jednim čarobnim mestom na jugu Islanda. Smatraju ga najvećim biserom ostrva vatre i leda. Na mestu gde se spajaju ogromni lednici sa Atlantikom, nalazi se laguna glečera – Jokulsarlon. Jedan od simbola Islanda, laguna glečera je zapravo ledničko jezero koje se vremenom spojilo sa morem, pa u isto vreme ima i karakteristike lagune. Nalazi se pored glavnog islandskog magistralnog puta (Route 1), na samom rubu Vatnajokull nacionalnog parka.

Laguna pokriva površinu od 18 km2 sa tendencijom stalnog širenja zbog sve većeg otapanja leda sa krakova okolnih velikih lednika. Vremenom je Jokulsarlon postao i najdublje jezero na Islandu zbog otapanja i povlačenja lednika. Trenutna dubina jezera je 248 metara.

Laguna glečera se stalno menja zbog leda koji se ovde pojavljuje i nestaje u pravcu okeana. Oblici se u laguni neprestano smenjuju. Izgled lagune zavisi i od perioda dana kada je posećujete. Nema nikakvih pravila. Jednostavno, laguna je uvek atraktivna, neobična, magična. Sve zavisi od prelamanja svetlosti, od čega zavisi kakav ćete spektakl boja doživeti u laguni.

Santa leda koju ste posmatrali u jutarnjim časovima, popodne već može imati drugu boju. Zato je ova igra svetlosti u laguni nešto što treba doživeti. Toliko nijansi plave boje u životu niste videli. Ukoliko želite da se provozate lagunom da iz neposredne blizine posmatrate neobične oblike santi, postoje dve vrste tura. Vožnja amfibijom, koja košta oko 45 eura, kao i tura gumenim čamcem “Zodiac” za oko 80 eura. Ipak, imajući u vidu cene na Islandu, kao i naše iskustvo sa obe varijante, smatramo da je dovoljno da se prošetate uz obode lagune, vidite isto to sa kopna i uštedite novac.

Pored leda, laguna ima veoma interesantne stanovnike koji predstavljaju pravu atrakciju za sve prisutne. To su umiljate foke, koje često plivaju ispred objektiva foto aparata i poziraju u prelepom ambijentu lagune. Laguna je vremenom stekla i svetsku slavu pošto su u njoj snimani mnogi poznati filmovi poput James Bond-a 2002. godine. Tada je za potrebe filma kompletno jezero zaleđeno kako bi se dobio ambijent za snimanje scene trke automobila po ledu.

Razlog zbog kojeg Jokulsarlon nije zaleđen je slana morska voda koja ulazi u lagunu i održava vodu iznad tačke mržnjenja. S obzirom da postoji vodeni prolaz do okeana, led vremenom napušta lagunu i otopi se u moru.

Pre nego se izgube u morskom prostranstvu, mnoge sante se zadržavaju na crnoj plaži od vulkanskog peska u blizini lagune.

Šetnja ovom plažom nije ništa manje atraktivna od šetnje lagunom. Na ovoj plaži možete uživati u proučavanju neobičnih oblika leda. Preporučujemo svim ljubiteljima fotografije da obavezno posete ovu plažu. Kadrovi su prosto neverovatni.Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*