UPOZNAJMO ISLAND – GEOTERMALNI IZVORI

04/20/2017


Kada pomislimo na Island, prve asocijacije su gejziri, vulkani, led, ali i geotermalni izvori kojih ima po celom ostrvu. Kuda god da se uputite na Islandu možete računati na toplo kupanje, bilo to u prirodnom okruženju ili u bazenu sa geotermalnom vodom. Ima ih više stotina na celom ostrvu, ali neka su ipak neizbežna ako ste se uputili na pravu avanturu po magičnom Islandu.

Prirodno geotermalno kupalište u Landmannalaugaru

Ukoliko želite da posetite najbolje geotermalne izvore Islanda, pridružite se avanturističkom putovanju Guide For Me družine. Naša Velika avantura na ostrvu vatre i leda pored obilaska punog kruga podrazumeva i istraživanje najboljih prirodnih i ljudskom rukom napravljenih geotermalnih kupališta. Od onih klasičnih, kao što je svetski poznata Plava laguna, do tajnovitih mesta ušuškanih u planinama i dolinama ove neverovatne zemlje.

Plava laguna

Simbol Islanda i jedna od najboljih banja na svetu sa lekovitom geotermalnom vodom, čuvena “Plava laguna”, nezaobilazno je mesto na Islandu. Iako će vam lokalci možda reći da ima i lepših – mirnijih mesta za kupanje, suludo bi bilo ne posetiti ovo mesto. Najposećenija atrakcija na Islandu smeštena je u polju lave na jugozapadu poluostrva Reykjanes, 40-ak minuta vožnje od Reykjavika. Laguna je ispunjena morskom vodom, bogatom silicijum-dioksidom i sumporom, sa prosečnom temperatura vode od 38°C. Klinika u laguni je svetski poznata po visokom procentu uspešnosti lečenja bolesti psorijaze. Lekovita svojstva vode svakako blagotvorno utiču na kožu, tako da ćete imati utisak da ste se podmladili nekoliko godina posle kupanja u ovom plavom raju.

Geotermalni đakuzi na severu Islanda

Na Islandu postoji i veliki broj bazena sa geotermalnom vodom. Praktično svako naseljeno mesto ima bar jedan bazen ili prirodno geotermalno kupalište u blizini. Ukoliko dobro poznajete Island, možete pronaći smeštaj sa fantastičnim pogledom i spoljnim geotermalnim đakuzijem. Na vama je samo da se izvalite i uživate. Sa ponosom najavljujemo da smo za sve učesnike naše avanture uspeli da obezbedimo jednu luksuznu planinsku brvnaru sa spoljnim đakuzijem, što je za Islandske uslove ipak ekskluziva. Nećemo vam otkriti tačnu lokaciju, jer želimo da vas prijatno iznenadimo. Samo ćemo reći da se nalazi na severu zemlje, u blizini možda i najlepšeg dela Islanda, oblasti jezera Myvatn, poznatom po lokacijama gde je sniman popularni serijal “Igra prestola”.

Prirodno geotermalno kupalište u blizini jezera Myvatn

Pored Plave lagune, najinteresantnije kupalište na Islandu je prirodno kupalište pored jezera Myvatn na severu zemlje. Ovo kupalište je bogato mineralima i sumporom, što pozitivno utiče na sve koji imaju problema sa astmom i ostalim oboljenjima respiratornih organa. Kupalište je leti otvoreno do ponoći, što ga čini  idealnim mestom za relaksaciju posle napornog obilaska velikog broja zanimljivih mesta na području jezera Myvatn.

Kupanje u vulkanu Askja

Najatraktivnije i možda najspektakularnije smo ostavili za kraj. Kao što smo već spominjali, sever Islanda je po mnogima najinteresantniji deo ovog ostrva. Prosto je neverovatno koliko čudesnih mesta ima u ovom delu zemlje. Upravo sa područja jezera Myvatn kreće najinteresantnija tura na Islandu, tura do vulkana Askja. Ranije smo pisali o njoj u tekstu Put u središte Islanda. Celodnevna tura po neverovatnim predelima podrazumeva i kupanje u krateru vulkana Askja, kao šlag na torti. Temperatura vode je oko 30°C, dok je spoljna temperatura u letnjim mesecima svega nekoliko stepena iznad nule. Ova tura je posebna i zbog činjenice da je moguća samo u periodu jul – avgust zbog veoma nepristupačnih vremenskih uslova i velikog snega u većem delu godine.

Najveća vrednost našeg putovanja Velika avantura na ostrvu vatre i leda upravo je ova tura. Skoro nemoguća za organizaciju, ali ipak veliki izazov za sve ljubitelje istinske avanture. Na ovoj turi ćete upoznati moć i lepotu prirode, i kupati se u krateru jednog od najpoznatijih islandskih vulkana.Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*