PUT U SREDIŠTE ISLANDA

01/13/2017


Veliki broj turista svake godine poseti ostrvo vatre i leda na rubu Arktika, ali samo mali broj njih ima priliku da poseti predele u unutrašnjosti zemlje. Postoji nekoliko razloga za to. Prvo, poseta predela u središnjem delu Islanda je ograničena samo na letnje mesece zbog surovih vremenskih prilika koje vladaju na ovom području. Druga važna stvar je da su ove ture mnogo skuplje od drugih, jer iziskuju posebna prevozna sredstva za vožnju po nepristupačnim predelima. Pored toga, kod ovih tura su neophodni i specijalno obučeni vodiči, koji će vam pružiti sve neophodne informacije, ali i svojim savetima zaštititi posetioce u slučaju nepredvidivih vremenskih prilika koje su na Islandu česte. Zbog kratkog vremenskog perioda jul-avgust kada su ove ture moguće i velikog interesovanja posetilaca, potrebno je mesecima unapred rezervisati mesta na nekoj od tura u središtu Islanda. Ove ture jesu skupe, ali su takav spoj avanture i fantastičnih prirodnih predela da ćete ih pamtiti do kraja života.

Po izboru Guide For Me, tri ture u unutrašnjosti Islanda se izdvajaju od ostalih koje možete naći u ponudama turističkih agenata. To su:

1. Landmannalaugar hike tura u podnožju planina duginih boja sa kupanjem u prirodnim geotermalnim izvorima,

2. Tura po Langjokull glečeru specijalnim transporterom sa istraživanjem tunela u samom glečeru, što je jedinstvena svetska atrakcija,

3. Najbolje se uvek ostavlja za kraj. Tura do vulkana Askja sa istraživanjem područja koji neodoljivo podseća na mesečevu površinu, uz mogućnost kupanja u krateru vulkana, u samom centru Islanda.

Pomenute ture su deo programa naše velike avanture po Islandu, pod nazivom “Velika avantura na ostrvu vatre i leda”. Pažljivo su birane u odnosu na kvalitet sadržaja i atraktivnost, kao i u odnosu na cenu. Zajedno sa svim ostalim organizovanim turama oko Islanda čine eksluzivan program koji nikada nije organizovan sa ovih prostora, sem možda u individualnom aranžmanu putnika avanturista. Važno je napomenuti da su ture uračunate u cenu ovog avanturističkog putovanja.

Program putovanja: VELIKA AVANTURA NA OSTRVU VATRE I LEDA

 

LANDMANNALAUGAR

Landmannalaugar dolina pripada Fjallabak rezervatu prirode. Nalazi se na mestu gde se završava Laugahraun polje lave, nastalo posle velike erupcije 1477. godine. Laugahraun uz okolne šarene planine stvara pejzaž kakvog malog gde ima na planeti. Uz to, ovo područje je jedno od najaktivnijih geotermalnih područja na Islandu, sa prirodnim vrućim izvorima koji su pravi mamac za turiste. Postoji nekoliko pešačkih ruta po kojima je Landmannalaugar poznat. Najpopularnija je dvosatna ruta kroz polje lave Laugahraun do planine Brennisteinsalda, poznata još kao “Sumporni talas”. Na ovoj ruti možete videti tri nesvakidašnja prirodna fenomena. Šarene planine, čije su boje nastale interakcijom riolita (vulkanska stena) i geotermalnih gasova, polje lave Laugahraun i geotermalne izvore u kojima se možete relaksirati posle pešačenja. Organizovane ture do Landmannalaugara traju 10-12 sati i uključuju vožnju po nepristupačnim predelima u unutrašnjosti jugozapadnog dela Islanda. Na putu možete videti nesvakidašnje pejzaže i čuveni vulkan Hekla.

Landmannalaugar jpgLandmannalaugar tura

LANGJOKULL GLEČER

Jedan od dokaza da Island kao zemlja ima ozbiljnu strategiju za razvoj turizma je 2015. godine napravljeni 580 m dug tunel u Langjokull glečeru. Pored toga što je sam po sebi atraktivan, ovaj tunel je i najveći ledeni tunel na svetu. Ova tura, pod nazivom “Into the Glacier” jedna je od najatraktivnijih i najposećenijih. Iako jedna od najskupljih na Islandu, tura pruža nezaboravno iskustvo i najviše ocene turista koji su posetili tunel na Langjokull-u. Avantura počinje vožnjom iz Husafella terenskim vozilom do Klaki baznog kampa na glečeru, nastavlja se usponom na 1200 m nadmorske visine specijalnim transporterom koji ima obezbeđen i wifi. Dakle, možete slati slike fantastičnih pejzaža sa lica mesta. Zatim se ulazi u tunel i tada počinje nesvakidašnje istraživanje unutrašnjosti glečera uz priču vodiča i obilazak ledenih tunela koji menjaju boju u zavisnosti od trenutnog prelamanja svetlosti.  Tura iz Husafella traje 2-4 sati, dok tura iz Reykjavika traje 9-10 sati.

glacier jpgTura unutar Langjokull glečera

ASKJA VULKAN

Najspektakularnija, najdramatičnija, najnepristupačnija, naj, naj, naj…. Ovako se ukratko može opisati tura do Vulkana Askja. Činjenica da je tura moguća samo u periodu od jula do početka septembra, nekada i kraće, čini je jednom od najinteresantnijih na Islandu. Iako je Askja highlight ove ture, na putu do spektakularnog vulkanskog područja možete videti mnoge fantastične pejzaže koji pokazuju koliko je priroda u isto vreme lepa, moćna i dramatična. Ovo je jedno od mesta gde shvatite da se zakoni prirode moraju poštovati i koje će na vas ostaviti snažan utisak i fenomenalno avanturističko iskustvo. Na putu do Askje videćete Drekagil kanjon (Zmajev kanjon), nastao delovanjem vetra i vulkanskih aktivnosti, uživaćete u vožnji kroz polje lave staro 2-3 hiljade godina, videćete Rezervat prirode Herdubreidarlindir sa sub-glacijalnim vulkanom Herdubreid, koji još zovu “Stona planina”, videćete glacijalne reke koje presecaju vulkanske stene i lunarne pejzaže na kojim se pripremala američka Apolo misija na mesec 1969. godine. I onda se stiže do Askje, ogromne kaldere i centralnog vulkana Dyngjufjoll planina, severno od Vatnajokull glečera. Sama kaldera je stenska masa koja se još uvek sleže i nalazi se iznad magmene mase koja obezbeđuje toplu vodu jezera u krateru Viti, što na islandskom znači pakao. Upravo je jezero u krateru najveća atrakcija Askje. Mnogi odvažni posetioci su se kupali u njemu, gde je temperatura vode oko 30 stepeni celzijusa.

kolaz jpgTura do Askja vulkana sa kupanjem u krateru

Tura počinje u mestu Reykjahlid na obali jezera Myvatn, odakle se specijalnim autobusom kreće na put po nepristupačnom području dugom 100 km, sve do vulkana Askja. Trajanje ture je 11-12 sati, u zavisnosti od vremenskih uslova koji su nepredvidivi na ovom području.Komentari...

  • Ivan

    Bio, video, oduševljen prirodom koja nije ovozemaljska!

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*