UPOZNAJMO ISLAND – ISTOČNI FJORDOVI

04/12/2017


Većina tura na Islandu koje nude turističke agencije podrazumevaju boravak u glavnom gradu Reykjaviku i odlazak na izlete do crnih stena u mestu Vik na jugu, Zlatnog kruga, kao i obilazak poluostrva Snaefellsnes. Samo oni koji obilaze pun krug znaju šta većina propušta i šta je u stvari prava lepota Islanda.  Istočna polovina Islanda spada u najslabije naseljena područja Evrope sa svega 14.000 stanovnika. Na ovom području vladaju suroviji vremenski uslovi, ali i neverovatne prirodne lepote.

Istočne fjordove možete posetiti ukoliko se pridružite Guide For Me ekipi na nezaboravnoj turi pod nazivom “Velika avantura na ostrvu vatre i leda”

Dovoljna je samo vožnja uz fjordove da shvatite koliko je priroda ovde moćna, lepa, ali i nepredvidiva. Većina fjordova je naseljena sa svega nekoliko stotina stanovnika. Mesta sa 700-800 stanovnika se smatraju gradovima i imaju sve odlike istih. Tamo postoje policijske stanice, ambulante, prodavnice, razne fabrike i obavezno rukometna hala. Rukomet, kao nacionalni sport, igra se u skoro svakom fjordu na istoku Islanda.

Stanovništvo u fjordovima najvećim delom radi u fabrikama za preradu ribe. Zapravo, sve je usmereno ka ribolovu kao najznačajnijoj privrednoj grani Islanda. Iako slabo naseljena, mesta u istočnim fjordovima postaju sve interesantnija za islanđane koji traže mir i dobru zaradu od ribolova.

Interesantno je kako su ova mesta uređena. Sve funkcioniše po principu nekog saveta kojim upravljaju najuticajniji ljudi tog mesta. Svaki novi meštanin uz saglasnost ovog saveta dobija priliku da kupi deo akcija lokalne fabrike za preradu ribe. To pored dobiti podrazumeva još jednu bitnu stvar. U slučaju ulova, celo mesto se organizuje i svi rade na preradi ribe dok se ne završi posao. Nema veze da li ste lekar, advokat ili lučki radnik, stari, mladi…, svi su jednaki kada treba pripremiti ribu za dalju distribuciju. Zato ova mesta odlično funkcionišu i svi veoma dobro žive od ribolova.

Pored neverovatnih pejzaža i ambijenta, ono što krasi fjordove na istoku je veliki broj ptica koji žive na klifovima duž cele istočne obale. Od svih ptica jedna se posebno ističe. Najlepši ukras klifova i simbol Islanda, Pafin. Ove simpatične ptice možete videti samo na određenim mestima na Islandu. Vremenom su ture sa ovim pticama postale veoma popularne, ali i sve skuplje iz godine u godinu. Ipak, mi znamo neka posebna mesta koja ljubomorno čuvamo za sve one koji se pridruže našoj avanturi.Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*