TROPSKI RAJ NIKAD BLIŽI – VODIČ ZA MALDIVE

04/05/2017


Republika Maldivi je ostrvska država rasuta po Indijskom okeanu. Oduvek je mamila turiste iz celog sveta zbog svojih rajskih plaža i plavog mora koje po mnogima postoji samo tamo. Ova država ima nešto manje od 400.000 stanovnika, nalazi se na 1192 koralnih ostrva, grupisanih u 26 atola, na površini od preko 90.000 km2. Ostrva se pružaju u pravcu sever – jug. Zbog svega navedenog, Maldivi su do skora važili za destinaciju pristupačnu samo turistima sa dubokim džepom. Poslednjih 5 do 10 godina ovaj tropski raj isplivava iz okvira resort turizma i otvara se i za turiste sa ograničenim finansijskim mogućnostima. Pod ovim bukvalno mislimo da iz bilo koje zemlje Evrope možete priuštiti sebi odmor od desetak dana za oko 1000 eura po osobi, a možda i za manje. Pod tim mislimo na transport, smeštaj, skromnije ekskurzije i nešto novca za hranu i suvenire.

Guide For Me ekipa, mala ali odabrana, istraživala je mogućnosti za posetu Maldivima za pomenuti iznos. Izabrali smo početak marta, što je čak špic sezone i prijatno se iznenadili onim što smo doživeli za više nego pristupačnu cenu, s obzirom da govorimo o dalekoj egzotičnoj destinaciji.  Ukupna cena po osobi je na naše iznenađenje bila ispod pomenutih 1000 eura. Ipak, idemo redom.

Praktično svi avioprevoznici iz pravca Evrope, Azije, Amerike, sleću na Valana međunarodni aerodrom pored glavnog grada Malea. Praktično je celo jedno ostrvo aerodrom, odakle je moguće hidro avionima posetiti udaljenija ostrva Maldiva. Ti letovi su jako skupi i deo su nekadašnje priče o Maldivima, pristupačnim bogatim turistima. Isto važi i za transfere brzim brodovima do ostrva. To su vožnje koje koštaju stotine eura. Na taj način sa aerodroma direktno idete do vašeg unapred rezervisanog smeštaja u resortu, bez ikakve šanse da bar malo upijete atmosferu pravih Maldiva. Bez šansi da upoznate njihovu kulturu, ljude, da doživite gužve u glavnom gradu Maleu, jednom od najnaseljenijih gradova na svetu. Zamislite ostrvo od 5,8 km2 na kojem živi preko 130.000 ljudi. Uske ulice, visoke zgrade, veliki broj motora i automobila koji se jedva mimoilaze – sve je to Male. Svi su se nekud uputili… potpuna ludnica. Sve je to doživljaj Maldiva, onih pravih.

Jedna od najvažnijih stavki za pristupačnu posetu ovoj ostrvskoj državi su sve povoljnije avio karte. Niskotarifna kompanija FlyDubai iz godine u godinu postaje sve pristupačnija za praktično sve letove iz Evrope preko Dubaia. Ako uzmemo u obzir bitnu činjenicu da se let za Maldive iz Beograda može pronaći po ceni od samo 280 eura, dovoljno je da sebe zamislimo na nekoj plaži ispod palme, sa kokosovim orahom u ruci. Čak nam i ostale činjenice idu na ruku.

 • Avio karta – 280 – 350€
 • Viza – besplatna
 • Smeštaj u guesthouse-ima ili hotelima sa 3* za dve osobe (noćenje sa doručkom) – od 50 do 90€ (zajedno sa svim lokalnim taksama)
 • Prevoz lokalnim ferry-jem između ostrva u okviru Kaafu atola, autobus od aerodroma do ostrva Hulhumale – oko 1,5$
 • Ručak ili večera u restoranima po osobi – od 5 do 15$
 • Taksi po Maleu – od 2 do 5$
 • Valuta: Rufija (MVR). 1 US Dollar = 15 MVR – Iako skoro sve prodavnice, restorani, hoteli,… primaju dolare, poželjno je zameniti bar sto dolara u lokalnoj valuti. Novac zamenite po dolasku na aerodrom na šalteru banke po gore pomenutom kursu. Sačuvajte priznanicu kako biste kasnije mogli zameniti rufije za dolare.

Ono što je nama na ovom putovanju bilo najvažnije je dobro se organizovati za obilazak ostrva u okviru Kaafu atola, sve to korišćenjem javnog prevoza. Kada na Maldivima pomislite na javni prevoz, podrazumevaju se lokalni trajekti i brodovi koji saobraćaju između ostrva. Oni jesu sporiji od brzih brodova i glisera, ali su i daleko jeftiniji. Npr. redovna linija brzog broda (ferry) koji prelazi 40-ak km za 45 minuta, košta 25 dolara, dok daleko sporiji klasični ferry košta 1,5 dolara (slika iznad), istu deonicu pređe za oko 3 sata. Privatni transferi velikim gliserima, koji su veoma česti, koštaju od 100 dolara pa na više. Sve zavisi od udaljenosti lokacije na koju ste se uputili.

Veoma važna činjenica koje morate biti svesni kada putujete na Maldive je da je to islamska zemlja u kojoj je drugačije organizovan život u odnosu na Evropu, zemlje Severne ili Južne Amerike, Australije, itd. Da bi ste bili potpuno spremni za Maldive, morate prihvatiti činjenicu da je u ovoj zemlji zabranjen alkohol. Svaki pokušaj unošenja poneke flaše može vam napraviti ozbiljan problem. Alkohol je moguć samo u okviru resort ostrva. Na ostalim ostrvima možete pronaći slabu utehu u vidu bezalkoholnog piva. Još jedna važna činjenica za prilagođavanje ovoj zemlji su radni i neradni dani. Petak je na Maldivima neradan dan koji lokalci koriste za odmor, šetnju po parkovima i šoping u kasnim popodnevnim satima. U našem slučaju je to značilo da ne saobraćaju lokalni ferry-ji po Kaafu atolu. Saobraćaj je operativan samo u okviru glavnog grada Malea i lokalnih ostrva Hulhumalea i Vilingilija. S obzirom da smo sleteli baš u petak, prvu noć smo proveli na veštačkom ostrvu Hulhumale koje ima veliku belu plažu. Upravo je ovo ostrvo idealno da na lagan način počnete sa upoznavanjem lokalne kulture, stanovništva i uopšte života na Maldivima.

Za razliku od ostrva gde ima puno turista, na ostrvima gde živi domaće stanovništvo potrebno je poštovati neka pravila kada se nađete na plaži. Pre svega, na javnim plažama je zabranjeno nositi bikini. Lokalci uglavnom skroz pokrivaju telo na plažama, čak i kada ulaze u vodu. Ovo se posebno odnosi na žene. Pokrivanje tela nije samo određeno verskim načelima. Maldivsko sunce je veoma jako, zbog čega brzo možete izgoreti. Već u osam ujutru možete osetiti jačinu maldivskog sunca. Mnogi turisti se već prvog dana “opeku” jer jednostavno ne veruju da se može izgoreti za sat vremena, posebno ne u jutarnjim satima. Na Maldivima je to uobičajena stvar zbog izuzetno visokog indeksa ultravioletnog zračenja. Savetujemo vam da poranite na plažu i ostanete najkasnije do 12 sati, odmorite malo, vratite se oko 15-16 sati i ostanete do sumraka. Isto tako, bez kreme za sunčanje ne krećite na put. Ako ste osetljivi, obavezno ponesite faktor 50. Za sve ostale je dobar i faktor 30. Za desetak dana biće vam potrebne bar dve bočice kreme za sunčanje. Bolje zaboravite na opciju da kupujete kremu na Maldivima, jer se cene kreću od 30$ po bočici, što je mnogo skuplje nego kod nas. Pored kreme, najbolja zaštita biće vam bele majice dugih rukava u kojima se možete kupati kao lokalci. Eto prilike da pokušate da se “uklopite” u sredinu.

Iako je nekima Hulhumale prva i jedina opcija za Maldive zbog blizine aerodroma i relativno povoljnog smeštaja, preporučujemo vam da na ovom ostrvu provedete najviše dva dana. Ipak je onaj pravi doživljaj Maldiva nešto dalje, u manje naseljenom području Kaafu atola. Ovaj atol sačinjava deset naseljenih ostrva i veliki broj nenaseljenih. Fokus našeg putovanja bio je usmeren na upoznavanje naseljenih ostrva na kojima živi lokalno stanovništvo. Boravili smo na dva ostrva, usput smo imali priliku da sa broda vidimo još dva ostrva. Najznačajnija ostrva su Himmafushi, Huraa, Thulusdhoo i Dhiffushi. Iako ostrva u velikoj meri deluju slično, postoje neke razlike između njih. Thulusdhoo (slika ispod) je npr. poznato po fabrici Koka – Kole. Posebno zbog činjenice da se jedino ovde proizvodi poznati napitak od desalinizovane morske vode.

Posle vožnje ferry-jem od oko 90 minuta stigli smo iz Malea na ostrvo Huraa, koje smo izabrali da bude naša prva stanica gde ćemo se zadržati duže od jednog noćenja. Kao i skoro sva spomenuta ostrva na Kaafu atolu, Huraa ima oko hiljadu stanovnika. Za razliku od nekih drugih, ovo ostrvo se još uvek razvija kada je turizam u pitanju, iako na ostrvu postoji zadovoljavajući broj smeštajnih objekata, većinom guesthouse-a. Za one sa dubljim džepom, postoje hoteli i sa četiri zvezdice, koji su ipak izolovani od ostatka ostrva.

Na ovom ostrvu postoji samo jedan restoran, koji je pored vašeg izabranog smeštaja u hotelu ili guesthouse-u, jedina opcija za ručak ili večeru. Prava prilika da probate neki od maldivskih specijaliteta. Inače, u lokalnoj kuhinji preovlađuje riba, iako su česta jela sa piletinom i govedinom. Trebaće vam malo vremena da se naviknete na neobične kombinacije jela. Interesantno je to da se na Maldivima u velikoj meri jedu jaja, iako nismo videli ni jednu jedinu kokošku. Čak se u nekim jelima sa tunom, piletinom ili govedinom servira jaje na oko na vrhu, što je slučaj sa lokalnim jelom Kottu Roshi. Maldivi su idealna prilika da se najedete prave sveže tune na različite načine. Jedno od poznatijih jela u ovom delu sveta je Fish Curry (riblji kari) od tune.

Guesthouse-i na Maldivima su generalno gledano solidni, ali svi kubure sa istim boljkama. Praktično u svakom smeštaju, a promenili smo ih četiri, za doručak ćete dobiti jaja na oko, tost i džem. To je u redu nekoliko dana, ali kada shvatite da su svakog jutra jaja na meniju, počinjete da razmišljate o tome da ste nekim čudom “upali” u film “Dan mrmota”. U nekim guesthouse-ima možete uz navedeno dobiti i neku pileću viršlu i to je sve. Verujemo da će domaćini ubrzo shvatiti šta je evropljanima i ostalima potrebno da sretno započnu novi dan. Ipak, dovoljna je jedna šetnja pored mora ili kroz šumicu palmi da automatski zaboravite na doručak.

Još jedna od simptomatičnih boljki smeštaja je konfuznost osoblja koje ne priča baš jasan engleski, ali i preopuštenost vlasnika objekata, koji nikako da shvate da je njihovo prisustvo veoma bitno za opušten boravak gostiju. Često se dešava da morate da ih jurite kako bi ste zakazali neku ekskurziju ili čak platili svoj boravak. Još uvek su oni novi u ovom poslu. Polako, naučiće kad tad.

Ipak, ono što može da vam se desi je duplo bukiranje smeštaja u top sezoni. Na to upozoravaju i korisnici Tripadvisor-a. Upravo to se i nama dogodilo. Imali smo mesecima unapred bukiran smeštaj preko booking-a, ali smo nekoliko dana pred čekiranje u smeštaju obavešteni da ćemo prvih par dana biti smešteni u drugom guesthouse-u. Posle smo čuli da se to na Maldivima često događa. Bitno je samo da na vreme reagujete i zahtevate iste ili bolje uslove smeštaja. Vlasnici objekata ne razumeju da je promena smeštaja i ponovno pakovanje ono što veoma smeta stranim turistima. Ipak su oni preopušteni, kako sam ranije već spomenuo. Jednostavno ne razmišljaju na taj način, drugačiji su. Da ne bude sve tako crno, iz cele priče možete izaći kao pobednici ako se iscenkate sa vlasnikom i spustite cenu boravka, tražite besplatne obroke ili ekskurzije. Slobodno probajte, pristaće. Za razliku od većine zemalja islamskog sveta, na Maldivima novac nije na prvom mestu. Izgleda da prevelika količina sunca utiče na lagan tempo života i tu neverovatnu opuštenost. Pogledajte ponudu smeštaja na ostrvima Kaafu atola:

 • Himmafushi – Samo 18 km udaljeno od Malea. Dobra opcija za opušteni odmor.
 • Huraa – Idealno ostrvo za boravak od 2 do 4 dana. Odlično ostrvo za snorkling.
 • Thulusdhoo – Omiljeno ostrvo za ljubitelje surfovanja. U okolini postoji nekoliko odličnih lokacija za bavljenje ovim ekstremnim sportom.
 • Dhiffushi – Ostrvo idealno za sve koji žele lagan odmor. Idealno mesto za organizovanje tura u okolini ostrva ili po Kaafu atolu. Dhiffushi je pogodan i za odmor porodica sa malom decom.

Ukoliko se odlučite da prespavate jednu ili dve noći u blizini aerodroma, predlažemo vam dva ostrva koja su lako dostupna ferry-ijem iz Malea ili sa aerodroma, ili da boravite baš u glavnom gradu. Imajte u vidu da su velike gužve u Maleu, za razliku od Hulhumalea i Vilingilija (slika gore).

 • Hulhumale – Veštačko ostrvo, lako dostupno autobusom sa aerodroma Valana.
 • Vilingili i Male – Preporučujemo Vilingili svima koji žele miran boravak na ostrvu punom zelenila. Male je sa druge strane sušta suprotnost.

Ekskurzije na Maldivima su nešto posebno. Veliki je izbor i potrebno je dobro osmisliti aktivnosti za skoro svaki dan. Jedno je sigurno, sa snorklingom ili ronjenjem (potreban PADI sertifikat) sigurno nećete pogrešiti.

Postoji veliki broj mesta gde možete proučavati šareni podvodni svet. Veliki je broj zanimljivih korala i šarenih znatiželjnih ribica.

Cena ekskurzija je usko povezana sa vašim smeštajem. Na ovako malim ostrvima, kakva su uglavnom na Maldivima, postoji samo nekoliko organizatora ekskurzija. Praktično gledano, jedan organizator pokriva i posetioce iz skupih resort hotela, i one iz skromnijih po ceni guesthouse-ova. To u prevodu znači da će vas ekskurzija daleko više koštati ako dolazite iz resorta. To je još jedan od razloga zašto se isplati boraviti u guesthouse-u. Cene snorkling tura se kreću od 25$ pa do 50-60$, u zavisnosti od smeštaja.

Od kada su se pojavili pristupačni hoteli i guesthouse-i na Maldivima, pojedina ostrva sa lokalnim stanovništvom razvijala su svoju ponudu da zadovolje želje turista sa skromnijim finansijskim mogućnostima. U Kaafu atolu najbolji primer takvog ostrva je Dhiffushi. Sa svojih hiljadu stanovnika, jednim restoranom, dva kafića, tri suvenirnice, nekoliko prodavnica, dva hotela i desetak guesthouse, ovo ostrvo je idealna opcija za miran i opušten odmor u trajanju od 5 do 10 dana. Ima lepu plažu sa belim peskom i prelepim pogledom na obližnje resort ostrvo Meeru.

Ostrvo Dhiffushi krasi izraženi kontakt lokalnog stanovništva sa turistima. To je ono što daje posebnu draž odmoru na Maldivima. Prava prilika da se upozna kultura jednog naroda, regije ili ostrvske zajednice. Upravo je to ranije nedostajalo ovoj ostrvskoj državi. Prava interakcija sa domaćim stanovništvom, što jednostavno nije moguće ili je pak nerealna slika u ambijentu resort ostrva. Na Dhiffushiju možete kupiti svežu ribu od lokalnih ribara i odneti u svoj smeštaj, gde će vam je spremiti za večeru, u većini slučajeva bez ikakve nadoknade za tu uslugu. Isti ti ribari skoro svako veče čiste ribu i hrane raže i male ajkule ostacima. Ovo je svojevrsna atrakcija za sve prisutne, posebno za turiste.

Dhiffushi je idealno mesto za organizovanje raznih tura u okolini ostrva. Ture je najbolje organizovati preko guesthouse-a u kojem ste smešteni, jer ćete tako dobiti i najpovoljniju cenu. Pogledajte cene najpopularnijih tura preko guesthouse-a Happy Life Maldives:

 • Posmatranje delfina (1-4 osobe) – ukupno 65$
 • Snorkling tura (1-4 osobe)  – ukupno 50$
 • Celodnevna ekskurzija po lokalnim ostrvima  – 35$ po osobi
 • Boravak na pustom ostrvu – sprudu (1-4 osobe) – ukupno 50$
 • Pecanje u ili izvan lagune sa lokalnim ribarima (1-4 osobe) – ukupno od 70 do 100$

Jedno od najpopularnijih i najinteresantnijih iskustava je boravak na pustom ostrvu (Sand bank trip). Moguće je turu organizovati tako da budete sami sa sebi dragom osobom na ostrvcetu usred okeana. Samo nebo, more, pesak i vi. Ture uglavnom traju oko tri sata.

Pored ovakvih ostrva – sprudova često se nalaze podvodni koralni grebeni idealni za dobar snorkling. Bez maske i peraja ne krećite na turu.

Za sve romantične duše, tura na pustom ostrvu nudi nezaboravne trenutke zalaska sunca, ukoliko zakažete polazak na turu u popodnevnim časovima.

Dhiffushi je pored pomenutog, pogodno ostrvo za odmor sa malom decom. Na ostrvu postoji nekoliko igrališta za decu, dom zdravlja i apoteka. Plaža na kojoj boravi većina gostiju je više nego pogodna za najmlađe turiste i njihovu igru u pesku i plićaku. Tu možete videti simpatične krabe koje svuda nose svoje školjke-kućice. Deca prosto obožavaju da posmatraju krabe koje trčkaraju po belom pesku. Čak im ni odrasli ne mogu odoleti.

Još jedna od mogućih aktivnosti na ovom ostrvu je vožnja kajaka. Možete ih iznajmiti na plaži za 15$ na sat, što je dovoljno za jedno lepo razgledanje okoline ostrva. Kajakom možete obići obližnje Meeru ostrvo – resort. Jedino morate poštovati pravila da ne izlazite na plažu ostrva, koje je namenjeno samo gostima resorta. Iz kajaka lepo možete videti bungalove na vodi i shvatiti da to nije ništa posebno, kako se čini na razglednicama i reklamama. Svakako treba jednom doživeti i to iskustvo, ali vam je daleko interesantnije i ekonomičnije provesti vreme na ostrvu na kojem se odvija realan život. Većina posetioca ovakvog tipa resorta tvrde da se već posle tri dana bore sa dosadom. I to po kojoj ceni. Zato se mi držimo našeg ostrva koje možda nije idealno, ali je bar interesantnije.

Ono što možemo nazvati nedostatkom ovog “našeg” ostrva je procedura za pružanje lekarske pomoći. Pretpostavljamo da isto važi i za većinu ostrva na Maldivima. Ukoliko vam je potrebna pomoć lekara, istu ćete morati platiti u dolarima pa tek onda refundirati preko svoje osiguravajuće kompanije, po povratku u zemlju. Standardni pregled kod lekara je oko 13$. Ukoliko vam je potreban neki lek, moraćete prvo na pregled kod lekara da dobijete recept, dakle 13$. Lekovi se ne izdaju bez recepta, kao što je to slučaj kod nas u značajnom broju slučajeva. Kartice tipa Europe Assistance se priznaju samo u glavnom gradu Maldiva, Maleu. Iz tog razloga čuvajte neki novac sa strane, za slučaj da vam je potrebna lekarska intervencija.

Dok uživamo u zalascima sunca na dalekim Maldivima, sumiramo utiske i jasno nam je da ovaj raj nije nedostižan. Zapravo, pristupačan je svima onima koji su spremni na malo žrtve zarad putovanja koje im život može učiniti lepšim. Ovakva putovanja izvlače ono najbolje u čoveku, uče vas o životu i pomažu vam da odredite svoje prioritete.

Ono što ekipa Guide For Me može da vam poruči je da pratite akcije FlyDubai-a i probate da nađete kartu ispod magične granice od 280€. Verujemo da će ova destinacija biti još pristupačnija u bliskoj budućnosti. Idealno vreme za posetu Maldivima je od kraja decembra do kraja marta.

Uživajte u Maldivima!

Sretan put želi vam,

Guide For MeKomentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*