VELIKA NORDIJSKA AVANTURA – ISLAND I FARSKA OSTRVA – Jul 2019.

11/02/2018


Guide For Me vas poziva da budete učesnici “Velike nordijske avanture”, od Kopenhagena, preko Farskih ostrva do magičnog Islanda. Samim tim, ovo će biti prva avantura po Farskim ostrvima, arhipelagu koji se smatra rajem za ljubitelje fotografije i najbolje čuvanom tajnom Evrope.

TERMIN PUTOVANJA: 17.07. – 03.08.2019.

Biser Atlantika, ostrva ovaca, ptica i neverovatnih pejzaža, nekoliko puta izabrana za najbolju destinaciju za fotografisanje po izboru National Geographic-a,… Po svemu navedenom poznata su Farska ostrva, konstitutivna teritorija Danskog kraljevstva sa visokim stepenom autonomije. Arhipelag sačinjavaju 18 ostrva koja su većim delom povezana mostovima i podvodnim tunelima. Na Farskim ostrvima živi svega 50.000 stanovnika, dok u glavnom gradu Torshavnu živi oko 17.000. Poslednjih godina je sve interesantnija destinacija za turiste iz celog sveta. Najviše ih privlače neverovatni predeli koje čine klifovi, vodopadi, jezera, pešačke staze, ptice, prelepa mala mesta sa tradicionalnom arhitekturom, kao i gastronomski specijaliteti od ribe i ovčetine.

Drugi deo “Velike nordijske avanture” rezervisan je za neponovljivo ostrvo vatre i leda – magični Island. Kao i svake godine, za avanturu po Islandu pripremili smo neke novine prilikom obilaska punog kruga oko ostrva. Novo od 2019. godine je poseta Westman ostrvima, poznatim po vulkanima, neverovatnim pejzažima i jednoj od najvećih kolonija ptica pafina na svetu. Pored punog kruga oko zemlje, posetićemo još Snaefellnes poluostrvo, Zlatni krug, deo Dijamantskog kruga, oblast oko jezera Myvatn, Reykjavik i pomenuta Westman ostrva. U okviru fakultativnih izleta imaćete priliku da istražite unutrašnjost Langjokull glečera, posmatrate kitove na severu, putujete u središte Islanda do vulkana Askja i da uživate u najpoznatijim geotermalnim banjama na Islandu – Plavoj laguni i Myvatn Nature Baths.

PROGRAM

Zbog činjenice da je do Farskih ostrva teže stići nego do neke druge destinacije, našu avanturu počećemo u Kopenhagenu, koji će nam biti veza za letove do ostrva ovaca. Program je osmišljen sa letovima preko Kopenhagena, uz jedno noćenje pred polazak na Farska ostrva. Imaćemo priliku i za kraći obilazak ovog grada i upoznavanje sa najznačajnijim atrakcijama. 

DAN 1: Okupljanje grupe u hostelu u centru Kopenhagena u popodnevnim i večernjim časovima. Postoji više opcija za letove iz regiona do Kopenhagena ili Malmea. Večernje upoznavanje sa prestonicom Danske. Noćenje u hostelu (četvorokrevetne sobe) u blizini poznatog zabavnog parka Tivoli Gardens-a u centru grada.

DAN 2: Prilika za upoznavanje sa nekim od znamenitosti Kopenhagena do polaska na aerodrom u prepodnevnim časovima. Let za Farska ostrva je u ranim popodnevnim časovima. Preuzimanje vozila i vožnja do smeštaja na jugu ostrva Eysturoy. Smeštaj je u autentičnoj kući lokalne arhitekture sa dvokrevetnim sobama i pogledom na susedno ostrvo Streymoy. Noćenje.

DAN 3: Započinjemo obilazak ostrva ovaca odlaskom na ostrvo Vagar odakle ćemo brodom ili helikopterom stići do najzapadnijeg ostrva Mykines. Poznato je po velikom broju ptica i sjajnim stazama za hajking. Vreme je za oko 5h hajkinga i upoznavanja sa životinjskim svetom i sjajnim pejzažima ostrva i okoline. Imaćemo priliku da se izbliza upoznamo sa možda i najsimpatičnijim pticama na svetu, pafinima. Mykines važi za jednu od najboljih svetskih lokacija za bliski susret sa ovim pticama. Povratak sa ostrva brodom je oko 17h, vožnja traje 45 min. U povratku ćemo svratiti u glavni grad Farskih ostrva, Torshavn. Prilika je da se upoznamo sa ovim simpatičnim gradićem. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 4: U jutarnjim časovima prelazimo na ostrvo Streymoy gde ćemo se uputiti ka mestu Vestmanna, odakle nas čeka tura brodom do impozantnih litica koje su dom mnogim pticama. Imaćete priliku da se vozite ispod strmih litica ovog ostrva i uživate u neverovatnim pejzažima. Posle ove ture idemo ponovo na ostrvo Vagar kako bismo posetili sve prirodne bisere ovog ostrva. Prvo posećujemo mesta Bour i Gasadalur, gde se nalazi čuveni Mulafossur vodopad. Zatim idemo na jedan od najpoznatijih hajkinga na Farskim ostrvima, uz jezero Sorvagsvatn, koje se sa 30 metara nadmorske visine sliva niz liticu u Atlantik. U povratku svraćamo u Torshavn ukoliko bude interesovanja za to, noćenje.

DAN 5: Polazak za ostrvo Sreymoy gde ćemo obići prelepo mesto Saksun sa tradicionalnim kućama. Uživaćemo u šetnji kroz prelepe predele skroz do okeana. Na putu do Tjornuvika, videćemo vodopad Fossa, najveći na Farskim ostrvima. Mesto Tjornuvik ima sjajnu plažu sa koje se vide čuvene stene za koje je vezana legenda o trolovima. Vraćamo se na naše ostrvo Eysturoy i obilazimo simpatično mesto Eiđi. Na putu do mesta Gjogv popećemo se na jedan od najlepših vidikovaca, koji nije ucrtan na standardnim turističkim mapama. Zapravo, mali broj avanturista zna za ovo mesto. U mestu Gjogv videćemo poznati kanjon koji posećuje značajan broj turiista. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 6: Dan koji je rezervisan za posetu najjužnijem ostrvu Farskih ostrva, Suđuroy-u. U ranim jutarnjim časovima polazimo za Torshavn odakle ćemo ferry-jem dva sata ploviti do Suđuroy-a. Na ostrvu ćemo provesti 6-7 sati, što je dovoljno za jedan lep obilazak. Mnogi lokalci ovo ostrvo smatraju najlepšim od svih 18. U povratku sa Suđuroya, zadržačemo se malo u Torshavnu kako bi uživali u večernjoj šetnji. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 7: Poslednji dan na ostrvima iskoristićemo za uspon na najvišu planinu Slaettaratindur koja se nalazi na 880 m nadmorske visine. Posle interesantnog iskustva imaćemo nešto laganiji zadatak, obilaskom severnih ostrva Kunoy, Borđoy i Viđoy. U povratku ćemo imati vremena za još jednu šetnju po glavnom gradu i kupovinu suvenira pred nastavak avanture i let za Reykjavik. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 8: U ranim jutarnjim časovima napuštamo smeštaj i vozimo se do aerodroma na ostrvu Vagar, odakle je planiran let za Reykjavik (Keflavik) u 8:00. Sletanje na aerodrom Keflavik nešto pre 9 časova. Obilazak najinteresantnijih lokacija u Reykjaviku i čekiranje u smeštaju. U popodnevnim časovima idemo na jedan interesantan hajking kroz dolinu Reykjadalur. Ovo mesto je specifično zbog geotermalne reke koja preseca dolinu i predstavlja idealno mesto za uživanje u prirodi na islandski način. Iskoristićemo ovu sjajnu priliku i brčkati se u reci, čija voda dostiže i preko 40°C. Povratak u Reykjavik, slobodno vreme, noćenje.

DAN 9: Dočekujemo putnike koji su se opredelili samo za “Pun krug” po Islandu na Internacionalnom aerodromu u Keflaviku. Odatle idemo pravo u čuvenu Plavu lagunu, jednu od najpoznatijih banja na svetu. Idealna je prilika za relaksaciju posle dugog puta i punjenje baterija za ono što nas očekuje narednih dana. Vožnja do Reykjavika i čekiranje u hotelu u centru grada u četvorokrevetnoj i petokrevetnoj sobi sa doručkom. Prilika za obilazak znamenitosti centra grada, kao što su Hallgrimskirkja crkva, Laugavegur ulica, staro jezgro grada, šetalište pored mora i čuvena skulptura “The Sun Voyager”. Predveče vas vodimo na vidikovac Perlan (ulaz oko 5€) odakle se vidi ceo Reykjavik sa okolinom. Noćenje. 

DAN 10: U jutarnjim časovima krećemo na road trip oko celog Islanda. Od tog trenutka počinje jedinstvena avantura u kojoj ćete doživeti pravo Islandsko iskustvo. Prvo obilazimo prelepo poluostrvo Snaefellsnes na zapadu ostrva. Plan je da vidimo sve što je vredno pomena. Od čuvene planine Kirkjufell, vulkana Snaefellsjokull koji je inspirisao Žila Verna da napiše “Put u središte zemlje”, do živopisnog ribarskog sela Arnarstapi, koje krase neobični oblici bazaltnih stena koje vire iz okeana. Videćemo još i gradić Stykkisholmur, plažu sa prijateljski raspoloženim fokama, kao i ostala značajna mesta ovog poluostrva. Noćenje u hotelu (trokrevetne sobe sa doručkom) u blizini Stykkisholmura. 

DAN 11: Posle doručka krećemo u obilazak čuvenog “Zlatnog kruga” koji čine Thingvellir nacionalni park, Geysir (gejzir) i Gulfoss vodopad (Zlatni vodopad). Sa ove tačke krećemo ka jugu i obilazimo krater Keriđ (ulaz oko 4€) i još neka interesantna mesta. U mestu Hella smeštamo se u kuću (dvokrevetne sobe) na farmi konja gde ćemo provesti naredne dve noći, noćenje. 

DAN 12: Dan predviđen za posetu Westman ostrvima, poznatim kao “Islandska Pompeja” i ostrva pafina. Napuštamo smeštaj najkasnije do 8:30 kako bismo stigli na trajekt koji saobraća do najvećeg ostrva Heimaey. Vožnja do ostrva traje 30-40 minuta posle čega sledi obilazak najznačajnijih atrakcija ostrva. Prvo obilazimo vulkan Eldfell koji se još uvek nije skroz ohladio posle čuvene erupcije 1973. godine kada je celo ostrvo bilo zatrpano njegovim pepelom. Popećemo se na sam vrh (oko 200 metara nadmorske visine) odakle se pruža fantastičan pogled na okolinu. Hajking je srednje naporan zbog nešto strmijeg uspona, ali je ceo predeo atraktivan zbog crvene boje vulkanskog šljunka. Posle vulkana obilazimo jednu od najvećih kolonija pafina na Islandu. Idealna prilika da vidite ove simpatične ptice iz neposredne blizine. Videćemo još stenu nalik na slona i još neka interesantna mesta. Povratak na kopno u popodnevnim časovima kada ćemo obići vodopade Seljalandsfoss i Skogafoss. Povratak u smeštaj, noćenje. 

DAN 13: Pakujemo se i u jutarnjim časovima krećemo glavnom islandskom saobraćajnicom prema jugoistoku ostrva. Usput posećujemo litice i crnu plažu u okviru rezervata prirode Dyrhoaley, kao i čuvenu crnu plažu sa tri stene koje izviru iz vode nadomak mesta Vik. Držimo pravac prema istoku i posećujemo kanjon Fjađrargljufur, zatim zaštićeno područje Skaftafell, koje je deo Vatnajokull nacionalnog parka. Idemo dalje i posećujemo možda najčuvenije i najlepše mesto na Islandu – Jokulsarlon lagunu glečera i crnu plažu u blizini lagune. Vozimo se još malo prema istoku i smeštamo se u gostinskoj kući na farmi gde možete probati Skyr, islandski mlečni proizvod najsličniji jogurtu. Smeštaj je u trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama. Noćenje.

DAN 14: Napuštamo smeštaj u jutarnjim časovima. Vozimo se u pravcu najvećeg grada na istoku, Egillstadira. Iskoristićemo i priliku da posetimo najpoznatiji fjord na istoku Islanda – Seydisfjordur. Prilika za kraću šetnju po gradu i kafu. Vozimo se dalje ka severu kroz pejzaže koji deluju nestvarno, kao sa druge planete. Zato je severoistočni deo Islanda veoma popularan za snimanje SF filmova. Prvo posećujemo Dettifoss, najmoćniji vodopad Evrope. Zatim posećujemo područje vulkana Krafla. Prolazimo pored atrakcija na području jezera Myvatn. Prava prilika da se pripremimo za prizore koji nas očekuju narednog dana. Nastavljamo u pravcu Akureyri-ja, drugog po veličini grada na Islandu i posećujemo jedan od najpoznatijih vodopada na Islandu Goddafoss-a (Božiji vodopad). Smeštamo se u dolini Fnjoskadalur, u luksuznoj nordijskoj kolibi sa spoljnim đakuzijem. Sve sobe su dvokrevetne. U ovom smeštaju ćemo provesti tri noćenja. Noćenje.

DAN 15: Ceo dan je planiran za uživanje u čarima jezera Myvatn. Čitavo ovo područje je možda i najlepši deo Islanda. Obilazićemo geotermalno područje Hverir sa sumpornim izvorima, pseudokratere Skutustadir, atraktivni vulkan Hverfjall, neobične vulkanske oblike u samom jezeru, kao i Dimuborgir polje lave sa neobičnim oblicima vulkanskog porekla. Na ovom području ćete imati prilike da vidite i nekoliko mesta koja su se pojavila u poznatoj seriji “Igre prestola”. Iskoristićemo i priliku da se okupamo u prirodnom geotermalnom kupalištu Myvatn Nature Baths. Mnogi putnici ovo kupalište smatraju boljim od čuvene Plave lagune. Noćenje.

DAN 16: Dan rezervisan za fakultativne ture. Zbog kratkog vremena obilaska Islanda, svi zainteresovani će morati da se odluče za jednu od dve ture. Posmatranje kitova u Dalviku ili put u središte Islanda do vulkana Askja sa mogućnošću kupanja u krateru Viti. Put do Askje je tura koja pomera sve granice i pruža vam priliku da upoznate neverovatnu moć prirode. Krećemo veoma rano do jezera Myvatn gde ćemo specijalnim autobusom krenuti na 12-časovnu avanturu kroz bespuća i dramatične predele do vulkana Askja. Biće prilike za slikanje, pešačenje i na kraju kupanje u krateru vulkana Askja gde je temperatura vode  oko 30°C, dok je spoljna temperatura od 0 do 10°C. Da bi posmatrali kitove idemo u simpatični gradić Dalvik, gde se ukrcavamo na brod i krećemo na avanturu posmatranja kitova sa pecanjem ribe sa broda. Posmatraćemo uglavnom grbave kitove koji vole publiku i ponekad izvode akrobacije iznad vode. Na kraju vožnje nas čeka jedno lepo iznenađenje. Povratak u smeštaj, slobodno vreme. Noćenje.

DAN 17: U ranim jutarnjim časovima krećemo ka zapadu Islanda do Husafella, gde je vreme za novu fakultativnu turu. Posle kraće pauze krećemo ka baznom kampu Langjokull glečera, gde počinje jedna od trenutno najpopularnijih avantura na Islandu. Uz pomoć specijalnog transportera sa pogonom 8×8, popećemo se na glečer i ući u najduži tunel unutar nekog glečera na svetu. Ovo je jedinstvena svetska atrakcija koja se ne sme propustiti. Istražićemo unutrašnjost glečera uz pratnju specijalno obučenih vodiča za ovu turu. Po povratku sa glečera istražićemo interesantne vodopade u neposrednoj blizini Husafella. Ukoliko neko ne želi da ide na ovu turu, predlažemo ostanak u Husafellu gde možete provesti slobodno vreme. Posle ove nesvakidašnje avanture, idemo prema Reykjaviku gde ćemo iskoristiti nekoliko sati za šetnju i šoping. Pozdravljamo se sa najsevernijom prestonicom na svetu i smeštamo se u apartmane na 10-ak minuta vožnje od aerodroma u Keflaviku. Noćenje.

DAN 18: Pakujemo se i napuštamo smeštaj u ranim jutarnjim časovima. Vožnja do aerodroma u Keflaviku traje oko 10 minuta. Pozdravljamo se sa Islandom i njegovim prelepim pejzažima. KRAJ PUTOVANJA.

NAPOMENA: Promene u rasporedu programa su moguće usled promene vremenskih uslova. Tačna ruta leta helikopterom na Farskim ostrvima biće naknadno utvrđena, najkasnije do 20 dana pred put.

 

CENA I USLOVI

Cena ture iznosi:

2300 € + avio karta do Kopenhagena i od Reykjavika (Keflavik)

PROMO CENA od 2250 € važi za prvih pet prijava, završno sa 01.01.2019.

Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. Za informacije o letovima pogodnim za ovu avanturu, konsultujte se sa Guide For Me.

U cenu je uključeno:

 • Avio karta na relaciji Kopenhagen – Vagar (Farska ostrva) – Reykjavik
 • Smeštaj u dobro ocenjenim smeštajima (gostinske kuće, nordijske kolibe, hoteli i hosteli) bez doručka (dva noćenja na Islandu su sa doručkom)
 • Kompletan prevoz prikladnim vozilom, u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
 • Sve ture iz programa sa obezbeđenim prevozom i dozvolama na Farskim ostrvima (izuzev naglašenih fakultativnih izleta)
 • Jedna vožnja helikopterom na Farskim ostrvima
 • Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja

U cenu nije uključeno:

 • Avio karta iz mesta polaska do Kopenhagena, i od Reykjavika do mesta polaska ili aerodroma po želji
 • Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja
 • Fakultativni izleti (Island)
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Hrana

Fakultativni izleti (Island):

 • Myvatn geotermalna banja – 45€
 • Plava laguna – 95€
 • Posmatranje kitova – 95€
 • Istraživanje tunela i pećina Langjokull glečera – 200€
 • Tura u središte Islanda do vulkana Askja – 210€

Prijavljivanje i uslovi plaćanja

Uplatom 600€ i kupovinom avio karte do/od Kopenhagena obezbedićete mesto u grupi. Preporučujemo ranije prijavljivanje, najkasnije do 15.05.2019. pošto je broj mesta ograničen i broji samo 6 putnika. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije 4 nedelje pred put.

Obavezno poneti:

 • Kupaći kostim
 • Peškir
 • Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
 • Kapu i rukavice
 • Dobro raspoloženje

NAPOMENA:

• Guide For Me koncept putovanja predviđen je za putovanje u malim grupama. Putnicima koji nisu u stanju ili ne žele da se prilagode potrebama grupe, predlažemo neku drugu opciju. 

• Svako Guide For Me putovanje biće dokumentovano fotografijama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram), kao i na stranici www.guidefor.me. 

• Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa islandske i/ili danske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 10%.

• Promena cene fakultativnih izleta je moguća usled promena cene koju formira organizator izleta. U pomenutom slučaju doći će do korekcije cene.

• U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, do šest nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 600€.

• U slučaju da se putnik/putnica ne odaziva na pozive (e-mail, SMS,…) Guide For Me do 6 nedelja pre termina putovanja, smatra se da je putnik odustao od putovanja i Guide For Me zadržava pravo da pomenutog putnika isključi iz grupe, bez vraćanja uplaćenih sredstava. 

GUIDE FOR ME KONCEPT PUTOVANJA

Naša putovanja najbliža su formi road trip putovanja. Putujemo u malim grupama što je preduslov za sjajnu atmosferu prilikom istraživanja zemlje. Često menjamo lokacije smeštaja prateći rutu iz programa putovanja. Osnovi cilj svake naše avanture je videti što više. Programi su fleksibilni jer vremenski uslovi ponekad diktiraju dnevni program. Smeštamo se uglavnom u nordijskim kolibama, gostinskim kućama, hostelima i hotelima, u zavisnosti od programa. Na svakom našem putovanju imaćete prilike da odsednete u bar jednom autentičnom smeštaju. To su nordijske kolibe sa prelepim pogledom na okolinu i spoljnim đakuzijem sa geotermalnom vodom. Imajući u vidu da su Island i Farska ostrva skupe destinacije, a naša putovanja podrazumevaju dnevni obilazak većeg broja atrakcija, ishrana je mahom bazirana na nabavci hrane u lokalnim marketima i pripremi iste u jutarnjim i večernjim časovima. Većina naših smeštaja je kompletno opremljena (šporet, mikrotalasna, toster…) za pripremu hrane. Pored navedenog, na svakom našem putovanju imaćete prilike da posetite bar jedan restoran sa autentičnom kuhinjom. 

KONTAKT

Za prijave i pitanja obratite se na: 

E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com

Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*