PUTOVANJE NA ISLAND: PUN KRUG ZA 10 DANA – jul/avgust 2019.

11/02/2018


Guide For Me vas poziva da budete učesnici velike avanture na magičnom Islandu u najboljem periodu godine za posetu, kraj jula – početak avgusta. Pored obilaska punog kruga oko ostrva vatre i leda, ekskluzivno, imaćete priliku da posetite prelepa Westman ostrva. 

TERMIN PUTOVANJA: 25.07.2019. – 03.08.2019.

 

Za deset dana, pored najznačajnijih atrakcija na kružnoj ruti, obići ćemo još Reykjavik, “Zlatni krug”, područje jezera Myvatn, deo Dijamantskog kruga, poluostrvo Snaefellsnes i posetiti Westman ostrva na jugu zemlje. U okviru fakultativnih izleta imaćete priliku da istražite unutrašnjost Langjokull glečera, posmatrate kitove na severu, putujete u središte Islanda do vulkana Askja i da uživate u najpoznatijim geotermalnim banjama na Islandu – Plavoj laguni i Myvatn Nature Baths.

PROGRAM

DAN 1: Polazak grupe za Reykjavik letom Wizz Air-a iz Budimpešte ili letom sa aerodroma po želji. Okupljanje grupe na internacionalnom aerodromu u Keflaviku u prepodnevnim časovima. Prvi kontakt sa lepotama Islanda napravićemo u čuvenoj Plavoj laguni, jednoj od najpoznatijih banja na svetu. Idealna prilika da se relaksiramo posle dugog puta i napunimo baterije za ono što nas očekuje narednih dana. Vožnja do Reykjavika i čekiranje u hotelu 3* u centru grada u četvorokrevetnoj i petokrevetnoj sobi sa doručkom. Prilika za obilazak znamenitosti centra grada, kao što su Hallgrimskirkja crkva, Laugavegur ulica, staro jezgro grada, šetalište pored mora i čuvena skulptura “The Sun Voyager”. Predveče vas vodimo na vidikovac Perlan (ulaz oko 5€) odakle se vidi ceo Reykjavik sa okolinom. Noćenje. 

DAN 2: U jutarnjim časovima krećemo na road trip oko celog Islanda. Od tog trenutka počinje jedinstvena avantura u kojoj ćete doživeti pravo Islandsko iskustvo. Prvo obilazimo prelepo poluostrvo Snaefellsnes na zapadu ostrva. Plan je da vidimo sve što je vredno pomena. Od čuvene planine Kirkjufell, vulkana Snaefellsjokull koji je inspirisao Žila Verna da napiše “Put u središte zemlje”, do živopisnog ribarskog sela Arnarstapi, koje krase neobični oblici bazaltnih stena koje vire iz okeana. Videćemo još i gradić Stykkisholmur, plažu sa prijateljski raspoloženim fokama, kao i ostala značajna mesta ovog poluostrva. Noćenje u hotelu (trokrevetne sobe sa doručkom) u blizini Stykkisholmura. 

DAN 3: Posle doručka krećemo u obilazak čuvenog “Zlatnog kruga” koji čine Thingvellir nacionalni park, Geysir (gejzir) i Gulfoss vodopad (Zlatni vodopad). Sa ove tačke krećemo ka jugu i obilazimo krater Keriđ (ulaz oko 4€) i još neka interesantna mesta. U mestu Hella smeštamo se u kuću (dvokrevetne sobe) na farmi konja gde ćemo provesti naredne dve noći, noćenje. 

DAN 4: Dan predviđen za posetu Westman ostrvima, poznatim kao “Islandska Pompeja” i ostrva pafina. Napuštamo smeštaj najkasnije do 8:30 kako bismo stigli na trajekt koji saobraća do najvećeg ostrva Heimaey. Vožnja do ostrva traje 30-40 minuta posle čega sledi obilazak najznačajnijih atrakcija ostrva. Prvo obilazimo vulkan Eldfell koji se još uvek nije skroz ohladio posle čuvene erupcije 1973. godine kada je celo ostrvo bilo zatrpano njegovim pepelom. Popećemo se na sam vrh (oko 200 metara nadmorske visine) odakle se pruža fantastičan pogled na okolinu. Hajking je srednje naporan zbog nešto strmijeg uspona, ali je ceo predeo atraktivan zbog crvene boje vulkanskog šljunka. Posle vulkana obilazimo jednu od najvećih kolonija pafina na Islandu. Idealna prilika da vidite ove simpatične ptice iz neposredne blizine. Videćemo još stenu nalik na slona i još neka interesantna mesta. Povratak na kopno u popodnevnim časovima kada ćemo obići vodopade Seljalandsfoss i Skogafoss. Povratak u smeštaj, noćenje. 

DAN 5: Pakujemo se i u jutarnjim časovima krećemo glavnom islandskom saobraćajnicom prema jugoistoku ostrva. Usput posećujemo litice i crnu plažu u okviru rezervata prirode Dyrhoaley, kao i čuvenu crnu plažu sa tri stene koje izviru iz vode nadomak mesta Vik. Držimo pravac prema istoku i posećujemo kanjon Fjađrargljufur, zatim zaštićeno područje Skaftafell, koje je deo Vatnajokull nacionalnog parka. Idemo dalje i posećujemo možda najčuvenije i najlepše mesto na Islandu – Jokulsarlon lagunu glečera i crnu plažu u blizini lagune. Vozimo se još malo prema istoku i smeštamo se u gostinskoj kući na farmi gde možete probati Skyr, islandski mlečni proizvod najsličniji jogurtu. Smeštaj je u trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama. Noćenje.

DAN 6: Napuštamo smeštaj u jutarnjim časovima. Vozimo se u pravcu najvećeg grada na istoku, Egillstadira. Iskoristićemo i priliku da posetimo najpoznatiji fjord na istoku Islanda – Seydisfjordur. Prilika za kraću šetnju po gradu i kafu. Vozimo se dalje ka severu kroz pejzaže koji deluju nestvarno, kao sa druge planete. Zato je severoistočni deo Islanda veoma popularan za snimanje SF filmova. Prvo posećujemo Dettifoss, najmoćniji vodopad Evrope. Zatim posećujemo područje vulkana Krafla. Prolazimo pored atrakcija na području jezera Myvatn. Prava prilika da se pripremimo za prizore koji nas očekuju narednog dana. Nastavljamo u pravcu Akureyri-ja, drugog po veličini grada na Islandu i posećujemo jedan od najpoznatijih vodopada na Islandu Goddafoss-a (Božiji vodopad). Smeštamo se u dolini Fnjoskadalur, u luksuznoj nordijskoj kolibi sa spoljnim đakuzijem. Sve sobe su dvokrevetne. U ovom smeštaju ćemo provesti tri noćenja. Noćenje.

DAN 7: Ceo dan je planiran za uživanje u čarima jezera Myvatn. Čitavo ovo područje je možda i najlepši deo Islanda. Obilazićemo geotermalno područje Hverir sa sumpornim izvorima, pseudokratere Skutustadir, atraktivni vulkan Hverfjall, neobične vulkanske oblike u samom jezeru, kao i Dimuborgir polje lave sa neobičnim oblicima vulkanskog porekla. Na ovom području ćete imati prilike da vidite i nekoliko mesta koja su se pojavila u poznatoj seriji “Igre prestola”. Iskoristićemo i priliku da se okupamo u prirodnom geotermalnom kupalištu Myvatn Nature Baths. Mnogi putnici ovo kupalište smatraju boljim od čuvene Plave lagune. Noćenje.

DAN 8: Dan rezervisan za fakultativne ture. Zbog kratkog vremena obilaska Islanda, svi zainteresovani će morati da se odluče za jednu od dve ture. Posmatranje kitova u Dalviku ili put u središte Islanda do vulkana Askja sa mogućnošću kupanja u krateru Viti. Put do Askje je tura koja pomera sve granice i pruža vam priliku da upoznate neverovatnu moć prirode. Krećemo veoma rano do jezera Myvatn gde ćemo specijalnim autobusom krenuti na 12-časovnu avanturu kroz bespuća i dramatične predele do vulkana Askja. Biće prilike za slikanje, pešačenje i na kraju kupanje u krateru vulkana Askja gde je temperatura vode  oko 30°C, dok je spoljna temperatura od 0 do 10°C. Da bi posmatrali kitove idemo u simpatični gradić Dalvik, gde se ukrcavamo na brod i krećemo na avanturu posmatranja kitova sa pecanjem ribe sa broda. Posmatraćemo uglavnom grbave kitove koji vole publiku i ponekad izvode akrobacije iznad vode. Na kraju vožnje nas čeka jedno lepo iznenađenje. Povratak u smeštaj, slobodno vreme. Noćenje.

DAN 9: U ranim jutarnjim časovima krećemo ka zapadu Islanda do Husafella, gde je vreme za novu fakultativnu turu. Posle kraće pauze krećemo ka baznom kampu Langjokull glečera, gde počinje jedna od trenutno najpopularnijih avantura na Islandu. Uz pomoć specijalnog transportera sa pogonom 8×8, popećemo se na glečer i ući u najduži tunel unutar nekog glečera na svetu. Ovo je jedinstvena svetska atrakcija koja se ne sme propustiti. Istražićemo unutrašnjost glečera uz pratnju specijalno obučenih vodiča za ovu turu. Po povratku sa glečera istražićemo interesantne vodopade u neposrednoj blizini Husafella. Ukoliko neko ne želi da ide na ovu turu, predlažemo ostanak u Husafellu gde možete provesti slobodno vreme. Posle ove nesvakidašnje avanture, idemo prema Reykjaviku gde ćemo iskoristiti nekoliko sati za šetnju i šoping. Pozdravljamo se sa najsevernijom prestonicom na svetu i smeštamo se u apartmane na 10-ak minuta vožnje od aerodroma u Keflaviku. Noćenje.

DAN 10: Pakujemo se i napuštamo smeštaj u ranim jutarnjim časovima. Vožnja do aerodroma u Keflaviku traje oko 10 minuta. Pozdravljamo se sa Islandom i njegovim prelepim pejzažima. KRAJ PUTOVANJA.

Zbog velikog interesovanja za letnju avanturu po Islandu, od ove godine organizujemo dve ture istovremeno. Jedna grupa u obilazak punog kruga polazi u pravcu prema jugu (suprotno od kazaljke sata) dok će druga istraživanje započeti u pravcu severa (u smeru kazaljke sata). Obe grupe će biti na okupu prvog, drugog i poslednjeg dana putovanja. Program putovanja druge grupe možete pogledati klikom na link ispod.

PUN KRUG 10 DANA – GRUPA 2 (smer kazaljke sata)

* Sve fotografije su nastale na Guide For Me turama

NAPOMENA: Guide For Me zadržava pravo promene u rasporedu posete pojedinim lokacijama, u zavisnosti od vremenskih uslova i satnice predviđene za posetu. 

Pun krug tura po Islandu deo je naše velike ture kojom želimo da pružimo priliku svim avanturistima da posete Island i Farska ostrva u okviru jedne ture. “Velika nordijska avantura – Island i Farska ostrva” prva je takvog tipa za područje severa Evrope. Za više informacija o programu, uslovima i ceni ture, kliknite na sliku ispod.

CENA I USLOVI

Cena desetodnevne “Pun krug” ture iznosi 1250€ + avio karta. Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. 

U cenu je uključeno:

• Kompletan prevoz na Islandu u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
• Smeštaj u dobro ocenjenim nordijskim kolibama, gostinskim kućama, hotelima i hostelima bez doručka (izuzev prva dva noćenja).
• Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja

U cenu nije uključeno:

• Avio karta do/od Islanda sa aerodroma po želji 
• Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja

• Međunarodno putno osiguranje
• Fakultativni izleti po programu putovanja
• Dodatni fakultativni izleti u dogovoru sa vodičem

Fakultativni izleti:

Myvatn Nature Baths – 45€
Plava laguna – 95€
Posmatranje kitova – 95€
Istraživanje tunela i pećina Langjokull glečera – 200€

Put u središte Islanda do vulkana Askja – 210€

 

Zbog velikog interesovanja posetilaca na Islandu za fakultativne izlete, potrebno je izvršiti rezervacije istih najkasnije 30 dana pred put. Svi zainteresovani putnici za Guide For Me ture dužni su da se izjasne o fakultativnim izletima iz programa, najkasnije šest nedelja pre putovanja. Uplatu fakultativnih izleta potrebno je izvršiti zajedno sa uplatom ture ili odvojeno, najkasnije šest nedelja pred početak putovanja.


Prijavljivanje i uslovi plaćanja

Uplatom depozita od 300€ i kupovinom avio karte obezbedićete mesto u grupi. Preporučujemo ranije prijavljivanje, najkasnije do 01.06.2019. ili do popune mesta. Broj mesta je ograničen. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije šest nedelja pred put.

Obavezno poneti:

• Kupaći kostim
• Peškir
• Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone, i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
• Kapu i rukavice
• Dobro raspoloženje


NAPOMENA:

• Guide For Me koncept putovanja predviđen je za putovanje u malim grupama. Putnicima koji nisu u stanju ili ne žele da se prilagode potrebama grupe, predlažemo neku drugu opciju. 

• Svako Guide For Me putovanje biće dokumentovano fotografijama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram), kao i na stranici www.guidefor.me. 

• Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa islandske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 10%.

• Promena cene fakultativnih izleta je moguća usled promena cene koju formira organizator izleta. U pomenutom slučaju doći će do korekcije cene.

• U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, do šest nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 300€.

• U slučaju da se putnik/putnica ne odaziva na pozive (e-mail, SMS,…) Guide For Me do 6 nedelja pre termina putovanja, smatra se da je putnik odustao od putovanja i Guide For Me zadržava pravo da pomenutog putnika isključi iz grupe, bez vraćanja uplaćenih sredstava. 


KONTAKT
Za prijave i pitanja obratite se na:
E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com
Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*