OSTRVO VATRE I LEDA 2 – Zlatni krug

11/15/2016


Posle prvih nekoliko dana provedenih u Rejkjaviku, utisci o Islandu su takvi da već razmišljate kako da dodjete opet, u što skorije vreme. Kao da se javila neka veza između nas, neka hemija, pa možda čak i emocija. Želja za daljim istraživanjem neverovatno raste, ni  posledice “uklapanja u sredinu” – otkačenog provoda vikendom sa svim svojim primesama ne padaju teško. Spremni ste i orni da otkrijete zašto iskusni putnici Island smatraju jednom od najlepših zemalja na svetu. 

Najpoznatija ruta na Islandu, čuveni “Zlatni krug”, počinje obilaskom nacionalnog parka Thingvellir. Vožnja do parka može da se oduži jer ćete sigurno doživeti “šok” od prelepih prizora. Jednostavno, stalno morate da zaustavljate automobil i uživate u ambijentu na koji oči nisu navikle.  

1-thingvellir-gfm

Nacionalni park Thingvellir

Thingvellir je jedno od tih mesta koja Island čine posebnim. Mesto koje se nalazi na srednje-atlantskom grebenu, na granici Amerike i Evrope, smatra se prvim parlamentom na svetu, mesto rođenja islandske nacije! Dakle, geološki, istorijski i kulturni značaj. Malo li je? Zbog svega ovoga proglašen je za Nacionalni park 1930. godine i pod zaštitom je UNESCO-a. Šetnja kroz rased između severnoameričke i evroazijske geotektonske ploče izaziva u čoveku nekakav osećaj ponosa što se uopšte nalazi na takvom mestu. Pomislite, koliko je malo ljudi bilo ovde, ipak je ovo “daleki hladni” Island.

2-rased-gfm

Između Amerike i Evrope

Naseljavanje Islanda počelo je 874. godine naše ere. Prvi stanovnik bio je Ingolfur Arnarson sa svojom ženom Hallveig. Posle njih, nastavljeno je naseljavanje, uglavnom na prostoru Rejkjavika kojem je upravo Arnarson dao ime. Novim doseljenicima koje su činili nordijci i kelti bilo je potrebno mesto na kome će se čuti glas naroda, uređivati društveni život i kažnjavati neposlušni. Tako je 930. godine u Thingvelliru nastao Althingi – prvi parlament na svetu, koji je na ovom prostoru funkcionisao sve do 1798. godine.

Na prostoru NP Thingvellir nalazi se nekoliko impresivnih vodopada, crkva, jezero Thingvallavatn sa mestom Silfra –  najboljom lokacijom za ronjenje na Islandu i među prvih pet na svetu. Ovde imate priliku da ronite između dve geotektonske ploče u vodi vidljivosti do 100 metara.

3-silfra-gfm

Silfra

40-ak minuta vožnje od Thinvellira u pravcu istoka nalazi se područje geotermalnih aktivnosti sa glavnom atrakcijom, gejzirima Geysir i Strokkur. Geysir je najpoznatiji gejzir na svetu po kome je ova vrsta izvora dobila ime. Geysir je skoro sto godina neaktivan, uz nekoliko sporadičnih kratkotrajnih erupcija usled pojačanih seizmičkih aktivnosti područja. Postoje zapisi da je izbacivao vodu i do 170 metara u visinu. Danas je za turiste glavna atrakcija mlađi gejzir Strokkur, koji izbacuje vodu do 30 metara u visinu.

 

4-strokkur-gfm

Erupcija gejzira Strokkur

Još jedno čudo prirode “Zlatnog kruga”, vodopad Gullfoss, nalazi se na svega 10-ak minuta vožnje od Geysira. Gullfoss, u prevodu zlatni vodopad, dvokaskadni je vodopad na reci Hvita, prosečnog protoka od 140 m3/s. Šetnja uz sam vodopad pokazuje vam koliko je priroda moćna, dramatična i lepa.

5-gullfoss-gfm

Zlatni vodopad – Gullfoss

Nastaviće se…Komentari...