OSTRVO VATRE I LEDA 3 – poluostrvo Rejkjanes

11/15/2016


Polako se formira slika o lepoti ostrva na rubu arktičkog kruga. Da je neka druga zemlja u pitanju, verovatno bi prosečan turista bio zadovoljan, ali ovo je Island ljudi, a viđen je tek mali deo onoga što se može videti. Ok, videli smo “main stream”, dobar deo turista ovde staje. Aranžman im je takav i nema dalje. Tek sada postaje zanimljivo. Kojim god putem da odlučite da se vratite u Rejkjavik, naićićete na neku novu atrakciju, neki novi prizor, pejzaž… Na jugozapadu Islanda postoji veliki broj aktivnih vulkanskih sistema i reka koje nastaju otapanjem glečera koji prekrivaju vulkane. Reke prave dramatične kanjone i velike probleme stanovništvu kada vulkani prorade. Ovo područje je poznato i po vulkanskim poljima, prostorima okamenjene lave obraslim mahunastim vrstama bilja. Da su islanđani dobro procenili svoje šanse u razvoju turizma dokazuju info table pored puta. Često vas iznenade i upute da vidite neku novu atrakciju, za koju niste ni znali da postoji.

1-kerid-gfmKeriđ vulkan sa jezerom

Prvo što ćete pomisliti kada se suočite sa lepotom Islanda je da nećete imati dovoljno vremena da sve vidite. Bitno je samo imati dobar plan i saznanje da ima još mnogo toga da se vidi. Dobra strana cele priče je što u periodu top sezone praktično nema mraka pa sve zavisi od fizičke izdržljivosti posetilaca. Drugim rečima, nema spavanja, na Islandu ste!

Jedna od atrakcija ostrva je vožnja po “gravel road-u”. To su putevi od šljunka vulkanskog porekla, u većini slučaja. Prave ih na prostorima stalnih seizmičkih i vulkanskih aktivnosti, praktično na živom tlu.

2-gravel-gfm“Gravel road”, Rejkjanes

Postoje striktna uputstva kako se koriste ovi putevi. Preporučuje se upotreba 4X4 vozila, ali je moguće koristiti i standardna uz dodatne mere opreznosti. Takvi su putevi na južnom delu poluostrva Rejkjanes, na prostoru rezervata prirode Reykjanesfolkvangur.

3-kleifarvatn-gfmKleifarvatn jezero

Dramatični pejzaž od kojih zastaje dah. Liči na sve, samo ne na planetu zemlju kakvu poznajemo. U zoni rezervata prirode nalazi se geotermalno područje Krysuvik sa velikim brojem fumarola, sulfatara, vrelih izvora vode i blata.

4-krysuvik-gfmKrisuvik

Na jugu zapadnog dela Reykjanesa nalazi se gradić Grindavik, okružen crnim vulkanskim stenama. Crne stene su znak da se nalazimo u blizini možda i najposećenije atrakcije Islanda, geotermalne banje “Plava laguna”. Topla voda lagune bogata je mineralima silicijuma i sumpora. Preporučuje se za lečenje kožnih oboljenja, posebno psorijaze. Na sredini lagune nalazi se bar u kojem služe razne hladne napitke i specijalitet kuće, koktel “Blue lagoon”.

5-blue-lagoon-2-gfmPlava laguna

Laguna je idealan lek za “vraćanje u život” posle ludih žurki u Rejkjaviku ili posle napornog dana provedenog u obilasku lepota Islanda.

6-blue-lagoon-gfmRaj na rubu Arktika

Prepuni utisaka, spremni smo za pokret i put duž Rute 1 ka severu i istoku zemlje. Mnogo toga lepog nas još čeka.

 

Nastaviće se…Komentari...