OSTRVO VATRE I LEDA 8 – biseri juga

12/13/2016


Put nas dalje vodi ka Skaftafellu, jednom od centara Nacionalnog parka Vatnajokull. Nekada samostalni nacionalni park, pruža bogat sadržaj posetiocima. Od pešačenja po atraktivnim stazama parka, do ture po glečerima pod punom zaštitnom opremom.

1-skaftafelljokull-gfmLednik Skaftafellsjokul

Najveća atrakcija parka je Svertifoss vodopad, u prevodu Crni vodopad. Drugačiji od svih vodopada koje smo videli na Islandu. Karakterišu ga stubovi bazaltne lave, poput onih na Giants Causeway-u u Severnoj Irskoj. Ime je dobio po crnoj boji stene vulkanskog porekla.

2-svertifoss-gfmCrni vodopad – Skaftafell

Na putu ka Rejkjaviku prolazimo područjem gde su česte prostrane plaže sa crnim vulkanskim peskom. Nastaju kao posledica vulkanskih erupcija koje tope glečere i uz velike poplave raznose pepeo i ostali vulkanski materijal po okolini. Često je dolazilo i do ozbiljnih poplava uz rušenja mostova, puteva i evakuacije stanovništva. Racionalni Islanđani su se dosetili da na takvim deonicama izgrade metalne montažne mostove sa jednom trakom.

3-most-gfmMontažni most na jugu Islanda

Najjužnije naselje na ostrvu je selo Vik, 180 km od Rejkjavika. Najveće je naselje u krugu od 70 km, iako ima samo 290 stanovnika. Poznato je po najlepšoj crnoj plaži na Islandu, sa poznatim obeležjem – crnim stenama koje izviruju iz mora.

4-vik-gfmVik

Vodopad Skogafoss je još jedna atrakcija na jugu Islanda. Nalazi se na nekadašnjim liticama morske obale. Vremenom se obala pomerila za oko 5 km kao posledica vulkanskih aktivnosti i napredovanjem obalske linije prema moru. Nalazi se na reci Skogar i ima pad od 60 metara.

5-skogafoss-gfmSkogafoss

Putovanje po Islandu polako se bliži kraju. Uživamo u neobičnoj lepoti polja lave i nailazimo na trenutno najpoznatiji vulkan na ostrvu, “ubicu” aviosaobraćaja Evrope, Eyjafjallajokull.

6-eyafjallajokull-gfmU podnožju vulkana Eyjafjallajokull

Na putu ka aerodromu u Keflaviku prolaze mi kroz glavu slike svega što smo, moj dobar prijatelj i najbolji drug za putovanja, Bojan i ja videli na dalekom Islandu. Proputovali smo skoro celu Evropu, ali ovoliko prelepih mesta u jednoj zemlji još nismo videli. I opet nismo videli sve. Ostaje žal za nekim udaljenim i nepristupačnim delovima zemlje, bogatim čudima prirode. Island je magičan, lep, surov, dramatičan, neponovljiv… Mogao bih da nabrajam do sutra, ali znam samo jedno, vratiću se opet! Možete se kladiti u to!

KRAJKomentari...