OSTRVO VATRE I LEDA 7 – fantastični jugoistok

12/06/2016


Kroz živopisne fjordove, ruta 1 vodi na jug pored mesta Đupivogur do najvećeg grada na jugoistoku, Hofn-a, ribarskog grada poznatog po najboljem jastogu na Islandu. Smešeten je u blizini Hornafjordur fjorda. Početna je tačka za obilazak glečera Vatnajokull, i možda najveće atrakcije na Islandu, Jokulsarlon lagune glečera. U Hofnu možete posetiti interesantnu izložbu glečera i videti priču o ekspediciji na Vatnajokull.

1-hofn-gfmHofn

80 kilometara zapadno od Hofna, nalazi se jedinstvena prirodna pojava, laguna glečera Jokulsarlon. Laguna je zapravo glacijalno jezero koje se uliva u more. U nju se spušta led sa krakova glečera Breiđarmerkurjokull i kreira jedinstven prizor.

2-laguna-gfmJokulsarlon laguna glečera

Neverovatan pejzaž koji formiraju sante leda svih nijansi od bele do plave boje, pravi su magnet za posetioce. Lagunu je moguće obići amfibijom ili čamcem “Zodiac”: Vožnja amfibijom traje 30-40 minuta, zodijakom jedan sat.

3-amfibija-gfmAmfibija, Jokulsarlon

Prednost obilaska lagune plovilima je što možete prići santama leda, ploviti između njih, sve vreme od vodiča slušati priču o nastanku lagune i videti izbliza foke koje su stalni stanovnici Jokulsarlona.

4-led-2-gfmSanta leda, Jokulsarlon

Boja santi leda u laguni nastaje kao posledica prelamanja svetlosti sunčevih zraka. Isto parče leda može da promeni boju više puta u toku dana. Laguna stalno menja izgled, i po boji i po obliku leda u njoj, nikada nije ista. Koliko god puta da je posetite, imaćete drugačiji doživljaj. Laguna glečera je često korišćena za scene poznatih svetskih filmova. Najpoznatija je po mestu snimanja James Bonda. Prvo 1985. godine, film “View to a Kill”, zatim 2002. godine, film “Die Another Day”, kada je laguna zatvorena na dva meseca, da bi se zaledila za potrebe snimanja scene jurnjave kolima po zaleđenoj laguni.

5-sante-leda-gfmSpektakularni prizori

Ovaj kraj Islanda je retko naseljen pa nalaženje smeštaja može biti veliki problem. 13 km od lagune u pravcu Hofn-a, nalazi se Hali Country Hotel koji u svom sklopu ima restoran sa domaćom hranom. Cene su za islandske uslove veoma povoljne, uz izvanredan smeštaj i uslugu. Cena dvokrevetne sobe sa doručkom (Švedski sto) za dvoje, kreće se od 115 do 175 eura. Prosečna večera u restoranu je 30-40 eura. U ovom kraju zemlje i nemate nekog drugog, boljeg izbora. U sklopu kompleksa hotela nalazi se muzej posvećen jednom od najvećih pisaca na Islandu, Thorbergur Thorđarson-u. Inače, Island je zemlja sa najviše pisaca po glavi stanovnika. Svaki deseti Islanđanin ima objavljenu knjigu.

6-muzej-gfmThorbergur muzej i kulturni centar

Noćenje u blizini lagune glečera ima pozitivnu stranu, jer možete doživeti jutro u laguni. Tada su boje leda još intenzivnije. Sante leda koje su prethodni dan bile u sredini lagune, sutradan već mogu zaploviti okeanom.

7-crna-plaza-gfmLed napušta lagunu i ulazi u more

Na izlasku iz lagune, na prelepoj plaži od crnog vulkanskog peska, možete posmatrati sante leda koje izlaze iz lagune i ulivaju se u more.

8-borba-s-ledom-gfmBorba sa ledom

Ruta 1 u pravcu zapada vodi  do rezervata prirode rta Ingolfshofdi, 30-ak kilometara od Jokulsarlona. Ovde možete uplatiti turu razgledanja rezervata sa glavnom atrakcijom, posmatranjem pafina (tukana).

9-ingolfshofdi-1-gfmOznaka na ruti 1

Tura je sama po sebi atrakcija jer uključuje vožnju traktorom preko prostranih crnih plaža do rezervata prirode koji štrči iz vode i vulkanskog peska.

10-traktor-gfmIngolfshofdi tura

Rezervat je dobio ime po Ingolfuru Arnarsonu, prvom doseljeniku na Island. Smatra se da je upravo na ovom mestu prvi put kročio na ostrvo. Na samom rtu postoji spomenik posvećen njemu.

11-puffin-gfmPafin

Najveća atrakcija rezervata su omiljene ptice na Islandu, pafini (tukani). Oni su zapravo zaštitni znak Islanda. Ingolfshofdi jedno je od mesta gde možete videti ove simpatične ptice. Najviše ih ima na Vestman ostrvima, na jugozapadu zemlje. Na Ingolfshofdiju se mogu videti razne vrste ptica. Posebnu pažnju privlači Great Skua (Stercoranus Skua). Morska ptica, poreklom sa Farskih ostrva.

12-great-skua-gfmGreat Skua

Nastaviće se…Komentari...