OSTRVO VATRE I LEDA 6 – put ka istočnim fjordovima

12/02/2016


Obilaskom prelepe okoline jezera Myvatn, duboko smo zašli u istočnu polovinu Islanda. Područje na kojem živi samo 14.000 stanovnika. Pustinjski pejzaži isprepletani poljima lave, vremenski uslovi koji se za kratko vreme mogu preokrenuti. Na ovom prostoru postoji samo jedan zakon, zakon prirode. Putnike često mogu da zadese ozbiljni problemi, ako loše procene vremenske prilike i “ne osluškuju” šta priroda ima da kaže.

1-put-ka-dettifossu-gfmPut ka Dettifossu

Jedno od takvih područja je put prema najmoćnijem vodopadu Evrope, Dettifossu. Dolina koju useca reka Jokulsa a Fjollum pripada Nacionalnom Parku Vatnajokull. Reka izvire ispod ledene kape najvećeg islandskog glečera Vatnajokulla, presecajući visoravan u unutrašnjosti do samog severa Islanda gde se uliva u Oxarfjordur. Na svom putu reka skupi ogromnu količinu vode sa visokih platoa. 

2-dettifoss-1-gfmDettifoss

Dettifoss je najveći vodopad Evrope po količini izbačene vode, sa prosečnim protokom od 193 m3/s. Širok je 100 metara i ima pad od 45 metara, gde je ogromna količina vode “isklesala” kanjon Jokulsargljufur.

3-dettifoss-i-ja-gfmMokar i oduševljen, Dettifoss

Zbog velike količine vode koja vas zapljuskuje sa svih strana, duži boravak pored vodopada nije moguć. Gotovo je sigurno da ćete biti potpuno mokri, što može biti veoma opasno ako nemate rezervnu odeću. Dettifoss nije lep kao većina atrakcija Islanda, ali je mesto na kome ćete osetiti moć prirode i naučićete da je poštujete. Uzvodno od Dettifossa nalazi se vodopad Selfoss sa padom od 11 metara.

4-selfoss-gfmVodopad Selfoss

Vožnja rutom 1 ka istočnim fjordovima, može se gledati kao posebna atrakcija. Fantastični pejzaži koje formiraju prostrana polja oskudne vegetacije iz kojih izviru neobični planinski vrhovi. Imate utisak da se nalazite u nekom paralelnom svetu, u nekom SF filmu. Upravo je ovaj deo ostrva privukao mnoge filmadžije, kojima je Island idealna lokacija za “ulogu” neke druge planete i neobičnih svetova.

82 Road to East+logoMagični prizori istoka Islanda

Da je istočni deo ostrva najređe naseljeni deo zemlje, pokazuje podatak da najveći grad, Eggilstađir ima svega 2.260 stanovnika. Kao i većina “većih” gradova na Islandu ima aerodrom sa redovnim letovima za Rejkjavik.

Putnike na istoku Islanda najviše privlače fjordovi koje vode okeana duboko usecaju. Nekada je ovaj deo zemlje bio pokriven ledenim glacijalnim pokrivačem, koji je otapanjem leda “isklesao” udubljenja u kopnu i omogućio morskoj vodi da prodre duboko u njega. Najposećeniji fjord je Seydisfjordur, luka u koju uplovljavaju poznati kruzeri. Iz ove luke plovi redovna linija “Smyril Line” za Farska ostrva (Torshavn) i Dansku (Hirtshals).

6-seydisfjordur-smyril-gfmSeydisfjordur

Od Seydisfjordura dalje prema jugu pružaju se Mjoifjorđur, Eskifjođur, zatim veliki Rejđarfjorđur, Faskruđsfjordur, Stođvarfjorđur i Berufjorđur. Svaki od ovih fjordova ima naseljeno mesto sa razvijenom lokalnom zajednicom. Iako mali, ovi, za islandske uslove gradovi, imaju fabrike ribe i rukometaške klubove, pošto je to najpopularniji sport na Islandu. Fabrike za preradu ribe su uglavnom akcionarska društva i u njima u slučaju velikih ulova rade svi meštani danonoćno. Nije važno ko je ko u mestu, da li je lekar, advokat, ribar ili mesar. Kada je potrebno udružuju se, jer posle svi imaju koristi od toga. Od prirode se uzima, ali se i poštuje. Prosečnom Evropljaninu to je teško da razume, ali na Islandu je to zakon. Čovek ne prilagođava prirodu sebi, već uči kako da živi u skladu sa prirodom, poštujući njene zakone.

7-fjord-gfmStođvarfjordur

Nastaviće se…Komentari...