OSTRVO VATRE I LEDA 5 – područje jezera Myvatn

11/29/2016


Iako smo očekivali da ćemo videti još neke vrste kitova, zadovoljni, puni utisaka, ali i hladnoće, napuštamo Husavik i idemo ka još jednom čudu prirode, vodopadu Godafoss. U prevodu sa islandskog Božiji vodopad, nalazi se u zoni jezera Myvatn, možda i najspektakularnijeg područja Islanda.

1-godafoss-gfmGodafoss – Božiji vodopad

Jezero Myvatn se nalazi u zoni pojačanih vulkanskih aktivnosti i najtrusnijem području Islanda. Nastalo je usled velike erupcije pre 2.300 godina, kada je bazaltna lava formirala neobične oblike u zoni jezera.

2-myvatn-gfmJezero Myvatn

Bogat sadržaj na području jezera iziskuje dobar plan obilaska svih prirodnih atrakcija, ništa se ne sme propustiti. Prva stanica je spomenik prirode  Skutustađir, formacija pseudo kratera rasutih po obodima jezera.

3-skutustadir-gfmSkutustađir pseudokrateri

Neobični oblici koji izviruju iz samog jezera podsećaju vas na predele iz bajki i sveta mašte. Dimmuborgir, u prevodu Tamni zamkovi, predstavlja veliko područje neobično oblikovanih polja lave.

4-forms-gfmBazaltni oblici na jezeru Myvatn

Čudesa prirode se smenjuju. Potreban je bar jedan dan da se sve obiđe i doživi na pravi način. Grotagja je pećina nastala vulkanskim aktivnostima i ispunjena je jezerom sa termalnom vodom. Nedaleko od nje nalazi se spektakularni vulkan Hverfjall sa kraterom širokim hiljadu metara.

5-hverfjall-gfmHverfjall tefra krater

Koji kilometar istočno od Myvatna ulazimo u zonu geotermalnih aktivnosti. Područje je veoma prostrano i podseća na površinu Marsa ili neke nama nepoznate planete. Najpoznatiji lokalitet je Hverir sa izvorima vrele vode i blata, sulfatarama i fumarolama.

6-hverir-2-gfmHverir

Odvajanje od rute 1 prema severu, vodi do Krafla vulkanskog područja, kaldere široke 10 km. Na ovom području se nalazi geotermalna elektrana sa cevovodom koji snabdeva ovaj deo zemlje. Područjem dominira fascinantni Viti krater ispunjen zelenim jezerom.

7-krafla-gfmKrafla vulkan

Viti, u prevodu “pakao”, dobio je ime zbog verovanja da se ispod vulkana nalazi pravi pakao.

Napuštamo područje jezera Myvatn, svesni da nas je, već po običaju, Island opet iznenadio svojom lepotom i velikim brojem prelepih lokaliteta na tako malom području. Očekivanja rastu, na putu ka istočnim fjordovima skrećemo sa glavnog puta prema severu da vidimo najmoćniji vodopad Evrope, zastrašujući Dettifoss.


Nastaviće se…Komentari...