MEDINE MAROKA 3 – utisci

01/04/2017


Obavezno kupite začine, jer u Maroku možete naći najkvalitetnije. Mnogi poznati kuvari dolaze u Marakeš samo zbog začina. Iznenadićete se šarenilom paleta sa začinima. Od vama potpuno nepoznatih, do začina široke potrošnje, ali u velikom broju varijanti.

1-el-jadida-gfmEl Džadida na obali Atlantika

Marakeš, Fes, Meknes i Rabat su, pored svoje bajkovite lepote, najinteresantnije za šoping. Neke medine, poput El Jadida-e i Chefchaouen-a su same po sebi interesantne zbog svog jedinstvenog arhitektonskog stila.

2-chefchaouen-gfmČefčauen – plava medina

Izgled medine zavisi i od spoljnjeg uticaja sila koje su vladale određenim područjima.

3-tanger-2-gfmMedina u Tangeru

U medinama možete naći najkvalitetnije proizvode od kože, svile i raznih prirodnih tkanina. Najbolja mesta za to su Fes i Marakeš. Ukoliko angažujete vodiča da vam pokaže medinu, velika verovatnoća je da će vas povesti u obilazak kožara i tkačnica. Vlasnici će vas dočekati sa interesantnim pričama o tradicionalnom procesu proizvodnje. Sve se radi na starinski način, svi proizvodi su pravo malo umetničko delo.

4-prodavnica-koze-gfmProdavnica proizvoda od kože u Fesu

Videćete bazene koji služe za štavljenje i bojenje kože. Cilj prodavca je da vas svojom pričom privoli da kupite nešto iz njegove bogate ponude proizvoda.

5-bazeni-za-preradu-koze-gfmBazeni za bojenje kože u Fesu

Kada posećujete ovakve zanatske radnje sa obilaskom cele proizvodnje, treba da budete svesni da vas neće tako lako pustiti da idete dalje ukoliko ne kupite nešto. Trgovci su veoma sujeverni po tom pitanju. Posebno kada je petak, veoma važan dan za trgovinu u Maroku. Tražiće vam neki bakšiš za obilazak ukoliko ne kupite ništa, čisto da mu ne prizovete maler. Zato je najbolje da kupite nešto ako vam se dopada, ali se cenkajte i maksimalno spustite cenu, pristaće. Tkačnice su, pored kožara, neizbežne u velikim medinama. Tu se prave razni odevni predmeti, ćilimi, pokrivači, jastuci, stoljnjaci, marame… Sve se radi od raznih prirodnih materijala, od kojih su mnogi neuobičajeni za posetioce sa zapada. Ovde možete kupiti tkaninu pravljenu od agave, nalik je svili, ali ima jednu neverovatnu osobinu, ne može da se zapali.

6-tkacnica-gfmTkačnica u Fesu

Obilazak medina najbolje je početi u jutarnjim časovima, posebno ako želite da posetite medrese i muzeje gde se ulaz uglavnom plaća. Radno vreme je najkasnije do 17h.

7-fes-medresa-gfmMedresa Al Atarin u Fesu

Poželjno je imati vodiča u većim medinama, ali će vas oni voditi na mesta najpopularnija za turiste. Ukoliko ste avanturistčkog duha, prošetajte sami kroz medinu pošto upoznate glavne orijentirne tačke u šetnji sa vodičem.

8-marrakech-gfmUobičajeni kadrovi u Marakešu

Videćete mnoštvo ulica, građevina i prodavnica po vašem ukusu. Svaka medina kada se “zagrebe” ispod uobičajenih ruta masovnog turizma, krije mnoštvo lepih prizora koje čuva samo za sebe i svoje meštane.

9-marrakech-cistac-gfmMarakeš

Budite oprezni i nemojte zalaziti u ulice koje vam se čine nebezbednim. Najbolje je biti u blizini ruta kojima se kreću turisti, tako se nećete izgubiti i nećete morati da brinete za vašu bezbednost. U manjim ulicama ćete naći bolje i povoljnije prodavnice od onih  u glavnim.

10-kazablanka-gfmMedina u Kazablanki

Često se dešava kada obilazite neku interesantnu zemlju, da nemate dovoljno vremena da vidite sve što ste isplanirali, ili pak, da usput otkrijete još interesantnih mesta, vrednih vaše posete. Takve su medine Maroka. Svojom lepotom i ludom atmosferom, teraju vas da ostanete što duže i istražite ove mistične istorijske utvrđene gradove.

11-essaouira-gfmEsauira

Teško je dati pravi savet koliko je vremena potrebno za posetu medina. Sve zavisi od toga šta želite da vidite i doživite. Za najveće medine, Fes i Marakeš, treba izdvojiti bar dva dana. Ostale medine je moguće videti za jedan. Idealno bi bilo provesti neko duže vreme u svakoj od medina, ali je to u savremenim turističkim kretanjima veoma retko.

12-el-jadida-unutra-gfmUnutrašnjost medine u El Džadidi

Obilazak marokanskih medina sigurno će ostaviti snažan utisak na svakog posetioca. Posebno na one koji vole da maštaju i žude za drugačijim mestima od okruženja u kojem žive. Život u medinama je posve drugačiji i od samih gradova u kojima se nalaze, posebno od država Evrope ili Amerike.

13-marrakech-2-gfmUobičajena slika medine u Marakešu

Sve u svemu, medine su lepe, nekada više, nekada manje. Mogu biti kao iz bajke, isto tako, kao iz noćne more. Ali imaju tu neku atmosferu koja vas tera da ih upoznate, da se preselite u neku drugu dimenziju, u neki paralelni svet. U njima je sve haotično, energično, ali i mistično. U njima je sve “ludo”, zato jedva čekam dan kada ću ih opet posetiti.

KRAJKomentari...