KADA PUTOVATI NA ISLAND?

11/26/2016


Magično ostrvo na rubu arktičkog kruga poslednjih nekoliko godina doživljava pravi bum u svakom smislu. Turistički, ekonomski, politički… Naravno, o Islandu je reč. Zemlja sa svega 300.000 stanovnika, do skoro suočena sa ekonomskom krizom posle kolapsa banaka, izdigla se i otvorila vrata turistima iz celog sveta. Malo po malo, Island je postao top destinacija. Ono što je svojevrsni fenomen je činjenica da ova zemlja nema dovoljno kapaciteta da primi sve zainteresovane turiste. Iz tog razloga, kao i zbog sve boljih ekonomskih uslova, cene turističkih aranžmana skaču svake godine. Što je još neverovatnije, tražnja ne opada. Poslednjim padom eura, dolara i funte u odnosu na islandsku krunu (ISK), cene su još nepovoljnije za turiste iz Euro zone, Amerike i Britanije. Veliko je pitanje dokle će tražnja biti na ovako visokom nivou. Ono što znam iz ličnog iskustva je činjenica da ne postoji teža zemlja za organizovanje turističkih putovanja. Sve se mora bukirati bar godinu dana unapred. Jednostavno, posle je kasno. Ostaje vam samo skup i ne tako dobar smeštaj, skuplji prevoz… Na kraju, i taj loš smeštaj nađe kupca, jer svi hrle na Island. Neverovatno je kako svet nije ranije otkrio lepote ovog bisera na rubu arktičkog kruga. Bilo kako bilo, turisti posećuju ovo ostrvo tokom cele godine. U 2015. godini, broj turista je premašio milion, što je tri puta više od populacije ove zemlje. Postavlja se logično pitanje, kada posetiti Island?

Najveći broj poseta se ostvaruje u letnjim mesecima kada su i najpovoljnije vremenske prilike za posetu. U ovom periodu godine praktično imate 24 sata dana na raspolaganju. Tada možete iznajmiti regularan automobil za vožnju po asfaltnim i boljim zemljanim putevima. Možete da obilazite nestvarne pejzaže koliko god možete da izdržite bez spavanja. A na Islandu ima šta da se vidi, posebno ako se odlučite za obilazak kružnim putem – pun krug oko ostrva. Najinteresantnije atrakcije se nalaze na ovoj ruti. Mnogi se odlučuju da obilaze atrakcije iz Reykjavika, iz jednostavnog razloga jer je jeftiniji smeštaj u odnosu na ostale delove Islanda. To je zamka turoperatera na koju turisti očigledno uporno nasedaju. Navedu vas da mislite kako ćete videti puno toga, i hoćete, ali obilaskom punog kruga možete videti daleko, daleko više. Nažalost, njima je profit primaran, zato su i najčešće ture sa bazom u glavnom gradu i fakultativnim obilascima do atrakcija udaljenim najviše 3 sata vožnje. Island bez posete laguni glečera, istočnim fjordovima, čarobnom svetu u oblasti jezera Myvatn, jednostavno nije isti. Nije to, to. Još ako vam se poklope kockice da posetite jedan od najlepših, i svakako najdramatičnijih predela, put ka čuvenom krateru Askja…, to je već nešto. E to je onda avantura kakvu je malo ko doživeo.

 

leto-gfm-rsz

 

Najveći broj turista Island posećuje zimi iz jednog jedinog razloga, Aurore Borealis. Naravno, ima tu još toga da se obiđe, ali polarna svetlost je broj jedan u zimskim mesecima. Najbezbedniji način da vidite polarnu svetlost je da uplatite turu kod proverene agencije. Na ovu turu se ide u kasnim večernjim satima, daleko od svetlosti grada, uglavnom u planinskom području u pravcu jugoistoka. Iako je moguće „juriti“ Auroru iznajmljenim 4×4 automobilom, bolje je da idete u grupi jer se zimi vozi zaleđenim putevima, a Island je tada nepredvidiv. Ukoliko želite da slikate polarnu svetlost, imajte na umu da vam je za kvalitetnu noćnu fotografiju potreban bolji foto aparat sa stativom i daljinskom kontrolom. Kada bukirate Auroru, pobrinite se da to bude prva ili druga noć na vašem putovanju. S obzirom na to da je Island zimi blago rečeno nepredvidiv, poželjno je da u rezervi imate još dana pošto se tura realizuje isključivo po vedrom vremenu. Veoma su česta odlaganja zbog lošeg vremena. Agencije vas u tom slučaju obaveste o odlaganju za prvi naredni dan kada je moguća realizacija ture. Zimi su aranžmani povoljniji, kao i najam automobila. Imajte na umu da su zimi zaleđeni i klizavi putevi, da je dan veoma kratak, svega četiri sata. Potrebno je dobro planirati rute i stalno pratiti vremensku prognozu. Na Islandu se vreme veoma brzo menja pa lako možete upasti u mećavu, pri čemu su uslovi za vožnju izuzetno teški. Pored Aurore Borealis, najveća atrakcija na Islandu u zimskom periodu je kupanje u čuvenoj Plavoj Laguni na nekoliko stepeni ispod nule. Temperatura vode je veoma prijatnih 40 stepeni celzijusa dok vam se na kosi hvata inje.

 

zima-gfm-rsz

 

Šta reći na kraju? I jedan i drugi period imaju prednosti i mane, ali se leti svakako više toga može videti. Ako mene pitate, idite i leti i zimi, nećete se pokajati! Island je čaroban, fantastičan, neponovljiv!Komentari...