ISLAND SPECIJAL “Westfjords & Highlands” – jul 2022.

09/28/2021


Guide For Me vas poziva da budete učesnici “Specijal – Westfjords & Highlands” ture po magičnom Islandu. Za sve putnike koji su već bili na Islandu i zaljubili se u neverovatne predele ostrva vatre i leda, pripremili smo specijalnu turu koja će pomeriti granice dosadašnjih Guide For Me putovanja.

 

TERMIN PUTOVANJA: 05.07.2022. – 12.07.2022.

Ovoga puta, naši putevi po Islandu biće mahom zemljani, jer samo oni vode do prirodnih atrakcija u unutrašnjosti zemlje i delom po području Zapadnih fjordova. Prilika je da upoznate divlju prirodu ostrva i doživite avanturu u islandskom stilu. Vozićemo se velikim terenskim vozilom, odsedaćemo u smeštajima po preporuci lokalaca, kupaćemo se u geotermalnim izvorima svaki dan, pešačićemo po najinteresantnijim stazama na Islandu, posetićemo mesta koja zovu raj za fotografe, probaćemo riblje specijalitete Zapadnih fjordova,…

PROGRAM

DAN 1: Sastanak grupe na internacionalnom aerodromu u Keflaviku (Reykjavik) u večernjim časovima. Vozimo se do Reykjavika i smeštamo u hotelu 3* u centru grada (dvokrevetne sobe sa doručkom). Prilika je za šetnju po gradu, noćenje.

DAN 2: Posle doručka, u jutarnjim časovima, počinje naša avantura vožnjom do jednog od najlepših, ali i najudaljenijih regiona Islanda, neponovljivih  Zapadnih fjordova. Smeštamo se na južnom delu Westfjords-a i odmah krećemo u istraživanje poluostrva Latrabjarg, gde se nalaze čuveni klifovi i jedna od najvećih kolonija ptica paffina na Islandu. Pticama praktično možete prići veoma blizu, na samo metar ili dva. Idealna je prilika da napravite savršenu fotografiju ovih simpatičnih ptica. Zatim posećujemo jednu od najlepših plaža na islandu, crvenu plažu Rauđisandur. Naredne dve noći bićemo smešteni u velikom apartmanu (dvokrevetne sobe), u neposrednoj blizini prirodnog geotermalnog hot tub-a i bazena sa pogledom na okean. Prilika je za opuštanje i uživanje u čarima Islanda, noćenje.

DAN 3: Posle laganog jutra, krećemo ka severu zapadnih fjordova i najvećem gradu Isafjorduru. Usput obilazimo jedan od najspektakularnijih vodopada Islanda, Dynjandi. U Isafjorduru ćete, pored znamenitosti grada, imati priliku da posetite Tjöruhúsið, po mnogima najbolji riblji restoran na Islandu. Za razliku od većine, nije astronomski skup i usluga je bazirana na principu “švedskog stola”. Nastavljamo prema severu i posećujemo Bolafjall planinu i litice odakle se pruža sjajan pogled na okolinu. Tu se nalazi i nekadašnja NATO radarska stanica – Latrar.

DAN 4: U ranim jutarnjim časovima, put nas prema istoku vodi ka fjordovima severa zemlje. Iskoristićemo priliku da upoznamo i ovaj deo ostrva, posebno neke lokacije koje nisu još uvek turistički afirmisane. Obilazićemo redom poluostrva Vatnsnes i Skagi, vožnjom uz obalu okeana. Smeštamo se u nordijsku kolibu u mestu Varmahliđ (dvokrevetne sobe), u okviru kompleksa u čijem središtu se nalazi geotermalni hot tub. Noćenje.

DAN 5: Posle doručka i nešto laganijeg tempa krećemo na jednu od najinteresantnijih vožnji na Islandu, čuvenom Kjolur rutom. Ova ruta korišćena je još od doba Commonwealth-a, kao najkraći put od sevra ka jugu zemlje i Thingvelliru (Althingi). Na ovoj zemljanoj ruti obići ćemo područje Hveravelir sa geotermalnim izvorima, gde ćemo se i kupati. Nastavljamo na jug do doline Hveradalir u okviru planinskog područja Kerlingarfjoll. Ovde nas čeka šetnja od oko 3km po spektakularnim riolitskim planinama (planine duginih boja). Vozimo se dalje između glečera Langjokull i Hofsjokull prema zoni “Zlatnog kruga” i Gullfoss vodopadu koji posećujemo. Naredne tri noći bićemo smešteni u zoni “Zlatnog kruga”, u šarmantnoj seoskoj kući (dvokrevetne sobe) sa spoljnim geotermalnim đakuzijem i saunom.  

DAN 6: U jutarnjim časovima krećemo ka rezervatu prirode Fjallabak i čuvenoj dolini Landmannalaugar. Usput ćemo voziti kroz područje u blizini vulkana Hekla, kao i kroz vulkansko područje Fjallabak-a obraslo tankim slojem zelene vegetacije, što je samo po sebi atrakcija i autentično islandsko iskustvo. Ovo je jedno od područja zbog čega najveći svetski putnici Island smatraju najlepšom zemljom na svetu. Po dolasku u bazni kamp u dolini Landmannalaugar, krećemo u trosatnu šetnju po polju lave Laugahraun na vrh planine Brennisteinsalda, poznate još kao “Sumporni talas”. Posle šetnje ćete imati priliku da doživite još jedno autentično islandsko iskustvo, kupanje u geotermalnim izvorima sa pogledom na fantastičan pejzaž koji čini Laugahraun i okolne šarene planine (korišćenje svlačionica i toaleta je oko 5 eura za ceo dan). Posle obilaska rezervata Fjallabak, krećemo se u pravcu juga i obilazimo još neke interesantne atrakcije, u prvom redu Sigoldugljufur kanjon, kao i jedan od najvećih i najlepših vodopada Islanda – Haifoss. U večernjim časovima stižemo u našu kolibu na zasluženi odmor.

DAN 7: U ranim jutarnjim časovima, posle doručka i kafe, krećemo ka mestu Hvolsvollur gde ćemo se ukrcati u specijalni autobus kojim ćemo se voziti do jednog od najlepših mesta u ovom delu zemlje – rezervata prirode Thorsmork. Deo je šireg područja kojeg zovu zemljom bogova. Samo ime Thorsmork u prevodu znači „dolina Tora“. Nalazi se između glečera Tindfjallajokull i čuvenog Eyjafjallajokull-a. Ovo područje Islanda je teško pristupačno za obična vozila, kao i za veće džipove kada reka Krossa ima veći protok, što je često u letnjem periodu. Po dolasku u bazni kamp, krećemo na lepu šetnju u trajanju od oko 2h do vrha, odakle se pruža panoramski pogled na područje Thorsmorka i okolinu. Na putu do i od Thorsmorka imaćemo prilike da vidimo još neka mesta koja su veoma interesantna za posetu. U povratku ćemo pokušati da iskombinujemo i posetu nekim drugim atrakcijama na jugu Islanda. Povratak u smeštaj, brčkanje u hot tub-u, večera… Postoji mogućnost odlaska do obližnjeg geotermalnog kupališta Secret Lagoon. Noćenje.

DAN 8: Poslednji dan “Specijal” ture po Islandu imaćemo priliku da obiđemo područje novog vulkana Fagradalsfjall, da se još malo prošetamo po Reykjaviku, i da pre leta saberemo utiske brčkajući se u najnovijem geotermalnom kupalištu Sky Lagoon (fakultativno). Odlazak na aerodrom u Keflaviku i povratak, KRAJ PUTOVANJA.

 

CENA, OPIS PUTOVANJA I USLOVI

CENA: 1450€ + avio karta do/od Reykjavika (Keflavik) sa aerodroma po želji. Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. Za informacije o letovima pogodnim za ovu avanturu, konsultujte se sa Guide For Me.

U cenu je uključeno:

• Kompletan prevoz na Islandu u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
• Smeštaj u dobro ocenjenim nordijskim kolibama i apartmanima (bez doručka), hotelima (sa doručkom).
• Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja 

• Prevoz specijalnim terenskim autobusom do/od rezervata prirode Thorsmork

 

U cenu nije uključeno:

 • Avio karta do/od Islanda sa aerodroma po želji
 • Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Test na prisustvo Covid 19 ili neke druge zarazne bolesti
 • Fakultativni izleti po programu putovanja
 • Hrana

Fakultativni izleti:

 • Sky Lagoon – 85€
 • Secret Lagoon – 30

Zbog velikog interesovanja posetilaca na Islandu za novu geotermalnu atrakciju Sky Lagoon, potrebno je izvršiti rezervacije najkasnije šest nedelja pred put. Uplatu fakultativnih izleta potrebno je izvršiti zajedno sa uplatom ture ili odvojeno, najkasnije šest nedelja pred početak putovanja.

OBAVEZNO PONETI:

• Kupaći kostim
• Peškir (za geotermalna kupališta)
• Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone, i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
• Kapu i rukavice
• Dobro raspoloženje

 

OPIS PUTOVANJA

Westfjords & Highlands Specijal tura (u daljem tekstu WHS tura) je putovanje sa izraženim istraživačkim karakterom, sa glavnim ciljem da se vidi što više od unutrašnjosti Islanda i regiona Westfjords. Putuje se u grupi od najviše pet prijavljenih putnika, pri čemu je jako važno da svaki putnik ima razumevanja i poštovanja prema ostalim učesnicima putovanja. WHS tura, sa svim lokacijama iz programa, dugačka je oko 2500 km, odnosno nešto manje od 300 km po danu u proseku. Vozićemo se terenskim vozilom koje ima odobrenje za vožnju po islandskim F putevima (planinski zemljani putevi). Upravo na najtežim putevima se nalaze neki od najlepših lokaliteta. Ponekad su razdaljine između lokacija koje posećujemo i do 200 km, što zahteva strpljenje i razumevanje putnika. Smeštaji su raspoređeni po celoj zapadnoj polovini Islanda, najčešće u prirodnom ambijentu. Dovoljno je reći da na Islandu živi nešto više od tri stanovnika po kilometru kvadratnom. U Reykjaviku je smeštaj organizovan u hotelu sa dvokrevetnim sobama, sopstvenim kupatilom i doručkom, dok je u razuđenim prirodnim sredinama smeštaj uglavnom organizovan u autentičnim nordijskim kolibama, autentičnim seoskim kućama ili apartmanima. U ovim smeštajima nalaze se dvokrevetne sobe sa kupatilom koje deli do šest osoba. Nordijske kolibe i apartmani su opremljeni modernim kuhinjama sa svim pratećim elementima (frižider, šporet, razni aparati za pripremu hrane…). Nordijske kolibe inače važe za najomiljenije smeštaje po izboru Islanđana. Ishrana tokom trajanja ture u značajnoj meri zavisi od izbora učesnika ture. Iako je dinamika putovanja takva da smo stalno u pokretu, moguće je svaki dan svratiti u neki restoran na klasičan obrok (u dogovoru sa vodičem). Izuzev hotela, gde je uračunat doručak, hrana će se za potrebe doručka i večere nabavljati u lokalnim marketima, u dogovoru sa vodičem. 

Putnici koji se prijavljuju na naše ture uglavnom su navikli na putovanja u grupi i generalno avanturistička putovanja sa čestom promenom lokacija. Svi ostali putnici su uvek dobrodošli, ali uz poštovanje unapred definisanog programa putovanja i potrebe grupe. 

Napomena: Prilikom prijave za putovanje, potrebno je da svaki putnik/ca pročita i da saglasnost putem maila na uslove iz ovog “Opisa putovanja”. Primedbe koje nisu u skladu sa gore navedenim, neće biti uvažene za vreme trajanja putovanja. 

 

PRIJAVLJIVANJE I USLOVI PLAĆANJA

Uplatom depozita od 300€ obezbedićete mesto u grupi,  dok avio karta sa aerodroma po želji do/od Reykjavika može da se kupi i mesec dana pred putovanje zbog okolnosti izazvanih pandemijom Covid 19. Preporučujemo ranije prijavljivanje, do 01.05.2022. ili do popune mesta. Broj mesta je ograničen i broji samo 5 putnika. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije šest nedelja pred put. 

PUTOVANJE U VREME PANDEMIJE

Imajući u vidu da je usled pandemije virusom Covid 19 došlo do velikih promena u načinu putovanja, kao i do određenih ograničenja, prijavom na ovo putovanje pristajete na nove Uslove, prilagođene novonastaloj situaciji. Kako bismo vam omogućili lakšu prijavu za ovo putovanje, sve do mesec dana pre polaska na putovanje, neće biti gubitka uplaćenog novca (depozit i glavnica), ako je uzročnik pandemija ili neka druga vanredna situacija globalnih razmera.

OTKAZIVANJE PUTOVANJA

 • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, do šest nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 300€.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane Guide For Me, kada uzrok otkaza nije događaj sa globalnim posledicama po turizam (pandemija, vanredna i ratna stanja, elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama, itd.) biće vam vraćen ceo uplaćeni znos.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane Guide For Me, kada je uzrok otkaza događaj sa globalnim posledicama po turizam (pandemija, vanredna i ratnja stanja, elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama, itd.) biće vam vraćen ceo uplaćeni iznos, sem depozita, koji će biti nadoknađen kroz vaučere sa rokom važenja od najmanje jedne godine ili vraćen iznos depozita umanjen za 10% (troškovi bukiranja i objave ture).
 • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, koje tehnički može biti realizovano, ali uz neke otežavajuće okolnosti (kada postoji određeni rizik od odlaska u karantin usled pandemije ili sl.), biće moguć povrat depozita u iznosu od 50%, i to do mesec dana pred putovanje. Glavnica (iznos bez depozita) će biti vraćena u punom iznosu. 
 • U slučaju otkaza putovanja manje od mesec dana pred putovanje usled bolesti ili karantina, čiji je uzročnik Covid 19, primenjivaće se posebne mere. U ovom slučaju Guide For Me će nastojati da pored gubitka depozita, svakom putniku izađe u suret i smanji štetu od glavnice, u zavisnosti od trenutnih okolnosti. Mere su poređane po važnosti: 1. pronalazak zamene za putnika (zavisi od vremena otkaza putovanja i predstavlja najbolje moguće rešenje), 2. umanjenje štete na osnovu troškova izleta i određenih vrsta prevoza po osobi (u slučaju da je primenjivo), 3. izdavanje poklon vaučera za Guide For Me putovanja u vrednosti od 200 eura (vaučer je prenosiv na drugo lice i mora biti iskorišćen u roku od dve godine). Mere 2. i 3. neće biti primenjive u slučaju primene 1. mere. Za svaki individualni slučaj biće posvećena posebna pažnja kako bi se šteta putnika svela na minimum u datom trenutku.          

COVID 19 – VAŽNA NAPOMENA:

U slučaju da se po dolasku na destinaciju iz programa utvrdi da je putnik/ca pozitivan/na na novi korona virus (Covid 19) ili neko drugo zarazno oboljenje koje zahteva momentalni karantin, Guide For Me neće biti odgovoran za gubitak novca putnika u ovoj situaciji. Isto se odnosi i na mogućnost odlaska u karantin zbog procene epidemiologa na Islandu (u slučaju da ste u avionu sedeli blizu zaražene osobe). Da bi se ovakve situacije izbegle, predlažemo da se pre polaska za Island uradi PCR test (ne više od 72h pred put). Isto tako, pred sam put, predložićemo primenu nekih mera kako biste potencijalno neprijatne situacije sveli na minimum. 

Metode provere putnika na postojanje zaraze virusom Covid 19 su promenljive, pa će tačnije informacije o procedurama i testiranju biti dostupne nekoliko dana pred samo putovanje. 

OPŠTE NAPOMENE:

• Guide For Me koncept putovanja predviđen je za putovanje u malim grupama. Putnicima koji nisu u stanju ili ne žele da se prilagode potrebama grupe, predlažemo neku drugu opciju. 

• Svako Guide For Me putovanje biće dokumentovano fotografijama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram), kao i na stranici www.guidefor.me. 

• Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa islandske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 10%.

• Promena cene putovanja moguća je usled promene cene smeštaja, prevoza i ostalih usluga na Islandu. Usled pojave pandemije virusom Covid 19, cene pomenutih usluga za 2022. godinu porasle su na Islandu i do 20% u odnosu na prošlu godinu.

• U slučaju da se putnik/putnica ne odaziva na pozive (telefonski poziv, e-mail, SMS,…) Guide For Me do 6 nedelja pre termina putovanja, smatra se da je putnik odustao od putovanja i Guide For Me zadržava pravo da pomenutog putnika isključi iz grupe, bez vraćanja uplaćenih sredstava. 

• Guide For Me putovanja su bazirana na fer odnosu sa putnicima. U tom smislu, svaka nepredviđena situacija iz koje proizilazi otkaz putovanja od strane putnika biće posebno razmatrana kako bi se pronašlo najbolje rešenje za putnika. U ovakvim situacijama, Guide For Me ulaže maksimalne napore da se pronađe zamena za putnika i na taj način izbegne gubitak novca za putnika. Što se ranije otkaže putovanje (samo iz objektivnih razloga), rastu šanse da se sačuva veći iznos novca.  

 

KONTAKT
Za prijave i pitanja obratite se na:
E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com
Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*