ISLAND “Pun krug” – jul 2023.

09/22/2022


Guide For Me vas poziva da budete učesnici nove “Pun krug” avanture po magičnom Islandu. Ostrvo vatre i leda poslednjih 10-ak godina privlači sve veći broj posetilaca iz celog sveta. Mnogi svetski putnici sa razlogom Island smatraju najlepšom zemljom na planeti. Sa oko 130 vulkana, 30 vulkanskih sistema, preko 10.000 vodopada, 11% teritorije pod glečerima i velikim brojem geotermalnih izvora, ovo ostrvo predstavlja raj za avanturiste i ljubitelje prirode. Island je još čuven po sagama iz perioda hrabrih vikinga, po trolovima i vilenjacima, neobičnim gastronomskim specijalitetima od ribe i ovčetine, najvećem broju pisaca po glavi stanovnika na svetu… 

 

TERMIN PUTOVANJA: 15.07.2023. – 27.07.2023.

Za trinaest dana/dvanaest noćenja, pored najznačajnijih atrakcija na kružnoj ruti, obići ćemo još Reykjavik, “Zlatni krug”, područje jezera Myvatn, “Dijamantski krug”, poluostrvo Snaefellsnes, posetiti Westman ostrva na jugu zemlje, ostrvo Grimsey na severu zemlje, istražiti dolinu Thormork, kupati se u geotermalnim izvorima, itd. Ekskluzivno, imaćemo retku priliku da posetimo područje nastanka novog vulkana na poluostrvu Reykjanes. Za razliku od prethodnih tura, imaćemo jedan dan više za upoznavanje Islanda. Ikoristićemo tu priliku da posetimo možda i najlepše područje po izboru Islanđana, prelepu dolinu Thorsmork. Ekskluzivno, po prvi put na našim avanturama, u okviru redovnog programa, posetićemo najsevernije ostrvo Islanda, Grimsey, gde se mogu videti pafini i preći granica polarnog kruga. Za putnike koji budu želeli nešto više od Islanda, uklopili smo u naš program neke od najboljih fakultativnih tura na Islandu. Tako ćemo imati priliku da posmatramo kitove na severu zemlje, uživamo u najpoznatijoj geotermalnoj banji na Islandu – Plavoj laguni, zatim Myvatn Nature Baths – poznatom geotermalnom kupalištu na severu Islanda, kao i najnovijoj geotermalnoj atrakciji na području Reykjavika – Sky Lagoon.

 

PROGRAM

DAN 1: Polazak grupe za Reykjavik letom sa aerodroma po želji. Okupljanje grupe na internacionalnom aerodromu u Keflaviku u prepodnevnim ili popodnevnim časovima. Čekiranje u hotelu 3* u centru grada, u dvokrevetnim sobama sa doručkom. Ovaj hotel će nam biti baza, kako na početku, tako i na kraju ove nesvakidašnje avanture po Islandu. Obilazak najznačajnijih mesta u gradu tokom lagane večernje šetnje. Noćenje.

DAN 2: Dan rezervisan za obilazak najpoznatije ture na Islandu, čuvenog “Zlatnog kruga” koji čine Thingvellir nacionalni park, Geysir (gejzir) i Gulfoss vodopad (Zlatni vodopad). Po obilasku “Zlatnog kruga” put nas vodi na jug do zone najpoznatijih vodopada Islanda. Usput obilazimo vodopade Seljalandsfoss i Gljufrabui. Naredne tri noći bićemo smešteni u velikom četvorosobnom apartmanu sa spoljnim đakuzijem u blizini čuvenog vodopada Skogafoss. 

DAN 3: U jutarnjim časovima vozimo se do luke Langayarhofn i ukrcavamo na ferry za ostrvo Heimaey, najveće od svih 15 Westman ostrva. Prvo obilazimo vulkan Eldfell koji se još uvek nije skroz ohladio posle čuvene erupcije 1973. godine kada je celo ostrvo bilo zatrpano njegovim pepelom. Popećemo se na sam vrh (oko 200 metara nadmorske visine) odakle se pruža fantastičan pogled na okolinu. Hajking je srednje naporan zbog nešto strmijeg uspona, ali je ceo predeo atraktivan zbog crvene boje vulkanskog šljunka. Svako može da odluči da li želi da se penje na vulkan. Posle vulkana obilazimo jednu od najvećih kolonija pafina na Islandu. Idealna prilika da vidite ove simpatične ptice iz neposredne blizine. Videćemo još stenu nalik na slona i još neka interesantna mesta. Imaćemo i priliku da probamo riblje i druge specijalitete sjajnog restorana na ostrvu Heimaey. Povratak na kopno u večernjim satima i nastavak vožnje prema mestu Vik gde obilazimo Rezervat prirode Dyrholaey i čuvenu Reynisfjaru, crnu plažu u blizini Vika. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 4: Posle doručka i kafe, krećemo ka mestu Hvolsvollur gde se ukrcavamo u specijalni autobus kojim ćemo se voziti do jednog od najlepših mesta u ovom delu zemlje – Rezervata prirode Thorsmork. Deo je šireg područja kojeg zovu zemljom bogova. Samo ime Thorsmork u prevodu znači „dolina Tora“. Nalazi se između glečera Tindfjallajokull i čuvenog Eyjafjallajokull-a. Ovo područje Islanda je teško pristupačno za obična vozila, kao i za veće džipove kada reka Krossa ima veći protok, što je često u letnjem periodu. Po dolasku u bazni kamp, krećemo na lepu šetnju u trajanju od oko 2h do vrha, odakle se pruža panoramski pogled na područje Thorsmorka i okolinu. Povratak u smeštaj, slobodno vreme, brčkanje u hot tub-u, večera… Noćenje.

DAN 5: Nastavljamo naše istraživanje ostrva vatre i leda u pravcu jugoistoka. Prva stanica je prelepi kanjon Fjadrargljufur koji ćemo prepešaćiti u dužini od oko 1,5 km. Zatim posećujemo zaštićeno područje Skaftafell, koje je deo Vatnajokull nacionalnog parka. Ovde nas očekuje hajking do čuvenog crnog vodopada – Svartifoss. Nastavljamo dalje ka najčuvenijem i moguće najlepšem mestu na Islandu – Jokulsarlon laguni glečera i crnoj plaži u blizini lagune. Smeštamo se u gostinskoj kući u blizini mesta Hofell (dvokrevetne sobe), noćenje. 

DAN 6: Obilazimo interesantno poluostrvo Stokksnes gde ćemo uživati u pogledu na planine Vestrahorn i peščane dine. Vozimo se u pravcu severoistoka preko prevoja Oxi i istražujemo istočne fjordove. Ovaj deo Islanda jedan je od najslabije naseljenih na celom ostrvu. Put nas preko najvećeg grada istoka, Egillstadira, vodi do fjorda Borgarfjordur Eystri i mesta gde se nalazi najveća kolonija paffina na istoku zemlje. U povratku svraćamo u najpoznatiji fjord istoka, Seydisfjordur. Prilika je za šetnju po gradu, kafu i eventualno večeru. Bićemo smešteni u nordijskim kolibama u okolini Egilstađira ili u Seydisfjorduru, noćenje.

DAN 7: Vreme je za istraživanje atrakcija na severu Islanda. Počinjemo sa hajkingom do prelepog kanjona Studlagil, “ukrašenog” bazaltnim subovima. Put nas dalje vodi do Dettifossa, najmoćnijeg vodopada Evrope, kao i prelepog kanjona Asbyrgi. Nastavljamo vožnju uz obalu poluostrva Tjorneshreppur i preko simpatičnog ribarskog mesta Husavik stižemo do prelepe doline Fnjoskadallur, gde ćemo provesti naredne tri noći u velikoj nordijskoj kolibi sa spoljnim đakuzijem i sjajnim pogledom. Sve sobe su dvokrevetne. 

DAN 8: Ceo dan je planiran za uživanje u čarima jezera Myvatn. Ipak, prvo obilazimo jedan od najlepših i najznačajnijih vodopada na Islandu, čuveni Godafoss. Čitavo područje oko jezera Myvatn je možda i najlepši deo Islanda. Obilazićemo geotermalno područje Hverir sa sumpornim izvorima, pseudokratere Skutustadir, atraktivni vulkan Hverfjall, neobične vulkanske oblike u samom jezeru, kao i Dimuborgir polje lave sa neobičnim oblicima vulkanskog porekla. Na ovom području ćete imati prilike da vidite i nekoliko mesta koja su se pojavila u poznatoj seriji “Igre prestola”. Iskoristićemo i priliku da se okupamo u geotermalnom kupalištu Myvatn Nature Baths (fakultativno), okruženom vulkanima, geotermalnim poljima i poljima lave. Na povratku obilazimo najveći grad severa i drugi po veličini na Islandu, simpatični Akureyri, noćenje. 

DAN 9: Eksluzivno, po prvi put na Guide For Me turama, istražićemo najsevernije ostrvo Islanda, Grimsey. Polazak iz smeštaja u ranim jutarnjim časovima do luke Dalvik odakle ćemo lokalnim ferry-jem ploviti do ovog ostrva čiji se severni deo nalazi u polarnom krugu. Na ostrvu nas čeka trosatni hajking do kolonije pafina i globusa koji predstavlja mesto gde polarni krug preseca teritoriju Islanda. Povratak na kopno i obilazak drugog po veličini grada na Islandu, Akureyri-ja. Povratak u smeštaj, noćenje.  

DAN 10: Napuštamo Fnjoskadallur i naše istraživanje ostrva nastavljamo u Dalviku, gde nas čeka tura posmatranja kitova (fakultativno). Nastavljamo dalje i istražujemo poluostrvo trolova – Trollaskagi. Ovaj deo Islanda mnogi smatraju jednim od najlepših. Obilazimo i simpatično ribarsko mesto Siglufjordur, poznato po muzeju haringi i snimanju krimi serije “Trapped”. Smeštamo se u mestu Olafsfjordur, u nordijske kolibe sa spoljnim đakuzijem i  pogledom na jezero.

DAN 11: Put nas dalje vodi ka Snaefellsnesu i atrakcijama ovog poluostrva kojeg još zovu “Island u malom”. Plan je da vidimo sve što je vredno pomena. Od čuvene planine Kirkjufell, vulkana Snaefellsjokull koji je inspirisao Žila Verna da napiše “Put u središte zemlje”, do živopisnog ribarskog sela Arnarstapi, koje krase neobični oblici bazaltnih stena koje vire iz okeana. Videćemo još i gradić Stykkisholmur, plažu sa prijateljski raspoloženim fokama, kao i ostala značajna mesta ovog poluostrva. Bićemo smešteni u guesthouse-u u mestu Grundafjordur (dvokrevetne sobe), noćenje. 

DAN 12: Naše putovanje se polako bliži kraju. Vozimo se do Reykjavika i zatvaramo “Pun krug”. Iskoristićemo priliku za još jednu hajking avanturu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Posetićemo Fagradalsfjall vulkan čija je erupcija počela u martu 2021. godine, kao i najnoviji vulkan Meradalir (avgust 2022.), koji se nalazi na lokaciji pored. Prilika je za šetnju po gradu i večernje kupanje u najnovijoj geotermalnoj atrakciji Islanda, neponovljivoj Sky Lagoon (fakultativno). Noćenje je u hotelu (našoj bazi) u centru Reykjavika. 

DAN 13: U jutarnjim časovima imaćemo prilike za još jednu kratku šetnju po Reykjaviku. Pred povratni let, iskoristićemo priliku za kupanje u najpoznatijoj banji ostrva vatre i leda, čuvenoj Plavoj Laguni (fakultativno). KRAJ PUTOVANJA!

 

CENA, OPIS PUTOVANJA I USLOVI

 

CENA: 2190€ + avio karta do/od Reykjavika (Keflavik) sa aerodroma po želji. Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. Za informacije o letovima pogodnim za ovu avanturu, konsultujte se sa Guide For Me.

U cenu je uključeno:

• Kompletan prevoz na Islandu u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
• Smeštaj u dobro ocenjenim nordijskim kolibama i apartmanima (bez doručka), hotelima (sa doručkom).
• Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja 

• Povratni ferry prevoz do Westman ostrva 

• Izlet do doline Thorsmork specijalnim autobusom

• Ulaznice za posetu lokaciji Stokksnes

• Poklon tura – Izlet do ostrva Grimsey

U cenu nije uključeno:

 • Avio karta do/od Islanda sa aerodroma po želji
 • Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Test na prisustvo Covid 19 ili neke druge zarazne bolesti
 • Fakultativni izleti po programu putovanja
 • Hrana

Fakultativni izleti:

 • Myvatn Nature Baths – 50€
 • Plava laguna – 110€
 • Posmatranje kitova – 95€
 • Sky Lagoon – 90

Zbog velikog interesovanja posetilaca na Islandu za fakultativne izlete, potrebno je izvršiti rezervacije istih najkasnije šest nedelja pred put. Svi zainteresovani putnici za Guide For Me ture dužni su da se izjasne o fakultativnim izletima iz programa, najkasnije šest nedelja pre putovanja. Uplatu fakultativnih izleta potrebno je izvršiti zajedno sa uplatom ture ili odvojeno, najkasnije šest nedelja pred početak putovanja.

OBAVEZNO PONETI:

• Kupaći kostim
• Peškir (za geotermalna kupališta)
• Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone, i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
• Kapu i rukavice
• Dobro raspoloženje

 

KORISNE INFORMACIJE

 • Vremenska zona: UTC -01:00 (u letnjem periodu -2 sata u odnosu na region bivše Jugoslavije – CEST)
 • Očekivana temperatura u drugoj polovini jula meseca: u proseku oko 13 ºC (moguće su i temperature preko 20 ºC)
 • Padavine: na dosadašnjim julskim turama ( 8-9 tura), prosek je bio 2-3 kišna dana za 12-13 dana ture
 • Valuta: Islandska kruna – 1 euro = 139 ISK (podatak na dan 26.09.2022. – sklono promenama)
 • Potreban novac za dnevne troškove (hrana, suveniri, manje usluge) za vreme ture: 500-700 eura za 12 dana (u ovoj kalkulaciji uračunato je 10-ak odlazaka u prosečan restoran, hrana u marketima i manji suveniri)
 • Cene u restoranima (u proseku – leto 2022.): glavno jelo 30-40 eura, supa oko 15 eura, kafa oko 4 eura, pivo 8-9 eura, sok 4- 5 eura…
 • Cene u marketima (u proseku – leto 2022.): hleb oko 3 eura, mleko 1,5 – 2 eura, jaja (10 kom.) 5-6 eura, tvrdi sir oko 15 eura, banane oko 2,5 eura, paradajz oko 3,5 eura, salata oko 2,5 eura…

 

OPIS PUTOVANJA

Guide For Me koncept putovanja je istraživačkog karaktera, sa glavnim ciljem da se vidi što više od Islanda. Putuje se u grupi od najviše osam prijavljenih putnika, pri čemu je jako važno da svaki putnik ima razumevanja i poštovanja prema ostalim učesnicima putovanja. Pun krug tura oko Islanda, sa svim lokacijama iz programa, dugačka je oko 3500 km, odnosno oko 300 km po danu u proseku. Ponekad su razdaljine između lokacija i do 200 km, što zahteva strpljenje i razumevanje putnika. Smeštaji su raspoređeni po celom Islandu, ponekad u urbanim sredinama, a češće u prirodnom ambijentu. Dovoljno je reći da na Islandu živi nešto više od tri stanovnika po kilometru kvadratnom. U urbanim celinama, smeštaji su u većini slučaja u hotelima sa dvokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom i doručkom, dok je u razuđenim prirodnim sredinama smeštaj uglavnom organizovan u autentičnim nordijskim kolibama ili apartmanima. U ovim smeštajima nalaze se dvokrevetne sobe sa kupatilom koje u proseku dele četiri osobe. Nordijske kolibe i apartmani su opremljeni modernim kuhinjama sa svim pratećim elementima (frižider, šporet, razni aparati za pripremu hrane…). Nordijske kolibe inače važe za najomiljenije smeštaje po izboru Islanđana. Ishrana tokom trajanja ture u značajnoj meri zavisi od izbora učesnika ture. Iako je dinamika putovanja takva da smo stalno u pokretu, moguće je svaki dan svratiti u neki restoran na klasičan obrok (u dogovoru sa vodičem). Izuzev hotela, gde je uračunat doručak, hrana će se za potrebe doručka i večere nabavljati u lokalnim marketima, u dogovoru sa vodičem. 

Putnici koji se prijavljuju na naše ture uglavnom su navikli na putovanja u grupi i generalno avanturistička putovanja sa čestom promenom lokacija. Svi ostali putnici su uvek dobrodošli, ali uz poštovanje unapred definisanog programa putovanja i potrebe grupe. 

Napomena: Prilikom prijave za putovanje, potrebno je da svaki putnik/ca pročita i da saglasnost putem maila na uslove iz ovog “Opisa putovanja”. Primedbe koje nisu u skladu sa gore navedenim, neće biti uvažene za vreme trajanja putovanja. 

 

PRIJAVLJIVANJE I USLOVI PLAĆANJA

Uplatom depozita od 300€ obezbedićete mesto u grupi,  dok avio karta sa aerodroma po želji do/od Reykjavika može da se kupi i mesec dana pred putovanje. Preporučujemo ranije prijavljivanje, do 01.05.2023. ili do popune mesta. Broj mesta je ograničen i broji samo 8 putnika. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije šest nedelja pred put. 

 

PUTOVANJE U VREME PANDEMIJE

Imajući u vidu da je usled pandemije virusom Covid 19 i novih događaja na globalnom planu, došlo do velikih promena u načinu putovanja, kao i do određenih ograničenja, prijavom na ovo putovanje pristajete na nove Uslove, prilagođene novonastaloj situaciji. Kako bismo vam omogućili lakšu prijavu za ovo putovanje, sve do mesec dana pre polaska na putovanje, neće biti gubitka uplaćenog novca (depozit i glavnica), ako je uzročnik pandemija ili neka druga vanredna situacija globalnih razmera.

OTKAZIVANJE PUTOVANJA

 • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, do šest nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 300€.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane Guide For Me, kada uzrok otkaza nije događaj sa globalnim posledicama po turizam (pandemija, vanredna i ratna stanja, elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama, itd.) biće vam vraćen ceo uplaćeni znos.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane Guide For Me, kada je uzrok otkaza događaj sa globalnim posledicama po turizam (pandemija, vanredna i ratnja stanja, elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama, itd.) biće vam vraćen ceo uplaćeni iznos, sem depozita, koji će biti nadoknađen kroz vaučere sa rokom važenja od najmanje jedne godine ili vraćen iznos depozita umanjen za 20% (troškovi bukiranja i otkazivanja avio karte na relaciji Kopenhagen – Farska ostrva – Kopenhagen, troškovi bukiranja smeštaja i objave ture).
 • U slučaju otkaza putovanja manje od mesec dana pred putovanje usled bolesti ili karantina, čiji je uzročnik Covid 19 ili slično, primenjivaće se posebne mere. U ovom slučaju Guide For Me će nastojati da pored gubitka depozita, svakom putniku izađe u suret i smanji štetu od glavnice, u zavisnosti od trenutnih okolnosti. Mere su poređane po važnosti: 1. pronalazak zamene za putnika (zavisi od vremena otkaza putovanja i predstavlja najbolje moguće rešenje), 2. umanjenje štete na osnovu troškova izleta i određenih vrsta prevoza po osobi (u slučaju da je primenjivo), 3. izdavanje poklon vaučera za Guide For Me putovanja u vrednosti od 200 eura (vaučer je prenosiv na drugo lice i mora biti iskorišćen u roku od dve godine). Mere 2. i 3. neće biti primenjive u slučaju primene 1. mere. Za svaki individualni slučaj biće posvećena posebna pažnja kako bi se šteta putnika svela na minimum u datom trenutku.          

COVID 19 – VAŽNA NAPOMENA:

U slučaju da se po dolasku na destinaciju iz programa utvrdi da je putnik/ca pozitivan/na na novi korona virus (Covid 19) ili neko drugo zarazno oboljenje koje zahteva momentalni karantin, Guide For Me neće biti odgovoran za gubitak novca putnika u ovoj situaciji. 

OPŠTE NAPOMENE:

• Guide For Me koncept putovanja predviđen je za putovanje u malim grupama. Putnicima koji nisu u stanju ili ne žele da se prilagode potrebama grupe, predlažemo neku drugu opciju. 

• Svako Guide For Me putovanje biće dokumentovano fotografijama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram), kao i na stranici www.guidefor.me. 

• Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa islandske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 10%.

• Promena cene putovanja moguća je usled promene cene dostupnih smeštaja, prevoza i ostalih usluga na Islandu. Usled pojave pandemije virusom Covid 19 i globalne ekonomske krize, cene pomenutih usluga za 2023. godinu porasle su na Islandu od 50%, u nekim slučajevima i preko 100%. Izvršena je korekcija cene putovanja, koja je u odnosu na prethodnu godinu veća za 25%.

• U slučaju da se putnik/putnica ne odaziva na pozive (e-mail, SMS,…) Guide For Me do 6 nedelja pre termina putovanja, smatra se da je putnik odustao od putovanja i Guide For Me zadržava pravo da pomenutog putnika isključi iz grupe, bez vraćanja uplaćenih sredstava. 

• Guide For Me putovanja su bazirana na fer odnosu sa putnicima. U tom smislu, svaka nepredviđena situacija iz koje proizilazi otkaz putovanja od strane putnika biće posebno razmatrana kako bi se pronašlo najbolje rešenje za putnika. U ovakvim situacijama, Guide For Me ulaže maksimalne napore da se pronađe zamena za putnika i na taj način izbegne gubitak novca za putnika. Što se ranije otkaže putovanje (samo iz objektivnih razloga), rastu šanse da se sačuva veći iznos novca. 

 

KONTAKT
Za prijave i pitanja obratite se na:
E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com
Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*