ISLAND “Pun krug”- jul 2021.

09/15/2020


LAST MINUTE – POPUST ZA PUTOVANJE U PARU 

POSLEDNJA 2 MESTA

PRIJAVE DO 20.06.2021.

Guide For Me vas poziva da budete učesnici nove “Pun krug” avanture po magičnom Islandu. Ostrvo vatre i leda poslednjih 10-ak godina privlači sve veći broj posetilaca iz celog sveta. Mnogi svetski putnici sa razlogom Island smatraju najlepšom zemljom na planeti. Sa oko 130 vulkana, 30 vulkanskih sistema, preko 10.000 vodopada, 11% teritorije pod glečerima i velikim brojem geotermalnih izvora, ovo ostrvo predstavlja raj za avanturiste i ljubitelje prirode. Island je još čuven po sagama iz perioda hrabrih vikinga, po trolovima i vilenjacima, neobičnim gastronomskim specijalitetima od ribe i ovčetine, najvećem broju pisaca po glavi stanovnika na svetu… 

 

TERMIN PUTOVANJA: 06.07.2021. – 17.07.2021.

Za dvanaest dana, pored najznačajnijih atrakcija na kružnoj ruti, obići ćemo još Reykjavik, “Zlatni krug”, područje jezera Myvatn, “Dijamantski krug”, poluostrvo Snaefellsnes, posetiti Westman ostrva na jugu zemlje, kupati se u geotermalnim izvorima u zoni “Zlatnog kruga”. Za putnike koji budu želeli nešto više od Islanda, uklopili smo u naš program neke od najboljih fakultativnih tura na Islandu. Tako ćemo imati priliku da posetimo područje kaldere Askja u “srcu Islanda”, da istražimo tunele Langjokull glečera, posmatramo kitove u prelepom fjordu na severu zemlje, uživamo u najpoznatijoj geotermalnoj banji na Islandu – Plavoj laguni, novijoj atrakciji na severu Islanda – GeoSea kod Husavika, kao i najnovijoj geotermalnoj atrakciji na području Reykjavika – Sky Lagoon.

 

Ekskluzivno, imaćemo retku priliku da posetimo područje nastanka novog vulkana na poluostrvu Reykjanes. Poseta ovoj lokaciji planirana je za poslednje dane ovog putovanja. Tačan datum i trajanje hajkinga biće naknadno utvrđeni, pre svega zbog svakodnevnih promena na ovom području. Ovo je retka i neponovljiva prilika da posetite “živi vulkan” i prisustvujete formiranju novog reljefa.

Autori fotografija po redosledu: Asa Steinarsdottir, Jonathan Pie i Toby Elliot

 

PROGRAM

DAN 1: Polazak grupe za Reykjavik popodnevnim letom Wizz Air-a iz Budimpešte ili letom sa aerodroma po želji. Okupljanje grupe na internacionalnom aerodromu u Keflaviku u večernjim časovima. Čekiranje u hotelu 3* u centru grada, u dvokrevetnim sobama sa doručkom. Obilazak najznačajnijih mesta u gradu tokom lagane večernje šetnje. Noćenje.

DAN 2: Krećemo na road trip oko celog Islanda. Od tog trenutka počinje jedinstvena avantura u kojoj ćete doživeti pravo islandsko iskustvo. Prvo obilazimo prelepo poluostrvo Snaefellsnes na zapadu ostrva. Plan je da vidimo sve što je vredno pomena. Od čuvene planine Kirkjufell, vulkana Snaefellsjokull koji je inspirisao Žila Verna da napiše “Put u središte zemlje”, do živopisnog ribarskog sela Arnarstapi, koje krase neobični oblici bazaltnih stena koje vire iz okeana. Videćemo još i gradić Stykkisholmur, plažu sa prijateljski raspoloženim fokama, kao i ostala značajna mesta ovog poluostrva. Noćenje u hotelu (dvokrevetne sobe) u blizini Stykkisholmura.

DAN 3: U ranim jutarnjim časovima krećemo ka severu Islanda uz prvo zadržavanje kod Husafella, gde ćemo istražiti interesantne vodopade u neposrednoj blizini Husafella. Boravak u Husafellu je prilika da zainteresovani putnici istraže ledene tunele Langjokull glečera u okviru fakultativne ture. Posle ove nesvakidašnje avanture, idemo prema poluostrvu Trollaskagi na severu Islanda i gradiću Olafsfjordur, gde ćemo provesti noć u kompleksu sa nordijskim kolibama (dvokrevetne sobe). Kolibe se nalaze na obali jezera Olafsfjardarvatn i svaka ima geotermalni đakuzi (hot tub). 

DAN 4: Nastavljamo dalje ka gradu Akureyri, drugom po veličini posle Reykjavika. Prvo ćemo svratiti u gradić Dalvik gde nas čeka sjajna avantura – posmatranje kitova u Eyjafjorduru (fakultativno). Imaćemo dovoljno vremena da se upoznamo sa simpatičnim gradom Akureyri i svim njegovim atrakcijama. Posle obilaska grada, vozimo se pola sata do doline Fnjoskadalur gde ćemo provesti naredna tri dana u luksuznoj nordijskoj kolibi sa spoljnim đakuzijem i fantastičnim pogledom. Sve sobe su dvokrevetne. Noćenje.

DAN 5: Dan rezervisan za neponovljivu fakultativnu turu kroz središte Islanda do kaldere Askja, gde se možete kupati u krateru Viti (temperatura vode 26-30 Celzijusa). Ukoliko ima putnika koji ne žele da idu na ovu turu, mogu provesti lagani dan u smeštaju sa kupanjem u đakuziju, šetnjom do obližnjeg potoka i u obilasku zanimljivih lokacija u smeru jezera Myvatn. Put do Askje je tura koja pomera sve granice i pruža vam priliku da upoznate neverovatnu moć prirode. Krećemo veoma rano do jezera Myvatn gde ćemo specijalnim autobusom krenuti na 12-časovnu avanturu kroz bespuća i dramatične predele do kaldere Askja. Biće prilike za slikanje, pešačenje i na kraju kupanje u krateru. Povratak u smeštaj, slobodno vreme. Noćenje.

DAN 6: Ceo dan je planiran za uživanje u čarima jezera Myvatn. Ipak, prvo obilazimo jedan od najlepših i najznačajnijih vodopada na Islandu, čuveni Godafoss. Čitavo područje oko jezera Myvatn je možda i najlepši deo Islanda. Obilazićemo geotermalno područje Hverir sa sumpornim izvorima, pseudokratere Skutustadir, atraktivni vulkan Hverfjall, neobične vulkanske oblike u samom jezeru, kao i Dimuborgir polje lave sa neobičnim oblicima vulkanskog porekla. Na ovom području ćete imati prilike da vidite i nekoliko mesta koja su se pojavila u poznatoj seriji “Igre prestola”. Iskoristićemo i priliku da se okupamo u novijem geotermalnom kupalištu GeoSea u Husaviku (fakultativno). Kupalište se nalazi na liticama odakle se pruža sjajan pogled na okean i okolinu. Voda je mešavina geotermalne i morske vode, sa temperaturom od oko 38 stepeni Celzijusa. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 7: Napuštamo smeštaj u jutarnjim časovima. Vozimo se u pravcu Husavika i uz obalu poluostrva Tjorneshreppur, do jednog od najvećih bisera “Dijamantskog kruga” – kanjona Asbyrgi. Posle dvosatne lagane šetnje, prelazimo na čuveni zemljani put 864 i posećujemo najmoćniji vodopad Evrope, čuveni Dettifoss. U želji da pokažemo putnicima nove atrakcije Islanda, na putu do Egillstadira, posećujemo kanjon Studlagil sa bazaltnim stubićima (jednu od najvećih novih atrakcija na Islandu, promovisanu putem Instagrama). Smeštamo se u najpoznatiji fjord na istoku Islanda – Seydisfjordur, u nordijskim kolibama sa fantastičnim pogledom na fjord i spoljnim đakuzijem (dvokrevetne sobe). Prilika je za šetnju po gradu, kafu i eventualno večeru. Noćenje.

DAN 8: Put nas u jutarnjim časovima vodi ka jugu zemlje preko prevoja Oxi, sve do područja oko Vestrahorn planina. U okviru redovnog programa ture, posetićemo kulise vikinškog sela na području Stokksnes (nalazi se na privatnom posedu), kao i crnu plažu sa pogledom na fantastični Vestrahorn. Put nastavljamo dalje ka možda najčuvenijem i najlepšem mestu na Islandu – Jokulsarlon laguni glečera i crnoj plaži u blizini lagune. Nedaleko od lagune, posetićemo još jednu lagunu glečera, koja je zapravo jezero – Fjallsarlon. Držimo pravac prema zapadu i posećujemo zaštićeno područje Skaftafell, koje je deo Vatnajokull nacionalnog parka. Ovde nas očekuje šetnja do glečera Skaftafelsjokull. Nastavljamo vožnju do prelepog kanjona Fjadrargljufur, koji ćemo prepešačiti skoro celom dužinom od 1,5 km. Posle obilaska kanjona smeštamo se u nordijske kolibe (dvokrevetne sobe) u blizini mesta Kirkjubaeyarklaustur. Noćenje. 

DAN 9: Nastavljamo naše putovanje ka najužnijem mestu kopnenog dela Islanda, simpatičnom mestu Vik. Posećujemo čuvenu crnu plažu Reynisfjara, poznatu po bazaltnim stubovima i crnim stenama koje izviru iz mora, kao i rezervat prirode Dyrholaey, u blizini same plaže. Posećujemo još područje gde je čuveni vodopad Skogafoss, kao i vodopade Seljalandsfoss i Gljufrabui. U luci Landeyarhofn ukrcavamo se na ferry za Westman ostrva. Vožnja do ostrva brodom traje 40 minuta posle čega sledi obilazak najznačajnijih atrakcija ostrva. Prvo obilazimo vulkan Eldfell koji se još uvek nije skroz ohladio posle čuvene erupcije 1973. godine kada je celo ostrvo bilo zatrpano njegovim pepelom. Popećemo se na sam vrh (oko 200 metara nadmorske visine) odakle se pruža fantastičan pogled na okolinu. Hajking je srednje naporan zbog nešto strmijeg uspona, ali je ceo predeo atraktivan zbog crvene boje vulkanskog šljunka. Svako može da odluči da li želi da se penje na vulkan. Posle vulkana obilazimo jednu od najvećih kolonija pafina na Islandu. Idealna prilika da vidite ove simpatične ptice iz neposredne blizine. Videćemo još stenu nalik na slona i još neka interesantna mesta. Imaćemo i priliku da probamo riblje i druge specijalitete sjajnog restorana na ostrvu Heimaey. Povratak na kopno u večernjim satima i čekiranje u apartmanima u mestu Eyrarbakki gde ćemo provesti naredne dve noći. 

DAN 10: Dan rezervisan za obilazak najpoznatije ture na Islandu, čuvenog “Zlatnog kruga” koji čine Thingvellir nacionalni park, Geysir (gejzir) i Gulfoss vodopad (Zlatni vodopad). Na putu do pomenutih atrakcija posećujemo krater Keriđ koji je u privatnom vlasništvu. Po obilasku “Zlatnog kruga” sabraćemo utiske o ovoj turi brčkajući se u geotermalnom kupalištu “Secret Lagoon”. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 11: Posle doručka i laganijeg tempa krećemo za Reykjavik gde ćemo provesti ceo dan u nešto laganijem tempu. Ukoliko putnici budu raspoloženi, na putu do Reykjavika možemo organizovati interesantan izlet iznenađenja u trajanju od oko 3h. U Reykjaviku ćemo obilaziti znamenitosti po želji i dogovoru, biće vremena i za šoping, kao i za posetu restoranu. Iz Reykjavika za Plavu lagunu (fakultativno) krećemo u kasnim popodnevnim časovima, dok će kupanje biti rezervisano za sat vremena kasnije. Smeštamo se u mestu Garđur, blizu aerodroma gde ćemo noćiti u apartmanu i bungalovu (dvokrevetne sobe).

DAN 12: Napuštamo smeštaj u jutarnjim časovima. S obzirom da je povratni let u večernjim časovima, koristimo dan za jedan lep izlet, šetnju po Reykjaviku i posetu najnovijoj geotermalnoj atrakciji Sky Lagoon. Pozdravljamo se sa Islandom i njegovim prelepim pejzažima. KRAJ PUTOVANJA.

 

NAPOMENA: Guide For Me zadržava pravo promene u rasporedu programa avanture. Ovakve situacije su moguće usled nepredvidivih vremenskih uslova, promena u rasporedu prevoznika (avio kompanije, ferry kompanije…) i organizatora fakultativnih tura. 

 

Uživanje u geotermalnim vodama Islanda –  Guide For Me style! (foto: Marko Vuksanović)

 

CENA I USLOVI

CENA: 1450€ + avio karta do/od Reykjavika (Keflavik) sa aerodroma po želji. Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. Za informacije o letovima pogodnim za ovu avanturu, konsultujte se sa Guide For Me.

LAST MINUTE – CENA ZA DVOJE (PUTOVANJE U PARU): 2500 + avio karta do/od Reykjavika (Keflavik) sa aerodroma po želji. PRIJAVE DO 20.06.2021.

U cenu je uključeno:

• Kompletan prevoz na Islandu u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
• Smeštaj u dobro ocenjenim nordijskim kolibama, gostinskim kućama, hotelima i hostelima bez doručka (izuzev prva dva noćenja).
• Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja 

• Ulaznice za posetu lokacijama: Stokksnes, Keriđ i Secret Lagoon

U cenu nije uključeno:

 • Avio karta do/od Islanda sa aerodroma po želji
 • Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Test na prisustvo Covid 19 ili neke druge zarazne bolesti
 • Fakultativni izleti po programu putovanja
 • Hrana

Fakultativni izleti:

 • GeoSea geotermalno kupalište – 50€
 • Plava laguna – 95€
 • Posmatranje kitova – 95€
 • Istraživanje tunela Langjokull glečera – 195
 • Put u središte Islanda do kaldere Askja – 190€
 • Sky Lagoon – naknadno

Zbog velikog interesovanja posetilaca na Islandu za fakultativne izlete, potrebno je izvršiti rezervacije istih najkasnije 30 dana pred put. Svi zainteresovani putnici za Guide For Me ture dužni su da se izjasne o fakultativnim izletima iz programa, najkasnije šest nedelja pre putovanja. Uplatu fakultativnih izleta potrebno je izvršiti zajedno sa uplatom ture ili odvojeno, najkasnije šest nedelja pred početak putovanja.

 

OBAVEZNO PONETI:

• Kupaći kostim
• Peškir (za geotermalna kupališta)
• Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone, i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
• Kapu i rukavice
• Dobro raspoloženje


PRIJAVLJIVANJE I USLOVI PLAĆANJA

Uplatom depozita od 300€ obezbedićete mesto u grupi,  dok avio karta sa aerodroma po želji do/od Reykjavika može da se kupi i mesec dana pred putovanje zbog okolnosti izazvanih pandemijom Covid 19. Preporučujemo ranije prijavljivanje, do 15.05.2021. ili do popune mesta. Broj mesta je ograničen i broji samo 8 putnika. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije šest nedelja pred put. 

PUTOVANJE U VREME PANDEMIJE

Imajući u vidu da je usled pandemije virusom Covid 19 došlo do velikih promena u načinu putovanja, kao i do određenih ograničenja, prijavom na ovo putovanje pristajete na nove Uslove, prilagođene novonastaloj situaciji. Kako bismo vam omogućili lakšu prijavu za ovo putovanje, sve do mesec dana pre polaska na putovanje, neće biti gubitka uplaćenog novca (depozit i glavnica), ako je uzročnik pandemija ili neka druga vanredna situacija globalnih razmera.

OTKAZIVANJE PUTOVANJA

 • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, do šest nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 300€.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane Guide For Me, kada uzrok otkaza nije događaj sa globalnim posledicama po turizam (pandemija, vanredna i ratna stanja, elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama, itd.) biće vam vraćen ceo uplaćeni znos.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane Guide For Me, kada je uzrok otkaza događaj sa globalnim posledicama po turizam (pandemija, vanredna i ratnja stanja, elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama, itd.) biće vam vraćen ceo uplaćeni iznos, sem depozita, koji će biti nadoknađen kroz vaučere sa rokom važenja od najmanje jedne godine ili vraćen iznos depozita umanjen za 10% (troškovi bukiranja i objave ture).
 • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, koje tehnički može biti realizovano, ali uz neke otežavajuće okolnosti (kada postoji određeni rizik od odlaska u karantin usled pandemije ili sl.), biće moguć povrat depozita u iznosu od 50%, i to do mesec dana pred putovanje. Glavnica (iznos bez depozita) će biti vraćena u punom iznosu. 
 • U slučaju otkaza putovanja manje od mesec dana pred putovanje usled bolesti ili karantina, čiji je uzročnik Covid 19, primenjivaće se posebne mere. U ovom slučaju Guide For Me će nastojati da pored gubitka depozita, svakom putniku izađe u suret i smanji štetu od glavnice, u zavisnosti od trenutnih okolnosti. Mere su poređane po važnosti: 1. pronalazak zamene za putnika (zavisi od vremena otkaza putovanja i predstavlja najbolje moguće rešenje), 2. umanjenje štete na osnovu troškova izleta i određenih vrsta prevoza po osobi (u slučaju da je primenjivo), 3. izdavanje poklon vaučera za Guide For Me putovanja u vrednosti od 200 eura (vaučer je prenosiv na drugo lice i mora biti iskorišćen u roku od dve godine). Mere 2. i 3. neće biti primenjive u slučaju primene 1. mere. Za svaki individualni slučaj biće posvećena posebna pažnja kako bi se šteta putnika svela na minimum u datom trenutku.          

COVID 19 – VAŽNA NAPOMENA:

U slučaju da se po dolasku na destinaciju iz programa utvrdi da je putnik/ca pozitivan/na na novi korona virus (Covid 19) ili neko drugo zarazno oboljenje koje zahteva momentalni karantin, Guide For Me neće biti odgovoran za gubitak novca putnika u ovoj situaciji. Isto se odnosi i na mogućnost odlaska u karantin zbog procene epidemiologa na Islandu (u slučaju da ste u avionu sedeli blizu zaražene osobe). Da bi se ovakve situacije izbegle, predlažemo da se pre polaska za Island uradi PCR test (ne više od 72h pred put). Isto tako, pred sam put, predložićemo primenu nekih mera kako biste potencijalno neprijatne situacije sveli na minimum. 

Metode provere putnika na postojanje zaraze virusom Covid 19 su promenljive, pa će tačnije informacije o procedurama i testiranju biti dostupne nekoliko dana pred samo putovanje. 


OPŠTE NAPOMENE:

• Guide For Me koncept putovanja predviđen je za putovanje u malim grupama. Putnicima koji nisu u stanju ili ne žele da se prilagode potrebama grupe, predlažemo neku drugu opciju. 

• Svako Guide For Me putovanje biće dokumentovano fotografijama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram), kao i na stranici www.guidefor.me. 

• Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa islandske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 10%.

• U slučaju da se putnik/putnica ne odaziva na pozive (e-mail, SMS,…) Guide For Me do 6 nedelja pre termina putovanja, smatra se da je putnik odustao od putovanja i Guide For Me zadržava pravo da pomenutog putnika isključi iz grupe, bez vraćanja uplaćenih sredstava. 

• Guide For Me putovanja su bazirana na fer odnosu sa putnicima. U tom smislu, svaka nepredviđena situacija iz koje proizilazi otkaz putovanja od strane putnika biće posebno razmatrana kako bi se pronašlo najbolje rešenje za putnika. U ovakvim situacijama, Guide For Me ulaže maksimalne napore da se pronađe zamena za putnika i na taj način izbegne gubitak novca za putnika. Što se ranije otkaže putovanje (samo iz objektivnih razloga), rastu šanse da se sačuva veći iznos novca.  

 

GUIDE FOR ME KONCEPT PUTOVANJA

Naša putovanja najbliža su formi road trip putovanja. Putujemo u malim grupama, što je preduslov za sjajnu atmosferu prilikom istraživanja zemlje. Često menjamo lokacije smeštaja prateći rutu iz programa putovanja. Osnovi cilj svake naše avanture je videti što više. Programi su fleksibilni jer vremenski uslovi ponekad diktiraju dnevni program. Smeštamo se uglavnom u nordijskim kolibama, gostinskim kućama, hotelima i apartmanima, u zavisnosti od programa. Imajući u vidu da je Island skupa destinacija, a naša putovanja podrazumevaju dnevni obilazak većeg broja atrakcija, ishrana je mahom bazirana na nabavci hrane u lokalnim marketima i pripremi iste u jutarnjim i večernjim časovima. Većina naših smeštaja je kompletno opremljena (šporet, mikrotalasna, toster…) za pripremu hrane. 

 


KONTAKT
Za prijave i pitanja obratite se na:
E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com
Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*