ISLAND “Pun krug” – 12 dana (Leto 2020.)

09/11/2019


Guide For Me vas poziva da budete učesnici nove julske avanture po magičnom Islandu. Pored obilaska punog kruga oko ostrva vatre i leda za 12 dana / 11 noćenja, imaćete priliku da posetite prelepa Westman ostrva. Sa namerom da svake sezone uvedemo neke novine u naše ture, ovu “Pun krug” avanturu smo prilagodili svima koji žele da upoznaju Island u nešto aktivnijem tempu, sa više pešačenja i obilazaka atraktivnih predela. 

 

TERMIN PUTOVANJA: 14.07.2020. – 25.07.2020.

 

Za dvanaest dana, pored najznačajnijih atrakcija na kružnoj ruti, obići ćemo još Reykjavik, “Zlatni krug”, područje jezera Myvatn, deo Dijamantskog kruga, poluostrvo Snaefellsnes i posetiti Westman ostrva na jugu zemlje. U okviru fakultativnih izleta imaćemo priliku da posetimo područje kaldere Askja u “srcu Islanda”, da istražimo tunele Langjokull glečera, uživamo u najpoznatijoj geotermalnoj banji na Islandu – Plavoj laguni i najnovijoj atrakciji na severu Islanda – GeoSea kod Husavika. Prva dva dana biće realizovana zajedno sa grupom 10-dnevne “Pun krug – relax” ture.

 

PROGRAM

DAN 1: Polazak grupe za Reykjavik letom Wizz Air-a iz Budimpešte ili letom sa aerodroma po želji. Okupljanje grupe na internacionalnom aerodromu u Keflaviku u prepodnevnim časovima. Prvi kontakt sa lepotama Islanda napravićemo kratkom šetnjom po Reykjaviku, najsevernijom prestonicom na svetu. Čekiranje u hotelu 3* u širem centru grada u četvorokrevetnoj i petokrevetnoj sobi sa doručkom. Obilazak najznačajnijih mesta u gradu tokom lagane šetnje od 90 do 120 minuta. Odlazak grupe na večeru u lokalni restoran sa izvrsnom morskom hranom (opciono). Noćenje.

DAN 2: Krećemo na road trip oko celog Islanda. Od tog trenutka počinje jedinstvena avantura u kojoj ćete doživeti pravo islandsko iskustvo. Prvo obilazimo prelepo poluostrvo Snaefellsnes na zapadu ostrva. Plan je da vidimo sve što je vredno pomena. Od čuvene planine Kirkjufell, vulkana Snaefellsjokull koji je inspirisao Žila Verna da napiše “Put u središte zemlje”, do živopisnog ribarskog sela Arnarstapi, koje krase neobični oblici bazaltnih stena koje vire iz okeana. Videćemo još i gradić Stykkisholmur, plažu sa prijateljski raspoloženim fokama, kao i ostala značajna mesta ovog poluostrva. Noćenje u hotelu (dvokrevetne i trokrevetne sobe sa doručkom) u blizini Stykkisholmura.

DAN 3: Pozdravljamo se sa drugom grupom putnika i posle doručka krećemo ka severu Islanda uz prvo zadržavanje kod Husafella, gde ćemo istražiti interesantne vodopade u neposrednoj blizini Husafella. Boravak u Husafellu je prilika da zainteresovani putnici istraže ledene tunele Langjokull glečera u okviru fakultativne ture. Posle ove nesvakidašnje avanture, idemo prema severu Islanda i gradiću Varmahliđ gde ćemo provesti noć u kompleksu sa nordijskim kolibama (dvokrevetne sobe). U centru ovog malog kompleksa, nalazi se geotermalni đakuzi (hot-pot). Na ovom mestu moguće je organizovati jahanje islandskih konja u trajanju od 1h.

DAN 4: Nastavljamo dalje rutom 1 ka gradu Akureyri, drugom po veličini posle Reykjavika. Posle obilaska grada, vozimo se pola sata do doline Fnjoskadalur gde ćemo provesti naredna tri dana u luksuznoj nordijskoj kolibi sa spoljnim đakuzijem i fantastičnim pogledom. Sve sobe su dvokrevetne. Noćenje.

DAN 5: Ceo dan je planiran za uživanje u čarima jezera Myvatn. Ipak, prvo obilazimo jedan od najlepših i najznačajnijih vodopada na Islandu, čuveni Godafoss. Čitavo područje oko jezera Myvatn je možda i najlepši deo Islanda. Obilazićemo geotermalno područje Hverir sa sumpornim izvorima, pseudokratere Skutustadir, atraktivni vulkan Hverfjall, neobične vulkanske oblike u samom jezeru, kao i Dimuborgir polje lave sa neobičnim oblicima vulkanskog porekla. Na ovom području ćete imati prilike da vidite i nekoliko mesta koja su se pojavila u poznatoj seriji “Igre prestola”. Iskoristićemo i priliku da se okupamo u najnovijem prirodnom geotermalnom kupalištu GeoSea u Husaviku. Kupalište se nalazi na liticama odakle se pruža sjajan pogled na okean i okolinu. Voda je mešavina geotermalne i morske vode, sa temperaturom od oko 38 stepeni Celzijusa. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 6: Dan rezervisan za fakultativne ture. Opcije za ovaj dan su posmatranje kitova u Dalviku, kao i neponovljiva tura kroz središte Islanda do kaldere Askja, gde se možete kupati u krateru Viti (temperatura vode 26-30 Celzijusa) Minimum za realizaciju tura je tri putnika. Ukoliko ima putnika koji ne žele da idu na ture, mogu provesti lagani dan u smeštaju sa kupanjem u đakuziju i šetnjom do obližnjeg potoka. Put do Askje je tura koja pomera sve granice i pruža vam priliku da upoznate neverovatnu moć prirode. Krećemo veoma rano do jezera Myvatn gde ćemo specijalnim autobusom krenuti na 12-časovnu avanturu kroz bespuća i dramatične predele do kaldere Askja. Biće prilike za slikanje, pešačenje i na kraju kupanje u krateru. Polazak na turu posmatranja kitova je u toku prepodneva. Tura sa vožnjom do i od Dalvika traje oko pet časova. Povratak u smeštaj, slobodno vreme. Noćenje.

DAN 7: Napuštamo smeštaj u jutarnjim časovima. Vozimo se u pravcu najvećeg grada na istoku Egillstadira, kroz pejzaže koji deluju nestvarno, kao sa druge planete. Zato je severoistočni deo Islanda veoma popularan za snimanje SF filmova. Prvo posećujemo područje vulkana Krafla, a zatim i Dettifoss, najmoćniji vodopad Evrope. Iskoristićemo i priliku da posetimo najpoznatiji fjord na istoku Islanda – Seydisfjordur. Prilika za kraću šetnju po gradu i kafu. Nastavljamo u pravcu juga zemlje i smeštamo se 50 km od Jokulsarlona, čuvene lagune glečera. Smeštamo se u gostinskoj kući sa dvokrevetnim i četvorokrevetnim sobama sa doručkom. Noćenje.

DAN 8: Pakujemo se i u jutarnjim časovima krećemo glavnom islandskom saobraćajnicom prema jugozapadu ostrva. Prvo posećujemo možda najčuvenije i najlepše mesto na Islandu – Jokulsarlon lagunu glečera i crnu plažu u blizini lagune. Laguna i plaža se nalaze na samo 40 minuta vožnje od našeg smeštaja. Držimo pravac prema zapadu i posećujemo zaštićeno područje Skaftafell, koje je deo Vatnajokull nacionalnog parka. Zatim ćemo se prošetati duž prelepog kanjona Fjađrargljufur. Na putu do smeštaja posećujemo još litice i crnu plažu u okviru rezervata prirode Dyrhoaley, kao i čuvenu crnu plažu sa tri stene koje izviru iz vode nadomak mesta Vik. U mestu Hella, meštamo se u kuću (dvokrevetne sobe) na farmi konja gde ćemo provesti naredne tri noći. Noćenje.

DAN 9: Ovaj dan je planiran za obilazak Westman ostrva i vodopada na jugu Islanda (Skogafoss i Seljalandsfoss). Raspored obilazaka zavisiće od reda vožnje ferry-ja za ostrva. Vožnja do ostrva brodom traje 40 minuta posle čega sledi obilazak najznačajnijih atrakcija ostrva. Prvo obilazimo vulkan Eldfell koji se još uvek nije skroz ohladio posle čuvene erupcije 1973. godine kada je celo ostrvo bilo zatrpano njegovim pepelom. Popećemo se na sam vrh (oko 200 metara nadmorske visine) odakle se pruža fantastičan pogled na okolinu. Hajking je srednje naporan zbog nešto strmijeg uspona, ali je ceo predeo atraktivan zbog crvene boje vulkanskog šljunka. Svako može da odluči da li želi da se penje na vulkan. Posle vulkana obilazimo jednu od najvećih kolonija pafina na Islandu. Idealna prilika da vidite ove simpatične ptice iz neposredne blizine. Videćemo još stenu nalik na slona i još neka interesantna mesta. Imaćemo i priliku da probamo riblje i druge specijalitete sjajnog restorana na ostrvu Heimaey. Po povratku ili pre polaska sa Westman ostrva, obilazimo fantastične vodopade Seljalandsfoss i Skogafoss, zaštitne znakove Islanda. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 10: Posle doručka i nešto laganijeg tempa krećemo u obilazak čuvenog “Zlatnog kruga” koji čine Thingvellir nacionalni park, Geysir (gejzir) i Gulfoss vodopad (Zlatni vodopad). Na putu do pomenutih atrakcija posećujemo krater Keriđ (ulaz oko 4€). Noćenje.

DAN 11: Posle doručka i laganijeg tempa krećemo za Reykjavik gde ćemo provesti ceo dan u nešto laganijem tempu. Ukoliko budu svi putnici raspoloženi, na putu do Reykjavika možemo napraviti jedan interesantan izlet (iznenađenje) u trajanju od 3h. Izlet zahteva pešačenje od ukupno oko 7 km sa povremenim uzbrdicama. U Reykjaviku ćemo obilaziti znamenitosti po želji i dogovoru, biće vremena i za šoping, kao i za posetu restoranu. Iz Reykjavika za Plavu lagunu (fakultativno) krećemo oko 19-20 h, dok će kupanje biti zakazano za sat vremena kasnije. Smeštamo se u mestu Garđur, blizu aerodroma gde ćemo noćiti u apartmanu i bungalovu (dvokrevetne sobe).

DAN 12: Pakujemo se i napuštamo smeštaj u ranim jutarnjim časovima. Vožnja do aerodroma u Keflaviku traje oko 10 minuta. Pozdravljamo se sa Islandom i njegovim prelepim pejzažima. KRAJ PUTOVANJA.

Kupanje Guide For Me družine u krateru Viti na području kaldere Askja u centralnom delu Islanda.

Viti na islandskom jeziku znači pakao (foto: Marko Vuksanović)

 

CENA I USLOVI

CENA: 1425€ + avio karta. Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. 

U cenu je uključeno:

• Kompletan prevoz na Islandu u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
• Smeštaj u dobro ocenjenim nordijskim kolibama, gostinskim kućama, hotelima i hostelima bez doručka (izuzev prva dva noćenja).
• Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja

U cenu nije uključeno:

• Avio karta do/od Islanda sa aerodroma po želji 
• Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja

• Međunarodno putno osiguranje
• Fakultativni izleti po programu putovanja
• Dodatni fakultativni izleti u dogovoru sa vodičem

Fakultativni izleti:

  • GeoSea geotermalno kupalište – 50€
  • Plava laguna – 95€
  • Posmatranje kitova – 95€
  • Istraživanje tunela Langjokull glečera – 195
  • Put u središte Islanda do kaldere Askja – 200€
  • Jahanje konja – naknadno

Zbog velikog interesovanja posetilaca na Islandu za fakultativne izlete, potrebno je izvršiti rezervacije istih najkasnije 30 dana pred put. Svi zainteresovani putnici za Guide For Me ture dužni su da se izjasne o fakultativnim izletima iz programa, najkasnije šest nedelja pre putovanja. Uplatu fakultativnih izleta potrebno je izvršiti zajedno sa uplatom ture ili odvojeno, najkasnije šest nedelja pred početak putovanja.


Prijavljivanje i uslovi plaćanja

Uplatom depozita od 300€ i kupovinom avio karte obezbedićete mesto u grupi. Preporučujemo ranije prijavljivanje, do 01.06.2020. ili do popune mesta. Broj mesta je ograničen i broji samo 8 putnika. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije šest nedelja pred put. 

Obavezno poneti:

• Kupaći kostim
• Peškir
• Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone, i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
• Kapu i rukavice
• Dobro raspoloženje


NAPOMENA:

• Guide For Me koncept putovanja predviđen je za putovanje u malim grupama. Putnicima koji nisu u stanju ili ne žele da se prilagode potrebama grupe, predlažemo neku drugu opciju. 

• Svako Guide For Me putovanje biće dokumentovano fotografijama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram), kao i na stranici www.guidefor.me. 

• Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa islandske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 10%.

• Promena cene fakultativnih izleta je moguća usled promena cene koju formira organizator izleta. U pomenutom slučaju doći će do korekcije cene.

• U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, do šest nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 300€.

• U slučaju da se putnik/putnica ne odaziva na pozive (e-mail, SMS,…) Guide For Me do 6 nedelja pre termina putovanja, smatra se da je putnik odustao od putovanja i Guide For Me zadržava pravo da pomenutog putnika isključi iz grupe, bez vraćanja uplaćenih sredstava. 


KONTAKT
Za prijave i pitanja obratite se na:
E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com
Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*