ISLAND 2018: PUN KRUG – 15 DANA

09/10/2017


Guide For Me vas poziva da budete učesnici velike avanture na magičnom Islandu. Posle sjajnog druženja i istraživanja Islanda sa putnicama iz regiona bivše Jugoslavije u julu 2017. godine, za 2018. godinu, pripremili smo vam program kojim ćemo pomeriti granice dosadašnjih avantura.
ArrowArrow
Slider
TERMIN PUTOVANJA: 27.07.2018. – 11.8.2018.
Putovanje je pažljivo osmišljeno da zadovolji ukuse zaljubljenika u Island koji žele da istražuju i uživaju u lepotama ove zemlje. Za 15 dana koliko traje velika “Pun krug” tura oko Islanda obilazi se praktično cela zemlja. Pored obilaska punog kruga sa svim svojim atrakcijama vrednim naše pažnje, istraživaćemo još interesantna mesta u Reykjaviku, zatim “Zlatni krug”, zalazimo u središte Islanda i posećujemo dolinu Landmannalaugar, obilazimo područje jezera Myvatn i “Dijamantski krug”, poluostrvo Snaefellsnes i kao novina za 2018. godinu, obilazimo prelepe zapadne fjordove (Westfjords). Pored navedenog, u okviru fakultativnih dnevnih tura moguće je obići centralni deo Islanda i vulkan Askja, istraživanje tunela i pećina unutar Langjokull glečera, posmatranje kitova na severu zemlje i uživanje u jednoj od najpoznatijih banja na svetu – Plavoj laguni.
 
Smeštaj je organizovan na sedam različitih lokacija prateći kružnu rutu po programu putovanja. Boravićemo u omiljenim i najbolje ocenjenim smeštajima od strane islandskih posetilaca. U pitanju su odlično opremljene nordijske kolibe sa spoljnim đakuzijem, farmerske gostinske kuće, planinske brvnare, kao i hosteli u Reykjaviku. Većina smeštaja je u dvokrevetnim sobama. Neki od smeštaja se nalaze na lokacijama sa izuzetnim pogledom na okean, okolne planine, doline…

PROGRAM

DAN 1: Polazak za Reykjavik iz Beograda, Zagreba, Budimpešte, Skopja, Sarajeva, Podgorice i okupljanje grupe na internacionalnom aerodromu u Keflaviku u popodnevnim časovima. Vožnja do Reykjavika i čekiranje u hostelu u centru grada. Prilika za obilazak znamenitosti centra grada, kao što su Hallgrimskirkja crkva, Laugavegur ulica, staro jezgro grada, šetalište pored mora i čuvena skulptura “The Sun Voyager”. Predveče vas vodimo na vidikovac Perlan odakle se vidi ceo Reykjavik sa okolinom. Noćenje.

DAN 2: U jutarnjim časovima krećemo na road trip oko celog Islanda. Od tog trenutka počinje jedinstvena avantura u kojoj ćete doživeti pravo islandsko iskustvo. Prvo obilazimo čuveni “Zlatni krug” koji čine Thingvellir nacionalni park, Geysir (gejzir) i Gullfoss vodopad (Zlatni vodopad). Sa ove tačke krećemo prema jugu i obilazimo krater Keriđ (ulaz oko 4€) i još neka interesantna mesta koja čuvamo kao iznenađenje. U mestu Hella smeštamo se u kuću (dvokrevetne sobe) na farmi konja, gde ćemo provesti dve noći. Noćenje.

DAN 3: Počinje naše istraživanje unutrašnjosti Islanda. U jutarnjim časovima krećemo ka rezervatu prirode Fjallabak i čuvenoj dolini Landmannalaugar. Usput ćemo proći pored poznatog vulkana Hekla i voziti se kroz vulkansko područje obraslo tankim slojem zelene vegetacije, što je samo po sebi atrakcija i autentično islandsko iskustvo. Ubrzo ćete shvatiti zašto najveći svetski putnici Island smatraju najlepšom zemljom na svetu. Po dolasku u bazni kamp u dolini Landmannalaugar, krećemo u dvosatnu šetnju po polju lave Laugahraun do planine Brennisteinsalda, poznate još kao “Sumporni talas”. Posle šetnje ćete imati priliku da doživite još jedno autentično islandsko iskustvo, kupanje u geotermalnim izvorima sa pogledom na fantastičan pejzaž koji čini Laugahraun i okolne šarene planine (korišćenje svlačionica i toaleta je oko 5 eura za ceo dan). Posle obilaska rezervata Fjallabak, krećemo se u pravcu juga i obilazimo još neke interesantne atrakcije. U večernjim časovima stižemo na našu farmu na zasluženi odmor. Noćenje.

DAN 4: Pakujemo se i u jutarnjim časovima krećemo glavnom islandskom saobraćajnicom prema jugoistoku ostrva. Usput posećujemo čuvene vodopade Seljalandsfoss i Skogafoss, litice i crnu plažu Dyrhoaley, kao i čuvenu crnu plažu sa tri stene koje izviru iz vode nadomak mesta Vik. Zatim svraćamo do interesantnog Fjađrargljufur kanjona i nastavljamo dalje ka istoku do mesta Horgsland gde ćemo provesti jednu noć u planinskim kolibama sa dvokrevetnim sobama. Noćenje.

DAN 5: Držimo pravac prema istoku i posećujemo zaštićeno područje Skaftafell, koje je deo Vatnajokull nacionalnog parka. Ovo mesto je idealna prilika za novo pešačenje kroz prelepe prirodne pejzaže. Naš cilj je Svertifoss vodopad (Crni vodopad) koji predstavlja jedan od simbola Islanda. Idemo dalje i posećujemo možda najčuvenije i najlepše mesto na Islandu – Jokulsarlon lagunu glečera i crnu plažu u blizini lagune. Vozimo se prema istoku i svraćamo u simpatični ribarski gradić Djupivogur. Sada se već nalazimo u zoni istočnih fjordova, koje krase drugačiji pejzaži od onih koje smo videli u prethodnom delu puta. Naš cilj su planinske kolibe u blizini jezera Lagarfljot i najvećeg grada na istoku Egillstadira. Smeštaj je u dvokrevetnim sobama u kolibama. Posle čekiranja, iskoristićemo priliku i provozati se do Seydisfjordura, jednog od najlepših fjordova na istoku zemlje. Povratak u smeštaj, noćenje. 

DAN 6: Napuštamo smeštaj i vozimo se prema severu kroz pejzaže koji deluju nestvarno, kao sa druge planete. Zato je severoistočni deo Islanda veoma popularan za snimanje SF filmova. Prvo posećujemo Dettifoss, najmoćniji vodopad Evrope. Da bi posetili ovaj vodopad, moramo skrenuti sa glavnog puta i nastaviti dalje zemljanim (gravel road). Videćete šta znači moć prirode. Nastavljamo dalje i posećujemo još jedno od čuda prirode, Asbyrgi kanjon. Vozimo se dalje prema severu i uživamo u pogledu sa klifova na putu za simpatični gradić Husavik. Svraćamo do jednog od najpoznatijih vodopada Islanda – Goddafoss-a (Božiji vodopad). Naredne četiri noći provešćemo u luksuznoj nordijskog kolibi 30-ak km od Akureyri-ja, najvećeg grada na severu zemlje. Imali smo pravu sreću što smo uspeli da obezbedimo ovakav smeštaj. Koliba ima prelep pogled na okolinu i spoljni đakuzi sa geotermalnom vodom u kojem možete da se relaksirate i uživate u pogledu na okolne planine. Sve sobe su dvokrevetne. Noćenje.

DAN 7: Dan predviđen za obilazak oblasti oko jezera Myvatn. Čitavo ovo područje je možda i najlepši deo Islanda. Obilazićemo geotermalno područje Hverir sa sumpornim izvorima, okolinu vulkana Krafla, pseudokratere Skutustadir, atraktivni vulkan Hverfjall, neobične vulkanske oblike u samom jezeru, kao i Dimuborgir polje lave sa neobičnim oblicima vulkanskog porekla. Na ovom području ćete imati prilike da vidite i nekoliko mesta koja su se pojavila u poznatoj seriji “Igre prestola”. Ukoliko bude zainteresovanih, posetićemo i relaksirati se u drugom najpoznatijem geotermalnom kupalištu na Islandu – Myvatn Nature Baths (doplata 45 eura). Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 8: Dan rezervisan za prvu fakultativnu turu – Put u središte Islanda do vulkana Askja sa mogućnošću kupanja u krateru Viti. Ovo je tura koja pomera sve granice i pruža vam priliku da upoznate moć prirode. Krećemo veoma rano do jezera Myvatn gde ćemo specijalnim autobusom krenuti na 12-časovnu avanturu kroz bespuća i dramatične predele do vulkana Askja. Biće prilike za slikanje, pešačenje i na kraju kupanje u krateru vulkana Askja gde je temperatura vode 30°C, dok je spoljna temperatura od 0 do 10°C. Za putnike koji ne žele da idu na izlet do Askje, predlažemo relaksirajući dan u našoj nordijskoj kolibi uz pešačenje po prelepoj prirodi u neposrednoj blizini. Noćenje.

DAN 9: Pošto se nalazimo na najinteresantnijem području Islanda, vreme je za još jedan fakultativni izlet. Iz naše planinske kolibe put nas vodi na zapad ka Dalviku, gde se ukrcavamo na brod i krećemo na avanturu posmatranja kitova sa pecanjem ribe sa broda. Posmatraćemo uglavnom grbave kitove koji vole publiku i neretko izvode akrobacije iznad vode. Na kraju vožnje nas čeka jedno lepo iznenađenje. Ukoliko ima putnika koji ne žele da idu na ovu turu, predlažemo ostanak u smeštaju ili šetnju po simpatičnom gradiću Dalviku za vreme trajanja ture. Povratak u smeštaj gde ćemo imati slobodno popodne za odmor pred nastavak putovanja. Noćenje.

DAN 10: U ranim jutarnjim časovima krećemo ka zapadu Islanda. Usput obilazimo neka interesantna mesta poput stenske formacije Hvitserkur, popularnog zmaja koji pije vodu iz okeana. Nastavljamo dalje do Husafella gde je vreme za novu fakultativnu turu. Posle kraće pauze krećemo ka baznom kampu Langjokull glečera, gde počinje jedna od trenutno najpopularnijih avantura na Islandu. Uz pomoć specijalnog transportera sa pogonom 8×8, popećemo se na glečer i ući u najduži tunel unutar nekog glečera na svetu. Ovo je jedinstvena svetska atrakcija koja se ne sme propustiti. Istražićemo unutrašnjost glečera uz pratnju specijalno obučenih vodiča za ovu turu. Po povratku sa glečera istražićemo interesantne vodopade u neposrednoj blizini Husafella. Ukoliko neko ne želi da ide na ovu turu, predlažemo ostanak u Husafellu gde možete provesti slobodno vreme. Posle ove nesvakidašnje avanture, idemo prema zapadu i smeštamo se u hotel sa trokrevetnim sobama. Hotel se nalazi u blizini grada Stykkisholmur na poluostrvu Snaefellsnes. Noćenje.

DAN 11: U ranim jutarnjim časovima krećemo ka zapadu u obilazak Snaefellsnes poluostrva. Plan je da vidimo sve što je vredno pomena. Od čuvene planine Kirkjufell, vulkana Snaefellsjokull koji je inspirisao Žila Verna da napiše “Put u središte zemlje”, do živopisnog ribarskog sela Arnarstapi, koje krase neobični oblici bazaltnih stena koje vire iz okeana. Videćemo još i gradić Stykkisholmur, plažu sa prijateljski raspoloženim fokama, kao i ostala značajna mesta ovog poluostrva. Posle obilaska poluostrva krećemo ka severu i zapadnim fjordovima gde ćemo provesti naredna tri noćenja. Smeštamo se u još jednu nordijsku kolibu sa pogledom na fjord i Snaefellsnes poluostrvo u daljini. Na pet minuta vožnje nalazi se u stenama ušuškan geotermalni izvor gde se možete relaksirati i napuniti baterije posle naporne vožnje. Noćenje.

DAN 12: Posle laganog jutra, bez žurbe, počinjemo sa obilaskom fantastičnih fjordova. Krećemo se ka zapadu i posećujemo jedno od najboljih mesta za posmatranje ptica pafina na Islandu. To su klifovi Latrabjarg na kojima ove fantastične ptice borave u letnjim mesecima. Ovde možete napraviti fotografije na kojima bi vam pozavideli mnogi svetski časopisi. Pticama praktično možete prići na svega pola metra. Posle Latrabjarga idemo ka jugu i Rauđisandur plaži sa zlatnim peskom. Plaža se nalazi u zoni parka prirode i zahteva šetnju od oko 30 minuta da bi se stiglo do nje. Posle dana u fantastičnom prirodnom okruženju vraćamo se u našu kolibu na zasluženi odmor. Noćenje. 

DAN 13: Posle još jednog laganog jutra, krećemo ka severu zapadnih fjordova i najvećem gradu Isafjorduru. Usput obilazimo jedan od najspektakularnijih vodopada Islanda, Dynjandi. U Isafjorduru ćete, pored znamenitosti grada, imati priliku da posetite Tjöruhúsið, po mnogima najbolji riblji restoran na Islandu. Za razliku od većine, nije astronomski skup i usluga je bazirana na principu “švedskog stola”. Po povratku ćemo svratiti do geotermalnog bazena sa fantastičnim pogledom na Arnarfjordur. Sjajna prilika za kupanje i uživanje u prelepom prirodnom okruženju. Povratak u smeštaj, noćenje. 

DAN 14: Pakujemo se i napuštamo zapadne fjordove. Vreme je za čuvenu Plavu lagunu. Posle duže vožnje u ranim popodnevnim satima stižemo u najpoznatiju banju na Islandu i jednu od “Top 5” na svetu. Skoro ceo dan imamo na raspolaganju pa ćemo se zadržati dokle god nam bude bilo interesantno. Prava je prilika da se opustite u toploj vodi, uživate i prisetite se svih mesta koje ste videli na ovom putovanju. Posle lagune krećemo za Reykjavik gde ćemo se ponovo smestiti u isti hostel, u dvokrevetnu, trokrevetnu i četvorokrevetnu sobu. Ukoliko u grupi ima onih koji ne žele da posete Plavu lagunu, odbacićemo ih do Reykjavika gde mogu provesti ceo dan. Noćenje.

DAN 15: Vreme je za još jednu šetnju po Reykjaviku i prilika za šoping pred odlazak na Internacionalni aerodrom u Keflaviku. Pozdravljamo se sa Islandom i njegovim prelepim pejzažima. KRAJ PUTOVANJA.

CENA I USLOVI

Cena velike “Pun krug” ture iznosi 1450€ + avio karta. Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. 

U cenu je uključeno:

 • Kompletan prevoz na Islandu u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
 • Smeštaj u dobro ocenjenim nordijskim kolibama, gostinskim kućama, hotelima i hostelima bez doručka
 • Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja

U cenu nije uključeno:

 • Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Fakultativni izleti po programu putovanja
 • Dodatni fakultativni izleti u dogovoru sa vodičem

Fakultativni izleti:

 • Myvatn geotermalna banja – 45€
 • Plava laguna – 95€
 • Posmatranje kitova – 95€
 • Istraživanje tunela i pećina Langjokull glečera – 200€
 • Tura u središte Islanda do vulkana Askja – 210€

Zbog velikog interesovanja posetilaca na Islandu za fakultativne izlete, potrebno je izvršiti rezervacije istih najkasnije 20 dana pred put. Svi zainteresovani putnici za Guide For Me ture dužni su da se izjasne o fakultativnim izletima iz programa, najkasnije mesec dana pre putovanja. Uplatu fakultativnih izleta potrebno je izvršiti zajedno sa uplatom ture ili odvojeno, najkasnije 20 dana pred početak putovanja.

Prijavljivanje i uslovi plaćanja

Uplatom 300€ i kupovinom avio karte obezbedićete mesto u grupi. Preporučujemo ranije prijavljivanje, najkasnije do 01.06.2018. pošto je broj mesta ograničen i broji samo 8 putnika. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije 6 nedelja pred put. 

Obavezno poneti:

 • Kupaći kostim
 • Peškir
 • Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone, i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
 • Kapu i rukavice
 • Dobro raspoloženje

NAPOMENA:

 • Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa islandske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 5%.
 • Promena cene fakultativnih izleta je moguća usled promena cene koju formira organizator izleta. U pomenutom slučaju doći će do korekcije cene.
 • U slučaju otkaza putovanja do 6 nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 300€.

KONTAKT

Za prijave i pitanja obratite se na: 

E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com

Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)

 Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*