HAJDE DA NAUČIMO NEŠTO NOVO

11/17/2016


Turizam je veoma važan, u nekim slučajevima čak glavni izvor prihoda mnogih zemalja. Njegov značaj iz godine u godinu sve više raste i oblikuje svetsku ekonomiju na potpuno nov način. Značaj turizma kao privredne delatnosti prepoznat je u Deklaraciji o Svetskom turizmu (Manila 1980) kao “aktivnost od suštinskog značaja za život nacija zbog svog direktnog uticaja na društvene, kulturne, obrazovne i ekonomske sektore svakog društva, odnosno nacije, i njegovih međunarodnih odnosa”.

Turizam donosi velike iznose prihoda domaćim privredama u obliku plaćanja roba i usluga koje su potrebne turistima, što čini 30% svetskog prometa usluga, i 6% od ukupnog izvoza roba i usluga.

1-stari-becej-nocna-gfmStara brodska prevodnica u Bečeju, vredno industrijsko nasleđe Vojvodine, Srbija (Foto: M. Živny)

GFM će vam u narednim pričama pokazati neke oblike turizma koji u poslednje vreme imaju sve veći značaj na tržištu, kao što su turizam industrijskog nasleđa, ekoturizam i kulturni turizam.

murali-gfmJedno od najznačajnijih mesta političkog turizma Evrope predstavljaju murali u Belfastu i Deriju, Severna Irska

Pored pomenutog, moći ćete da čitate priče o nekim turističkim fenomenima koji dobijaju na značaju kao novi, nezvanični oblici turizma. Posebnu pažnju ćemo posvetiti političkom turizmu, seks turizmu, alkoholnom turizmu, itd.

3-soi-cowboy-gfmSoi Cowboy u Bangkoku, “Meka” seks turizma Jugoistočne AzijeKomentari...