FARSKA OSTRVA – 9 DANA | MAJ 2021.

07/15/2020


Guide For Me vas poziva da se pridružite novoj avanturi po arhipelagu kojeg smatraju najčuvanijom tajnom Evrope. Posle pauze u istraživanju koju smo svi morali napraviti zbog “više sile”, nastavljamo tamo gde smo stali 2020. godine. Za devet dana avanture imaćete prilike da uz kratki obilazak Kopenhagena, obiđete sve značajne lokacije na Farskim ostrvima. Svaki dan biće vam priređena nova nesvakidašnja avantura, osmišljena u “Guide For Me režiji”. Imaćete prilike da pešačite najlepšim stazama ostrva, da upoznate ptice Puffin (Arktički papagaj) iz neposredne blizine, da se vozite helikopterom, brodom i kombijem do najlepših prirodnih atrakcija…, da upoznate lokalnu tradicionalnu i modernu arhitekturu, probate neke od gastronomskih specijaliteta, i još mnogo toga. Novina za 2021. godinu biće mogućnost da se priključite nesvakidašnjoj fakultativnoj turi brzim velikim čamcem oko ostrva Hestur. Na ovoj turi imaćete prilike da vidite neverovatne reljefne oblike, upoznate ptice ostrva, kao i da zavirite u najveću morsku pećinu na svetu. 

 

TERMIN PUTOVANJA: 23.05. – 31.05.2021.

 

Biser Atlantika, ostrva ovaca, ptica i neverovatnih pejzaža, nekoliko puta izabrana za najbolju destinaciju za fotografisanje po izboru National Geographic-a, po izboru respektabilnih medijskih kuća i top destinacija za putovanje u 2019. godini. Po svemu navedenom poznata su Farska ostrva, konstitutivna teritorija Danskog kraljevstva sa visokim stepenom autonomije. Arhipelag sačinjava 18 ostrva koja su većim delom povezana mostovima i podvodnim tunelima. Na Farskim ostrvima živi svega 50.000 stanovnika, dok u glavnom gradu Torshavnu živi oko 17.000. Poslednjih godina je sve interesantnija destinacija za turiste iz celog sveta. Najviše ih privlače neverovatni predeli koje čine klifovi, vodopadi, jezera, pešačke staze, ptice, prelepa mala mesta sa tradicionalnom arhitekturom, kao i gastronomski specijaliteti od ribe i ovčetine.

PROGRAM

Zbog činjenice da je do Farskih ostrva teže stići nego do neke druge destinacije, našu avanturu počećemo u Kopenhagenu, koji će nam biti veza za letove do ostrva ovaca. Program je osmišljen sa letovima preko glavnog grada Danske, uz jedno noćenje pred polazak na Farska ostrva. Imaćemo priliku i za kraći obilazak ovog grada i upoznavanje sa najznačajnijim atrakcijama.

DAN 1: Okupljanje grupe u hotelu u centru Kopenhagena u popodnevnim i večernjim časovima. Postoji više opcija za letove iz regiona do Kopenhagena ili Malmea. Večernje upoznavanje sa prestonicom Danske. Noćenje u hotelu ili hostelu sa klasičnim sobama (dvokrevetne sobe) u blizini glavne železničke stanice i poznatog zabavnog parka Tivoli Gardens u centru grada.

DAN 2: Prilika za upoznavanje sa još nekim od znamenitosti Kopenhagena do polaska na aerodrom u prepodnevnim časovima. Let za Farska ostrva je u ranim popodnevnim časovima. Preuzimanje vozila na ostrvu Vagar i vožnja prema smeštaju na severozapadu ostrva Eysturoy. Usput ćemo imati priliku za kraći popodnevni obilazak glavnog grada Toršauna (Torshavn) na putu sa aerodroma. Smeštaj je u kući sa dvokrevetnim sobama i pogledom na susedno ostrvo Streymoy. Noćenje.

DAN 3: U jutarnjim časovima prelazimo na ostrvo Streymoy gde ćemo se uputiti ka mestu Vestmanna, odakle nas čeka tura brodom do impozantnih litica koje su dom mnogim pticama. Imaćete priliku da se vozite ispod strmih litica ovog ostrva i uživate u neverovatnim pejzažima. Posle ove ture idemo ponovo na ostrvo Vagar kako bismo posetili sve prirodne bisere ovog ostrva. Prvo posećujemo mesta Bour i Gasadalur, gde se nalazi čuveni Mulafossur vodopad. Zatim idemo na jedan od najpoznatijih hajkinga na Farskim ostrvima, uz jezero Sorvagsvatn, koje se sa 30 m nadmorske visine sliva niz liticu u Atlantik. U povratku svraćamo u Toršaun ukoliko bude interesovanja za to, noćenje.

DAN 4: Dan planiran za posetu najzapadnijem ostrvu Mykines. Poznato je po velikom broju ptica i sjajnim stazama za hajking. Vreme je za oko 5h hajkinga i upoznavanja sa životinjskim svetom i sjajnim pejzažima ostrva i okoline. Imaćemo priliku da se izbliza upoznamo sa možda i najsimpatičnijim pticama na svetu, pafinima. Mykines važi za jednu od najboljih svetskih lokacija za bliski susret sa ovim pticama. Povratak sa ostrva brodom je oko 17h, vožnja traje 45 min. U povratku ćemo svratiti u glavni grad Farskih ostrva, slobodno vreme. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 5: Peti dan putovanja iskoristićemo za uspon na najvišu planinu Slaettaratindur koja se nalazi na 880 m nadmorske visine. Posle interesantnog iskustva imaćemo nešto laganiji zadatak. Za sve zainteresovane, biće organizovana fakultativna tura brzim čamcem (RIB boat) oko ostrva Hestur. U ovoj nesvakidašnjoj avanturi u trajanju od oko 90 minuta, imaćete priliku da se vozite ispod litica i raznih interesantnih reljefnih oblika, da vidite veliki broj ptica, kao i da posetite morske pećine Alvagjogv i najveću na svetu, Klaemintsgjogv. Usput ćemo obići i selo Kirkjubour, koje predstavlja najznačajniji istorijski lokalitet na Farskim ostrvima. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 6: Dan koji je rezervisan za posetu najjužnijem ostrvu Farskih ostrva, Suđuroy-u. U jutarnjim časovima polazimo za Toršaun odakle ćemo ferry-jem dva sata ploviti do Suđuroy-a. Na ostrvu ćemo provesti 5-6 sati, što je dovoljno za jedan lep obilazak. Mnogi lokalci ovo ostrvo smatraju najlepšim od svih 18. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 7: Dan planiran za obilazak i hajking po ostrvu Kalsoy do svetionika, kao i poseta statui žene-foke za koju je vezana jedna od najpoznatijih farskih legendi – Kopakonan. Prilika je i za šetnju po Klaksviku odakle ćemo brodom preći na pomenuto ostrvo. Istraživanje severoistočnog dela arhipelaga nastavljamo obilaskom ostrva Kunoy, Borđoy i Viđoy. Povratak u smeštaj. 

DAN 8: Polazak za ostrvo Streymoy gde ćemo obići prelepo mesto Saksun sa tradicionalnim kućama. Uživaćemo u šetnji kroz prelepe predele skroz do okeana. Na putu do Tjornuvika, videćemo vodopad Fossa, najveći na Farskim ostrvima. Mesto Tjornuvik ima sjajnu plažu sa koje se vide čuvene stene za koje je vezana legenda o trolovima. Vraćamo se na naše ostrvo Eysturoy i obilazimo simpatično mesto Eiđi. Na putu do mesta Gjogv popećemo se na jedan od najlepših vidikovaca, koji nije ucrtan na standardnim turističkim mapama. Zapravo, mali broj avanturista zna za ovo mesto. U mestu Gjogv videćemo poznati kanjon koji posećuje značajan broj turista. Ovde ćemo imati priliku da probamo razne lokalne specijalitete na organizovanoj večeri (švedski sto). Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 9: U jutarnjim časovima napuštamo smeštaj i vozimo se do aerodroma na ostrvu Vagar, odakle je planiran let za Kopenhagen. KRAJ PUTOVANJA

Napomena: Moguće su promene u samom programu putovanja u zavisnosti od vremenskih uslova na destinaciji. U tom slučaju, u dogovoru sa vodičem, doći će do rokade u programu.

 

CENA I USLOVI

Cena ture iznosi:

Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. Za informacije o letovima pogodnim za ovu avanturu, konsultujte se sa Guide For Me.

U cenu je uključeno:

 • Povratna avio karta na relaciji Kopenhagen – Vagar (Farska ostrva)
 • Smeštaj u dobro ocenjenim smeštajima (gostinska kuća, hotel ili hostel) bez doručka 
 • Kompletan prevoz prikladnim vozilom, u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
 • Sve organizovane ture i događaji iz programa sa obezbeđenim prevozom i dozvolama (uključujući večeru sa lokalnim specijalitetima i jednim pićem pretposlednjeg dana po programu)
 • Jedna vožnja helikopterom 
 • Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja

U cenu nije uključeno:

 • Avio karta iz mesta polaska do/od Kopenhagena
 • Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja
 • Test na prisustvo Covid 19 ili neke druge zarazne bolesti
 • Fakultativni izleti po programu putovanja
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Hrana

FAKULTATIVNI IZLETI:

 • Tura brzim čamcem (RIB) oko ostrva Hestur – 80€

 

OBAVEZNO PONETI

 • Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
 • Kapu i rukavice
 • Dobro raspoloženje

 

PRIJAVLJIVANJE I USLOVI PLAĆANJA

Uplatom 500€ obezbedićete mesto u grupi, dok avio karta iz mesta polaska do/od Kopenhagena može da se kupi i mesec dana pred putovanje zbog okolnosti izazvanih pandemijom Covid 19.  Preporučujemo ranije prijavljivanje, najkasnije do 01.04.2021. pošto je broj mesta ograničen i broji samo 7 putnika. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije 4 nedelje pred put.

 • NAPOMENA: Imajući u vidu da je ova tura bila planirana za 2020. godinu, već postoji deo prijavljenih putnika. Iz tog razloga, sve zainteresovane savetujemo da se što pre prijave za istu. 

PUTOVANJE U VREME PANDEMIJE

Imajući u vidu da je usled pandemije virusom Covid 19 došlo do velikih promena u načinu putovanja, kao i do određenih ograničenja, prijavom na ovo putovanje pristajete na nove Uslove, prilagođene novonastaloj situaciji. Kako bismo vam omogućili lakšu prijavu, u slučaju nemogućnosti realizacije putovanja, sve do mesec dana pre polaska neće biti gubitka uplaćenog novca (depozit i glavnica), ako je uzročnik pandemija ili neka druga vanredna situacija globalnih razmera.

OTKAZIVANJE PUTOVANJA

 • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, do šest nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 500€.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane Guide For Me, kada uzrok otkaza nije događaj sa globalnim posledicama po turizam (pandemija, vanredna i ratna stanja, elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama, itd.) biće vam vraćen ceo uplaćeni iznos.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane Guide For Me, kada je uzrok otkaza događaj sa globalnim posledicama po turizam (pandemija, vanredna i ratnja stanja, elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama, itd.) biće vam vraćen ceo uplaćeni iznos, sem depozita, koji će biti nadoknađen kroz vaučere sa rokom važenja od najmanje jedne godine ili vraćen iznos depozita umanjen za 10% (troškovi bukiranja i objave ture).
 • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, koje tehnički može biti realizovano, ali uz neke otežavajuće okolnosti (kada postoji određeni rizik od odlaska u karantin usled pandemije ili sl.), biće moguć povrat depozita u iznosu od 50%, i to do mesec dana pred putovanje. Glavnica (iznos bez depozita) će biti vraćena u punom iznosu. 
 • U slučaju otkaza putovanja manje od mesec dana pred putovanje usled bolesti ili karantina, čiji je uzročnik Covid 19, primenjivaće se posebne mere. U ovom slučaju Guide For Me će nastojati da pored gubitka depozita, svakom putniku izađe u susret i smanji štetu od glavnice, u zavisnosti od trenutnih okolnosti. Mere su poređane po važnosti: 1. pronalazak zamene za putnika (zavisi od vremena otkaza putovanja i predstavlja najbolje moguće rešenje), 2. umanjenje štete na osnovu troškova izleta i određenih vrsta prevoza po osobi (u slučaju da je primenjivo), 3. izdavanje poklon vaučera za Guide For Me putovanja u vrednosti od 200 eura (vaučer je prenosiv na drugo lice i mora biti iskorišćen u roku od dve godine). Mere 2. i 3. neće biti primenjive u slučaju primene 1. mere. Za svaki individualni slučaj biće posvećena posebna pažnja kako bi se šteta putnika svela na minimum u datom trenutku.    

COVID 19 – VAŽNA NAPOMENA:

U slučaju da se po dolasku na destinaciju iz programa utvrdi da je putnik/ca pozitivan/na na novi korona virus (Covid 19) ili neko drugo zarazno oboljenje koje zahteva momentalni karantin, Guide For Me neće biti odgovoran za gubitak novca putnika u ovoj situaciji. Isto se odnosi i na mogućnost odlaska u karantin zbog procene epidemiologa na Farskim ostrvima (u slučaju da ste u avionu sedeli blizu zaražene osobe). Da bi se ovakve situacije izbegle, predlažemo da se pre polaska za Dansku uradi PCR test (ne više od 72h pred put). Isto tako, pred sam put, predložićemo primenu nekih mera kako biste potencijalno neprijatne situacije sveli na minimum. 

Metode provere putnika na postojanje zaraze virusom Covid 19 su promenljive, pa će tačnije informacije o procedurama i testiranju biti dostupne nekoliko dana pred samo putovanje. 


OPŠTE NAPOMENE:

• Guide For Me koncept putovanja predviđen je za putovanje u malim grupama. Putnicima koji nisu u stanju ili ne žele da se prilagode potrebama grupe, predlažemo neku drugu opciju. 

• Svako Guide For Me putovanje biće dokumentovano fotografijama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram), kao i na stranici www.guidefor.me. 

• Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa danske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 10%.

• U slučaju da se putnik/putnica ne odaziva na pozive (e-mail, SMS,…) Guide For Me do 6 nedelja pre termina putovanja, smatra se da je putnik odustao od putovanja i Guide For Me zadržava pravo da pomenutog putnika isključi iz grupe, bez vraćanja uplaćenih sredstava. 

• Guide For Me putovanja su bazirana na fer odnosu sa putnicima. U tom smislu, svaka nepredviđena situacija iz koje proizilazi otkaz putovanja od strane putnika biće posebno razmatrana kako bi se pronašlo najbolje rešenje za putnika. U ovakvim situacijama, Guide For Me ulaže maksimalne napore da se pronađe zamena za putnika i na taj način izbegne gubitak novca za putnika. Što se ranije otkaže putovanje (samo iz objektivnih razloga), rastu šanse da se sačuva veći iznos novca.  

GUIDE FOR ME KONCEPT PUTOVANJA

Naša putovanja najbliža su formi road trip putovanja. Putujemo u malim grupama što je preduslov za sjajnu atmosferu prilikom istraživanja zemlje. Često menjamo lokacije smeštaja prateći rutu iz programa putovanja. Osnovi cilj svake naše avanture je videti što više. Programi su fleksibilni jer vremenski uslovi ponekad diktiraju dnevni program. Smeštamo se uglavnom u nordijskim kolibama, gostinskim kućama, hostelima i hotelima, u zavisnosti od programa. Imajući u vidu da su Farska ostrva skupa destinacija, a naša putovanja podrazumevaju dnevni obilazak većeg broja atrakcija, ishrana je mahom bazirana na nabavci hrane u lokalnim marketima i pripremi iste u jutarnjim i večernjim časovima. Većina naših smeštaja je kompletno opremljena (šporet, mikrotalasna, toster…) za pripremu hrane. 

 


KONTAKT
Za prijave i pitanja obratite se na:
E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com
Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)

 Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*