FARSKA OSTRVA | 9 DANA | JUN 2023.

09/12/2022


Guide For Me vas poziva da se pridružite novoj avanturi po arhipelagu kojeg smatraju najčuvanijom tajnom Evrope. Za devet dana avanture imaćete prilike da uz kratak obilazak Kopenhagena, obiđete sve značajne lokacije na Farskim ostrvima. Svaki dan biće vam priređena nova nesvakidašnja avantura, osmišljena u “Guide For Me režiji”. Imaćete prilike da pešačite najlepšim stazama ostrva, da upoznate ptice Puffin (Arktički papagaj) iz neposredne blizine, da se vozite helikopterom, brodom i kombijem do najlepših prirodnih atrakcija…, da upoznate lokalnu tradicionalnu i modernu arhitekturu, probate neke od gastronomskih specijaliteta, i još mnogo toga. Novina za 2023. godinu biće obilazak ostrva Sandoy uz posetu i ručak kod lokalne porodice. Fakultativno, imaćete mogućnost da se priključite nesvakidašnjoj turi brzim velikim čamcem oko ostrva Hestur. TERMIN PUTOVANJA: 11.06. – 19.06.2023.

 

Biser Atlantika, ostrva ovaca, ptica i neverovatnih pejzaža, nekoliko puta izabrana za najbolju destinaciju za fotografisanje po izboru National Geographic-a, po izboru respektabilnih medijskih kuća i top destinacija za putovanje u 2019. godini. Po svemu navedenom poznata su Farska ostrva, konstitutivna teritorija Danskog kraljevstva sa visokim stepenom autonomije. Arhipelag sačinjava 18 ostrva koja su većim delom povezana mostovima i podvodnim tunelima. Na Farskim ostrvima živi svega 50.000 stanovnika, dok u glavnom gradu Torshavnu živi oko 17.000. Poslednjih godina je sve interesantnija destinacija za turiste iz celog sveta. Najviše ih privlače neverovatni predeli koje čine klifovi, vodopadi, jezera, pešačke staze, ptice, prelepa mala mesta sa tradicionalnom arhitekturom, kao i gastronomski specijaliteti od ribe i ovčetine.

PROGRAM

Zbog činjenice da je do Farskih ostrva teže stići nego do neke druge destinacije, našu avanturu počećemo u Kopenhagenu, koji će nam biti veza za letove do ostrva ovaca. Program je osmišljen sa letovima preko glavnog grada Danske, uz jedno noćenje pred polazak na Farska ostrva. Imaćemo priliku i za kraći obilazak ovog grada i upoznavanje sa najznačajnijim atrakcijama.

DAN 1: Okupljanje grupe u hotelu u centru Kopenhagena u popodnevnim i večernjim časovima. Postoji više opcija za letove iz regiona do Kopenhagena. Večernje upoznavanje sa prestonicom Danske. Noćenje u hostelu sa klasičnim sobama (dvokrevetne sobe) i doručkom u blizini glavne železničke stanice i poznatog zabavnog parka Tivoli Gardens u centru grada.

DAN 2: Prilika za upoznavanje sa još nekim od znamenitostima Kopenhagena u ranim jutarnjim časovima, do polaska na aerodrom u prepodnevnim časovima. Let za Farska ostrva je u kasnim prepodnevnim ili ranim popodnevnim časovima. Preuzimanje vozila na ostrvu Vagar i vožnja prema smeštaju u širem centru glavnog grada Toršauna. Smeštaj je u dva dvosobna apartmana (dvokrevetne sobama) sa pogledom na grad i more. Noćenje.

DAN 3: U jutarnjim časovima prelazimo na ostrvo Streymoy gde ćemo se uputiti ka mestu Vestmanna, odakle nas čeka tura brodom do impozantnih litica koje su dom mnogim pticama. Imaćete priliku da se vozite ispod strmih litica ovog ostrva i uživate u neverovatnim pejzažima. Posle ove ture idemo ponovo na ostrvo Vagar kako bismo posetili sve prirodne bisere ovog ostrva. Prvo posećujemo mesta Bour i Gasadalur, gde se nalazi čuveni Mulafossur vodopad. Zatim idemo na jedan od najpoznatijih hajkinga na Farskim ostrvima, uz jezero Sorvagsvatn, koje se sa 30 m nadmorske visine sliva niz liticu u Atlantik. Povratak u Toršaun, slobodno vreme, noćenje.

DAN 4: Dan planiran za posetu najzapadnijem ostrvu Mykines. Poznato je po velikom broju ptica i sjajnim stazama za hajking. Vreme je za oko 5h hajkinga i upoznavanja sa životinjskim svetom i sjajnim pejzažima ostrva i okoline. Imaćemo priliku da se izbliza upoznamo sa možda i najsimpatičnijim pticama na svetu, pafinima. Mykines važi za jednu od najboljih svetskih lokacija za bliski susret sa ovim pticama. Povratak sa ostrva brodom je oko 17h, vožnja traje 45 min. U povratku ćemo svratiti u glavni grad Farskih ostrva, slobodno vreme. Povratak u smeštaj, noćenje.

Napomena: S obzirom da je Mykines zaštićeno ramsarsko područje, usled nepovoljnih vremenskih uslova i klizišta, moguće je zatvaranje hajking staza za posetioce. U ovom slučaju, biće organizovan alternativni program. 

DAN 5: Peti dan putovanja, za sve zainteresovane, biće organizovana fakultativna tura brzim čamcem (RIB boat) oko ostrva Hestur. U ovoj nesvakidašnjoj avanturi u trajanju od oko 90 minuta, imaćete priliku da se vozite ispod litica i raznih interesantnih reljefnih oblika, da vidite veliki broj ptica, kao i da posetite morske pećine Alvagjogv i najveću na svetu, Klaemintsgjogv. Usput ćemo obići i selo Kirkjubour, koje predstavlja najznačajniji istorijski lokalitet na Farskim ostrvima. Prelazimo na ostrvo Sandoy kroz novi podvodni tunel i obilazimo značajna mesta ovog ostrva. Na ovom ostrvu imaćemo ekskluzivnu priliku da se upoznamo sa kulinarskim specijalitetima i nekim od lokalnih tradicija za vreme ručka kod farske porodice. Čućete zanimljive priče o životu na ostrvima ovaca iz prve ruke. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 6: Dan koji je rezervisan za posetu najjužnijem ostrvu Farskih ostrva, Suđuroy-u. U jutarnjim časovima polazimo za Toršaun odakle ćemo ferry-jem dva sata ploviti do Suđuroy-a. Na ostrvu ćemo provesti 5-6 sati, što je dovoljno za jedan lep obilazak. Mnogi lokalci ovo ostrvo smatraju najlepšim od svih 18. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 7: Dan planiran za istraživanje severoistočnog dela arhipelaga obilaskom ostrva Kunoy, Borđoy i Viđoy. Prilika je i za šetnju po Klaksviku odakle ćemo brodom preći na ostrvo Kalsoy. Nastavljamo sa hajkingom po ostrvu Kalsoy do svetionika, kao i posetom statui žene-foke za koju je vezana jedna od najpoznatijih farskih legendi – Kopakonan. Povratak u smeštaj, noćenje.  

DAN 8: Polazak za ostrvo Streymoy gde ćemo obići prelepo mesto Saksun sa tradicionalnim kućama. Uživaćemo u šetnji kroz prelepe predele skroz do okeana. Na putu do Tjornuvika, videćemo vodopad Fossa, najveći na Farskim ostrvima. Mesto Tjornuvik ima sjajnu plažu sa koje se vide čuvene stene za koje je vezana legenda o trolovima. Vraćamo se na naše ostrvo Eysturoy i obilazimo simpatično mesto Eiđi. Na putu do mesta Gjogv popećemo se na jedan od najlepših vidikovaca, koji nije ucrtan na standardnim turističkim mapama. Zapravo, mali broj avanturista zna za ovo mesto. U mestu Gjogv videćemo poznati kanjon koji posećuje značajan broj turista. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 9: U jutarnjim časovima napuštamo smeštaj i vozimo se do aerodroma na ostrvu Vagar, odakle je planiran let za Kopenhagen. KRAJ PUTOVANJA

Napomena: Moguće su promene u samom programu putovanja u zavisnosti od vremenskih uslova na destinaciji. U tom slučaju, u dogovoru sa vodičem, doći će do rokade u programu.

 

CENA I USLOVI

Cena ture iznosi: 1790€ + avio karta do/od Kopenhagena

Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. Za informacije o letovima pogodnim za ovu avanturu, konsultujte se sa Guide For Me.

U cenu je uključeno:

 • Povratna avio karta na relaciji Kopenhagen – Vagar (Farska ostrva)
 • Smeštaj u Kopenhagenu u modernom hostelu sa dvokrevetnim sobama (zasebno kupatilo) i doručkom
 • Smeštaj na Farskim ostrvima u dobro ocenjenim apartmanima bez doručka 
 • Kompletan prevoz prikladnim vozilom, u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
 • Sve organizovane ture i događaji iz programa sa obezbeđenim prevozom i dozvolama za hajking
 • Jedna vožnja helikopterom 
 • Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja
 • Ručak i druženje sa farskom porodicom

U cenu nije uključeno:

 • Avio karta iz mesta polaska do/od Kopenhagena
 • Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja
 • Test na prisustvo Covid 19 ili neke druge zarazne bolesti
 • Fakultativni izleti po programu putovanja
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Hrana

FAKULTATIVNI IZLETI:

 • Tura brzim čamcem (RIB) oko ostrva Hestur – 90€

 

OBAVEZNO PONETI

 • Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
 • Kapu i rukavice
 • Dobro raspoloženje

OPIS PUTOVANJA

Guide For Me koncept putovanja je istraživačkog karaktera, sa glavnim ciljem da se vidi što više od Farskih ostrva. Putuje se u grupi od najviše osam prijavljenih putnika, pri čemu je jako važno da svaki putnik ima razumevanja i poštovanja prema ostalim učesnicima putovanja. Tura po ostrvima ovaca je osmišljena tako da se iz jedne baze (Toršaun) obilaze sve lokacije iz programa. Dnevno ćemo prelaziti do 200 km, u proseku oko 150 km. Izuzev prvog dana/noći u Kopenhagenu, sve vreme putovanja bićemo smešteni u dva apartmana u širem centru glavnog grada Toršauna. U ovim smeštajima nalaze se dvokrevetne sobe sa kupatilom koje u proseku dele četiri osobe. Apartmani su opremljeni modernim kuhinjama sa svim pratećim elementima (frižider, šporet, razni aparati za pripremu hrane…).  Ishrana tokom trajanja ture u značajnoj meri zavisi od izbora učesnika ture. Iako je dinamika putovanja takva da smo stalno u pokretu, moguće je svaki dan svratiti u neki restoran na klasičan obrok (u dogovoru sa vodičem). Izuzev smeštaja u Kopenhagenu, gde je uračunat doručak, hrana će se za potrebe doručka i večere nabavljati u lokalnim marketima, u dogovoru sa vodičem. 

Putnici koji se prijavljuju na naše ture uglavnom su navikli na putovanja u grupi i generalno avanturistička putovanja sa čestom promenom lokacija. Svi ostali putnici su uvek dobrodošli, ali uz poštovanje unapred definisanog programa putovanja i potrebe grupe. 

Napomena: Prilikom prijave za putovanje, potrebno je da svaki putnik/ca pročita i da saglasnost putem maila na uslove iz ovog “Opisa putovanja”. Primedbe koje nisu u skladu sa gore navedenim, neće biti uvažene za vreme trajanja putovanja. 

PRIJAVLJIVANJE I USLOVI PLAĆANJA

Uplatom depozita od 500€ obezbedićete mesto u grupi, dok avio karta sa aerodroma po želji do/od Kopenhagena može da se kupi i mesec dana pred putovanje. Preporučujemo ranije prijavljivanje, do 01.04.2023. ili do popune mesta. Broj mesta je ograničen i broji samo 8 putnika. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije šest nedelja pred put. 

PUTOVANJE U VREME PANDEMIJE

Imajući u vidu da je usled pandemije virusom Covid 19 i novih događaja na globalnom planu, došlo do velikih promena u načinu putovanja, kao i do određenih ograničenja, prijavom na ovo putovanje pristajete na nove Uslove, prilagođene novonastaloj situaciji. Kako bismo vam omogućili lakšu prijavu za ovo putovanje, sve do mesec dana pre polaska na putovanje, neće biti gubitka uplaćenog novca (depozit i glavnica), ako je uzročnik pandemija ili neka druga vanredna situacija globalnih razmera.

OTKAZIVANJE PUTOVANJA

 • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, do šest nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 500€.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane Guide For Me, kada uzrok otkaza nije događaj sa globalnim posledicama po turizam (pandemija, vanredna i ratna stanja, elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama, itd.) biće vam vraćen ceo uplaćeni znos.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane Guide For Me, kada je uzrok otkaza događaj sa globalnim posledicama po turizam (pandemija, vanredna i ratnja stanja, elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama, itd.) biće vam vraćen ceo uplaćeni iznos, sem depozita, koji će biti nadoknađen kroz vaučere sa rokom važenja od najmanje jedne godine ili vraćen iznos depozita umanjen za 20% (troškovi bukiranja i otkazivanja avio karte na relaciji Kopenhagen – Farska ostrva – Kopenhagen, troškovi bukiranja smeštaja i objave ture).
 • U slučaju otkaza putovanja manje od mesec dana pred putovanje usled bolesti ili karantina, čiji je uzročnik Covid 19 ili slično, primenjivaće se posebne mere. U ovom slučaju Guide For Me će nastojati da pored gubitka depozita, svakom putniku izađe u suret i smanji štetu od glavnice, u zavisnosti od trenutnih okolnosti. Mere su poređane po važnosti: 1. pronalazak zamene za putnika (zavisi od vremena otkaza putovanja i predstavlja najbolje moguće rešenje), 2. umanjenje štete na osnovu troškova izleta i određenih vrsta prevoza po osobi (u slučaju da je primenjivo), 3. izdavanje poklon vaučera za Guide For Me putovanja u vrednosti od 200 eura (vaučer je prenosiv na drugo lice i mora biti iskorišćen u roku od dve godine). Mere 2. i 3. neće biti primenjive u slučaju primene 1. mere. Za svaki individualni slučaj biće posvećena posebna pažnja kako bi se šteta putnika svela na minimum u datom trenutku.          

COVID 19 – VAŽNA NAPOMENA:

U slučaju da se po dolasku na destinaciju iz programa utvrdi da je putnik/ca pozitivan/na na novi korona virus (Covid 19) ili neko drugo zarazno oboljenje koje zahteva momentalni karantin, Guide For Me neće biti odgovoran za gubitak novca putnika u ovoj situaciji. Isto se odnosi i na mogućnost odlaska u karantin zbog procene epidemiologa na Farskim ostrvima (u slučaju da ste u avionu sedeli blizu zaražene osobe). Da bi se ovakve situacije izbegle, predlažemo da se pre polaska za Farska ostrva uradi PCR test (ne više od 72h pred put). Isto tako, pred sam put, predložićemo primenu nekih mera kako biste potencijalno neprijatne situacije sveli na minimum. 

OPŠTE NAPOMENE:

• Guide For Me koncept putovanja predviđen je za putovanje u malim grupama. Putnicima koji nisu u stanju ili ne žele da se prilagode potrebama grupe, predlažemo neku drugu opciju. 

• Svako Guide For Me putovanje biće dokumentovano fotografijama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram), kao i na stranici www.guidefor.me. 

• Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa danske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 10%.

• Promena cene putovanja moguća je usled promene cene dostupnih smeštaja, prevoza i ostalih usluga na Farskim ostrvima. Usled pojave pandemije virusom Covid 19 i globalne ekonomske krize, cene pomenutih usluga za 2023. godinu porasle su na Farskim ostrvima i do 50%. Izvršena je korekcija cene putovanja, koja je u odnosu na prethodnu godinu veća za 15%.

• U slučaju da se putnik/putnica ne odaziva na pozive (e-mail, SMS,…) Guide For Me do 6 nedelja pre termina putovanja, smatra se da je putnik odustao od putovanja i Guide For Me zadržava pravo da pomenutog putnika isključi iz grupe, bez vraćanja uplaćenih sredstava. 

• Guide For Me putovanja su bazirana na fer odnosu sa putnicima. U tom smislu, svaka nepredviđena situacija iz koje proizilazi otkaz putovanja od strane putnika biće posebno razmatrana kako bi se pronašlo najbolje rešenje za putnika. U ovakvim situacijama, Guide For Me ulaže maksimalne napore da se pronađe zamena za putnika i na taj način izbegne gubitak novca za putnika. Što se ranije otkaže putovanje (samo iz objektivnih razloga), rastu šanse da se sačuva veći iznos novca.  

 

KONTAKT
Za prijave i pitanja obratite se na:
E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com
Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)

 Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*