FARSKA OSTRVA | 9 DANA | JUL 2020.

09/11/2019


 

CENA: 1275€ (smeštaj, povratna avio karta Kopenhagen – Farska ostrva, transport po ostrvima, sve ture i jedna večera sa lokalnim specijalitetima).  

 

TERMIN PUTOVANJA: 05.07. – 13.07.2020.

Biser Atlantika, ostrva ovaca, ptica i neverovatnih pejzaža, nekoliko puta izabrana za najbolju destinaciju za fotografisanje po izboru National Geographic-a, po izboru respektabilnih medijskih kuća i top destinacija za putovanje u 2019. godini. Po svemu navedenom poznata su Farska ostrva, konstitutivna teritorija Danskog kraljevstva sa visokim stepenom autonomije. Arhipelag sačinjavaju 18 ostrva koja su većim delom povezana mostovima i podvodnim tunelima. Na Farskim ostrvima živi svega 50.000 stanovnika, dok u glavnom gradu Torshavnu živi oko 17.000. Poslednjih godina je sve interesantnija destinacija za turiste iz celog sveta. Najviše ih privlače neverovatni predeli koje čine klifovi, vodopadi, jezera, pešačke staze, ptice, prelepa mala mesta sa tradicionalnom arhitekturom, kao i gastronomski specijaliteti od ribe i ovčetine.

PROGRAM

Zbog činjenice da je do Farskih ostrva teže stići nego do neke druge destinacije, našu avanturu počećemo u Kopenhagenu, koji će nam biti veza za letove do ostrva ovaca. Program je osmišljen sa letovima preko glavnog grada Danske, uz jedno noćenje pred polazak na Farska ostrva. Imaćemo priliku i za kraći obilazak ovog grada i upoznavanje sa najznačajnijim atrakcijama.

DAN 1: Okupljanje grupe u hotelu u centru Kopenhagena u popodnevnim i večernjim časovima. Postoji više opcija za letove iz regiona do Kopenhagena ili Malmea. Večernje upoznavanje sa prestonicom Danske. Noćenje u hotelu (četvorokrevetne sobe) u blizini poznatog zabavnog parka Tivoli Gardens-a u centru grada.

DAN 2: Prilika za upoznavanje sa nekim od znamenitosti Kopenhagena do polaska na aerodrom u prepodnevnim časovima. Let za Farska ostrva je u ranim popodnevnim časovima. Preuzimanje vozila i vožnja do smeštaja na severozapadu ostrva Eysturoy. Smeštaj je u kući sa dvokrevetnim sobama i pogledom na susedno ostrvo Streymoy. Prilika je za popodnevni obilazak glavnog grada Toršauna (Torshavn) na putu sa aerodroma. Noćenje.

DAN 3: U jutarnjim časovima prelazimo na ostrvo Streymoy gde ćemo se uputiti ka mestu Vestmanna, odakle nas čeka tura brodom do impozantnih litica koje su dom mnogim pticama. Imaćete priliku da se vozite ispod strmih litica ovog ostrva i uživate u neverovatnim pejzažima. Posle ove ture idemo ponovo na ostrvo Vagar kako bismo posetili sve prirodne bisere ovog ostrva. Prvo posećujemo mesta Bour i Gasadalur, gde se nalazi čuveni Mulafossur vodopad. Zatim idemo na jedan od najpoznatijih hajkinga na Farskim ostrvima, uz jezero Sorvagsvatn, koje se sa 30 metara nadmorske visine sliva niz liticu u Atlantik. U povratku svraćamo u Toršaun ukoliko bude interesovanja za to, noćenje.

DAN 4: Dan planiran za posetu najzapadnijem ostrvu Mykines. Poznato je po velikom broju ptica i sjajnim stazama za hajking. Vreme je za oko 5h hajkinga i upoznavanja sa životinjskim svetom i sjajnim pejzažima ostrva i okoline. Imaćemo priliku da se izbliza upoznamo sa možda i najsimpatičnijim pticama na svetu, pafinima. Mykines važi za jednu od najboljih svetskih lokacija za bliski susret sa ovim pticama. Povratak sa ostrva brodom je oko 17h, vožnja traje 45 min. U povratku ćemo svratiti u glavni grad Farskih ostrva, slobodno vreme. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 5: Peti dan putovanja iskoristićemo za uspon na najvišu planinu Slaettaratindur koja se nalazi na 880 m nadmorske visine. Posle interesantnog iskustva imaćemo nešto laganiji zadatak, obilaskom severnih ostrva Kunoy, Borđoy i Viđoy. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 6: Dan koji je rezervisan za posetu najjužnijem ostrvu Farskih ostrva, Suđuroy-u. U jutarnjim časovima polazimo za Toršaun odakle ćemo ferry-jem dva sata ploviti do Suđuroy-a. Na ostrvu ćemo provesti 5-6 sati, što je dovoljno za jedan lep obilazak. Mnogi lokalci ovo ostrvo smatraju najlepšim od svih 18. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 7: Dan planiran za obilazak i hajking po ostrvu Kalsoy do svetionika, kao i poseta statui žene-foke za koju je vezana jedna od najpoznatijih farskih legendi – Kopakonan. Prilika je i za šetnju po Klaksviku odakle ćemo brodom preći na pomenuto ostrvo.

DAN 8: Polazak za ostrvo Streymoy gde ćemo obići prelepo mesto Saksun sa tradicionalnim kućama. Uživaćemo u šetnji kroz prelepe predele skroz do okeana. Na putu do Tjornuvika, videćemo vodopad Fossa, najveći na Farskim ostrvima. Mesto Tjornuvik ima sjajnu plažu sa koje se vide čuvene stene za koje je vezana legenda o trolovima. Vraćamo se na naše ostrvo Eysturoy i obilazimo simpatično mesto Eiđi. Na putu do mesta Gjogv popećemo se na jedan od najlepših vidikovaca, koji nije ucrtan na standardnim turističkim mapama. Zapravo, mali broj avanturista zna za ovo mesto. U mestu Gjogv videćemo poznati kanjon koji posećuje značajan broj turista. Ovde ćemo imati priliku da probamo razne lokalne specijalitete na organizovanoj večeri (švedski sto). Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 9: U jutarnjim časovima napuštamo smeštaj i vozimo se do aerodroma na ostrvu Vagar, odakle je planiran let za Kopenhagen. KRAJ PUTOVANJA

Napomena: Moguće su promene u samom programu putovanja u zavisnosti od vremenskih uslova na destinaciji. U tom slučaju, u dogovoru sa vodičem, doći će do rokade u programu.

 

CENA I USLOVI

Cena ture iznosi:

1275 € + avio karta do/od Kopenhagena sa aerodroma po želji

Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. Za informacije o letovima pogodnim za ovu avanturu, konsultujte se sa Guide For Me.

U cenu je uključeno:

 • Povratna avio karta na relaciji Kopenhagen – Vagar (Farska ostrva)
 • Smeštaj u dobro ocenjenim smeštajima (gostinska kuća, hotel ili hostel) bez doručka 
 • Kompletan prevoz prikladnim vozilom, u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
 • Sve organizovane ture i događaji iz programa sa obezbeđenim prevozom i dozvolama (uključujući večeru sa lokalnim specijalitetima i jednim pićem pretposlednjeg dana po programu)
 • Jedna vožnja helikopterom 
 • Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja

U cenu nije uključeno:

 • Avio karta iz mesta polaska do/od Kopenhagena
 • Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Hrana

Prijavljivanje i uslovi plaćanja

Uplatom 500€ i kupovinom avio karte do/od Kopenhagena obezbedićete mesto u grupi. Preporučujemo ranije prijavljivanje, najkasnije do 01.05.2020. pošto je broj mesta ograničen i broji samo 7 putnika. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije 4 nedelje pred put.

Obavezno poneti:

 • Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
 • Kapu i rukavice
 • Dobro raspoloženje

NAPOMENA:

 • Guide For Me koncept putovanja predviđen je za putovanje u malim grupama. Putnicima koji nisu u stanju ili ne žele da se prilagode potrebama grupe, predlažemo neku drugu opciju. 
 • Svako Guide For Me putovanje biće dokumentovano fotografijama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram), kao i na stranici www.guidefor.me. 
 • Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa danske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 10%.
 • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, do šest nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 500€.
 • U slučaju da se putnik/putnica ne odaziva na pozive (e-mail, SMS,…) Guide For Me do 6 nedelja pre termina putovanja, smatra se da je putnik odustao od putovanja i Guide For Me zadržava pravo da pomenutog putnika isključi iz grupe, bez vraćanja uplaćenih sredstava. 

 

GUIDE FOR ME KONCEPT PUTOVANJA

Naša putovanja najbliža su formi road trip putovanja. Putujemo u malim grupama što je preduslov za sjajnu atmosferu prilikom istraživanja zemlje. Često menjamo lokacije smeštaja prateći rutu iz programa putovanja. Osnovi cilj svake naše avanture je videti što više. Programi su fleksibilni jer vremenski uslovi ponekad diktiraju dnevni program. Smeštamo se uglavnom u nordijskim kolibama, gostinskim kućama, hostelima i hotelima, u zavisnosti od programa. Imajući u vidu da su Farska ostrva skupa destinacija, a naša putovanja podrazumevaju dnevni obilazak većeg broja atrakcija, ishrana je mahom bazirana na nabavci hrane u lokalnim marketima i pripremi iste u jutarnjim i večernjim časovima. Većina naših smeštaja je kompletno opremljena (šporet, mikrotalasna, toster…) za pripremu hrane. 

 

KONTAKT

Za prijave i pitanja obratite se na: 

E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com

Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)



Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*