FARSKA OSTRVA | 8 DANA | JUL 2019.

10/31/2018


Guide For Me vas poziva da budete učesnici prve avanture na Farskim ostrvima, arhipelagu koji se smatra najbolje čuvanom tajnom Evrope. 

 

TERMIN PUTOVANJA: 17.07. – 24.07.2019.

Biser Atlantika, ostrva ovaca, ptica i neverovatnih pejzaža, nekoliko puta izabrana za najbolju destinaciju za fotografisanje po izboru National Geographic-a, po izboru repektabilnih medijskih kuća i top destinacija za putovanje u 2019. godini. Po svemu navedenom poznata su Farska ostrva, konstitutivna teritorija Danskog kraljevstva sa visokim stepenom autonomije. Arhipelag sačinjavaju 18 ostrva koja su većim delom povezana mostovima i podvodnim tunelima. Na Farskim ostrvima živi svega 50.000 stanovnika, dok u glavnom gradu Torshavnu živi oko 17.000. Poslednjih godina je sve interesantnija destinacija za turiste iz celog sveta. Najviše ih privlače neverovatni predeli koje čine klifovi, vodopadi, jezera, pešačke staze, ptice, prelepa mala mesta sa tradicionalnom arhitekturom, kao i gastronomski specijaliteti od ribe i ovčetine.

PROGRAM

Zbog činjenice da je do Farskih ostrva teže stići nego do neke druge destinacije, našu avanturu počećemo u Kopenhagenu, koji će nam biti veza za letove do ostrva ovaca. Program je osmišljen sa letovima preko Kopenhagena, uz jedno noćenje pred polazak na Farska ostrva. Imaćemo priliku i za kraći obilazak ovog grada i upoznavanje sa najznačajnijim atrakcijama. 

DAN 1: Okupljanje grupe u hostelu u centru Kopenhagena u popodnevnim i večernjim časovima. Postoji više opcija za letove iz regiona do Kopenhagena ili Malmea. Večernje upoznavanje sa prestonicom Danske. Noćenje u hostelu (četvorokrevetne sobe) u blizini poznatog zabavnog parka Tivoli Gardens-a u centru grada.

DAN 2: Prilika za upoznavanje sa nekim od znamenitosti Kopenhagena do polaska na aerodrom u prepodnevnim časovima. Let za Farska ostrva je u ranim popodnevnim časovima. Preuzimanje vozila i vožnja do smeštaja na jugu ostrva Eysturoy. Smeštaj je u autentičnoj kući lokalne arhitekture sa dvokrevetnim sobama i pogledom na susedno ostrvo Streymoy. Noćenje.

DAN 3: Započinjemo obilazak ostrva ovaca odlaskom na ostrvo Vagar odakle ćemo brodom ili helikopterom stići do najzapadnijeg ostrva Mykines. Poznato je po velikom broju ptica i sjajnim stazama za hajking. Vreme je za oko 5h hajkinga i upoznavanja sa životinjskim svetom i sjajnim pejzažima ostrva i okoline. Imaćemo priliku da se izbliza upoznamo sa možda i najsimpatičnijim pticama na svetu, pafinima. Mykines važi za jednu od najboljih svetskih lokacija za bliski susret sa ovim pticama. Povratak sa ostrva brodom je oko 17h, vožnja traje 45 min. U povratku ćemo svratiti u glavni grad Farskih ostrva, Torshavn. Prilika je da se upoznamo sa ovim simpatičnim gradićem. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 4: U jutarnjim časovima prelazimo na ostrvo Streymoy gde ćemo se uputiti ka mestu Vestmanna, odakle nas čeka tura brodom do impozantnih litica koje su dom mnogim pticama. Imaćete priliku da se vozite ispod strmih litica ovog ostrva i uživate u neverovatnim pejzažima. Posle ove ture idemo ponovo na ostrvo Vagar kako bismo posetili sve prirodne bisere ovog ostrva. Prvo posećujemo mesta Bour i Gasadalur, gde se nalazi čuveni Mulafossur vodopad. Zatim idemo na jedan od najpoznatijih hajkinga na Farskim ostrvima, uz jezero Sorvagsvatn, koje se sa 30 metara nadmorske visine sliva niz liticu u Atlantik. U povratku svraćamo u Torshavn ukoliko bude interesovanja za to, noćenje.

DAN 5: Polazak za ostrvo Sreymoy gde ćemo obići prelepo mesto Saksun sa tradicionalnim kućama. Uživaćemo u šetnji kroz prelepe predele skroz do okeana. Na putu do Tjornuvika, videćemo vodopad Fossa, najveći na Farskim ostrvima. Mesto Tjornuvik ima sjajnu plažu sa koje se vide čuvene stene za koje je vezana legenda o trolovima. Vraćamo se na naše ostrvo Eysturoy i obilazimo simpatično mesto Eiđi. Na putu do mesta Gjogv popećemo se na jedan od najlepših vidikovaca, koji nije ucrtan na standardnim turističkim mapama. Zapravo, mali broj avanturista zna za ovo mesto. U mestu Gjogv videćemo poznati kanjon koji posećuje značajan broj turista. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 6: Dan koji je rezervisan za posetu najjužnijem ostrvu Farskih ostrva, Suđuroy-u. U ranim jutarnjim časovima polazimo za Torshavn odakle ćemo ferry-jem dva sata ploviti do Suđuroy-a. Na ostrvu ćemo provesti 6-7 sati, što je dovoljno za jedan lep obilazak. Mnogi lokalci ovo ostrvo smatraju najlepšim od svih 18. U povratku sa Suđuroya, zadržačemo se malo u Torshavnu kako bi uživali u večernjoj šetnji. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 7: Poslednji dan na ostrvima iskoristićemo za uspon na najvišu planinu Slaettaratindur koja se nalazi na 880 m nadmorske visine. Posle interesantnog iskustva imaćemo nešto laganiji zadatak, obilaskom severnih ostrva Kunoy, Borđoy i Viđoy. U povratku ćemo imati vremena za još jednu šetnju po glavnom gradu i kupovinu suvenira pred povratak za Kopenhagen. Povratak u smeštaj, noćenje.

DAN 8: U ranim jutarnjim časovima napuštamo smeštaj i vozimo se do aerodroma na ostrvu Vagar, odakle je planiran let za Kopenhagen nešto posle 8 časova. KRAJ PUTOVANJA

NAPOMENA: Promene u rasporedu programa su moguće usled promene vremenskih uslova. Tačna ruta leta helikopterom na Farskim ostrvima biće naknadno utvrđena, najkasnije do 20 dana pred put.

* Sve fotografije su nastale na Guide For Me istraživačkim turama

Tura po Farskim ostrvima deo je naše velike ture kojom želimo da pružiti priliku svim avanturistima da posete Island i Farska ostrva u okviru jedne ture. “Velika nordijska avantura – Island i Farska ostrva” prva je takvog tipa za područje severa Evrope. Za više informacija o programu, uslovima i ceni ture, kliknite na sliku ispod.

 

CENA I USLOVI

Cena ture iznosi:

1125 € + avio karta do/od Kopenhagena sa aerodroma po želji

PROMO CENA od 1075 € važi za prve tri prijave, završno sa 01.03.2019.

Ukupna cena avanture zavisi od cene aviokarte iz zemlje polaska. Za informacije o letovima pogodnim za ovu avanturu, konsultujte se sa Guide For Me.

U cenu je uključeno:

 • Povratna avio karta na relaciji Kopenhagen – Vagar (Farska ostrva)
 • Smeštaj u dobro ocenjenim smeštajima (gostinska kuća, hostel) bez doručka 
 • Kompletan prevoz prikladnim vozilom, u skladu sa programom tokom trajanja putovanja
 • Sve ture iz programa sa obezbeđenim prevozom i dozvolama 
 • Jedna vožnja helikopterom 
 • Organizacija i usluga vodiča tokom celog trajanja putovanja

U cenu nije uključeno:

 • Avio karta iz mesta polaska do/od Kopenhagena
 • Individualni troškovi za vreme trajanja putovanja
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Hrana

Prijavljivanje i uslovi plaćanja

Uplatom 500€ i kupovinom avio karte do/od Kopenhagena obezbedićete mesto u grupi. Preporučujemo ranije prijavljivanje, najkasnije do 15.05.2019. pošto je broj mesta ograničen i broji samo 6 putnika. Ostatak novca možete uplatiti najkasnije 4 nedelje pred put.

Obavezno poneti:

 • Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone i vodonepropusnu obuću za planinarenje (najbolje od gore-tex materijala).
 • Kapu i rukavice
 • Dobro raspoloženje

NAPOMENA:

• Guide For Me koncept putovanja predviđen je za putovanje u malim grupama. Putnicima koji nisu u stanju ili ne žele da se prilagode potrebama grupe, predlažemo neku drugu opciju. 

• Svako Guide For Me putovanje biće dokumentovano fotografijama na društvenim mrežama (Facebook, Instagram), kao i na stranici www.guidefor.me. 

• Promena cene putovanja moguća je usled promena kursa danske krune u odnosu na euro. U pomenutom slučaju cena putovanja može biti povećana najviše za 10%.

• U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, do šest nedelja pred put, biće vam vraćen novac bez iznosa depozita od 500€.

• U slučaju da se putnik/putnica ne odaziva na pozive (e-mail, SMS,…) Guide For Me do 6 nedelja pre termina putovanja, smatra se da je putnik odustao od putovanja i Guide For Me zadržava pravo da pomenutog putnika isključi iz grupe, bez vraćanja uplaćenih sredstava. 

GUIDE FOR ME KONCEPT PUTOVANJA

Naša putovanja najbliža su formi road trip putovanja. Putujemo u malim grupama što je preduslov za sjajnu atmosferu prilikom istraživanja zemlje. Često menjamo lokacije smeštaja prateći rutu iz programa putovanja. Osnovi cilj svake naše avanture je videti što više. Programi su fleksibilni jer vremenski uslovi ponekad diktiraju dnevni program. Smeštamo se uglavnom u nordijskim kolibama, gostinskim kućama, hostelima i hotelima, u zavisnosti od programa. Imajući u vidu da su Farska ostrva skupa destinacija, a naša putovanja podrazumevaju dnevni obilazak većeg broja atrakcija, ishrana je mahom bazirana na nabavci hrane u lokalnim marketima i pripremi iste u jutarnjim i večernjim časovima. Većina naših smeštaja je kompletno opremljena (šporet, mikrotalasna, toster…) za pripremu hrane. 

KONTAKT

Za prijave i pitanja obratite se na: 

E-mail: adventure.gfm@gmail.com i info.guide4me@gmail.com

Telefon: +381600206206 (pozvati od 16 do 21h)Komentari...

Ostavite komentar

Vaš email neće biti vidljiv. Svi komentari moraju biti potvrđeni od strane moderatora sajta.

*